MÅLGRUPPE Filmen egner seg for barnehagebarn fra fem år og for barn i småskolen. I enkelte scener kan musikken sammen med nærbilder og høyt tempo kanskje oppleves litt vel skummelt... Men totalt sett, særlig etter samtaler og kjennskap til historien og musikken på forhånd, er Peter og ulven en fin opplevelsesfilm; akkurat passe spennende.
HANDLINGEN Historien foregår på to plan; en «virkelighet» der Peter og moren reiser fra USA for å besøke Peters bestefar i Sveits. Peter har aldri truffet bestefaren sin før. Det skal vise seg å bli et spennende møte. Bestefaren har nemlig tidligere vært med på en fantastisk opplevelse som Peter får høre om. Moren forteller - og her begynner animasjonsdelen av historien som ledsages av musikken: En annen liten gutt som heter Peter bor sammen med bestefaren sin ved en eng i nærheten av skogen. En nydelig vårdag er han sammen med vennene sine: en fugl, en katt og en morsom, svimete liten and. Men dagen forvandles til et spennende eventyr - for der kommer ulven... Og mens Peters mor forteller opplever Peter fantasiens trolldomskraft og spenning. I USA lever han nemlig et overorganisert hektisk liv i en storby der det verken er tid eller ro til fantasi og undring.
INSTRUMENTENE Hver figur har sitt eget instrument og sitt eget tema. Peter - kry og sorgløs, gjengis av strykerne. Bestefaren har fått fagottens brummetoner; dype klarinettoner er gitt til kattens bløte, listende skritt; fløyten er den lille fuglen, oboen gjengir andens snadring, ulven har fått tre uhyggelig mørke og 1nde horn og jegerne oppleves gjennom bestemte slagverk.
FORSLAG TIL FORARBEID Lytt til musikken på en lydkassett. Hvilke instrumenter kan du høre. Hvilke dyr kan instrumentene ligne på når du lytter? I filmen får du møte en fugl, en and og en katt som er Peters venner. Har du noen dyrevenner? Hvilke? Fortell om en fugl eller katt eller and som du vet om. Bor det ulver i Norge? Vet du hvor mange? Er ulven redd for mennesker? Tegn en sint eller trist eller sulten ulv! Når du ser filmen: Prøv å legge merke til hvilket instrument du hører når du ser fuglen og hvilket du hører når du ser ulven. Bestefar i filmen bor i Sveits og Peter og moren i USA. Se på et kart hvor langt det er fra Norge og hvor langt Peter og moren måtte reise.
FORSLAG TIL ETTERARBEID - Fortellerglede og språk: Hva husker du aller best fra filmen? Hva syns du var morsomst? Mest skummelt? Trist? Fortell, skriv eller tegn. Hvor tror du faren til Peter var? Hva tenkte du når anden ble slukt hel? Hva tror du skjedde med ulven og anden og fuglen og katten etter at filmen sluttet? Hvordan gikk det når Peter og moren reiste tilbake til USA?
- Musikk: Lukk øynene og lytt til musikken: Husker du hva som skjedde når du hører de ulike instrumentene? Hører og opplever du noe nytt i tillegg? Lytt til musikken igjen og prøv å være fuglen, anden, katten, ulven, Peter, bestefar og jegerne. Hvilket instrument liker du aller best og hvorfor? Lytt til et annet musikkstykke og foreslå figurer til en fortelling ved å lytte til instrumentene. Lag fortellingen.
- Kristendom, religion og livssyn: Hvorfor tror du at gutten ikke hadde sett bestefaren sin før? Moren og Peter hadde hatt det vanskelig i USA. Hvordan kunne bestefaren ha støttet dem? Sa bestefar, Peter eller moren hans noen gang at de var glade i hverandre? Sier du det til dem du er glad i? Hva tror du de syns om det? Hvordan bør foreldre oppføre seg mot barna sine?
- Natur og miljø: Hvilke dyr og planter må finnes for at anden, katten, fuglen og ulven skal ha det godt? Finn ut om det er lov å skyte ulv i Norge i dag. Hva syns du om det du finner ut? Hvordan tror du ulven fikk det i dyrehagen? Anden både trengte og likte en dam å svømme i.
Hvilke andre dyr er avhengig av dammer og vann? Hvor så du en dam eller et lite vann sist? Hvordan kan vi ta vare på dammer og vann?
- Kunst og håndverk: Tegn hvordan du tror det så ut inne i hulen i skogen der ulven bodde. Lag et stort felles veggbilde (stoff, papir, verdiløst materiale, mosaikk) av figurene i filmen. La ulike smågrupper lage ulike scener fra filmen i plastelina, leire og naturmaterialer. Hver scene kan få sin lille eske. Smågrupper kan også lage ulvefamilien, andefamilien, fuglefamilien og kattefamilien. Lag en utstilling og inviter andre klasser og foreldrene. Spill musikken.
- Heimkunnskap: Hva kan du spise av det som vokser i skogen? I naturen ellers?
- Samfunnsfag: Hvordan forteller filmen at bestefaren bor i Sveits? Sveits er kjent for sine klokker. Hva er Norge kjent for? Beskriv forskjellen på livet i en by og livet på landet. Peter fortalte om et hektisk liv med organiserte aktiviteter hver dag. Må barn ha det slik for å ha det bra? Hvordan vil barn at samfunnet skal være for at barn og voksne og resten av naturen skal ha det godt sammen?
- Filmkunnskap: Levende bilder skapes av ett og ett bilde: Lag en blablokk og tegn den lille røde fuglen ved å trykke fingeravtrykket ditt, med litt rød farge, på hvert av arkene. Flytt trykkstedet litt fra side til side. Tegn på nebb, stjert og ben. Bla fort og se at fugler flyr!
Film har mange virkemidler, akkurat som tale-, skrift- og musikkspråket. Det var skummelt da ulven var ved hulen i skogen. Hvilke virkemidler brukte filmskaperen for å få oss til å føle det vi gjorde? (Eksempler.: Hurtige klipp, nærbilder av ulveansikt og tenner, mørke farger. Lyden og musikken gjorde sitt, men det var komponistens virkemidler.)
SERGEI PROKOFIEV (1891 - 1953)
Orginalteksten og musikken til Peter og ulven ble laget av den russiske komponisten, dirigenten og pianisten Sergei Prokofiev i 1936. Prokofiev ble født i en landsby i Ukraina og fikk sin grunnleggende musikalske opplæring av moren som var amatørpianist. Allerede da han var 6 år hadde han betydelig ferdighet i klaverspill, som niåring skal han ha skrevet en opera og som trettenåring hadde han skrevet operaer, symfonier, sonater og klaverstykker. I 1934 bosatte han seg i Moskva for godt etter mange år i Japan, USA, Tyskland og Frankrike. Prokofievs musikk beskrives som usedvanlig allsidig, med et spekter av formtyper, preget av uuttømmelig fantsirikdom, en friskhet og nytenkning hva angår uttrykksmidler, en vanligvis optimistisk grunntone samt en personlig rytmikk, harmonikk og dynamikk. (Utdrag fra Cappelens musikkleksikon).
Bøker og andre filmer:
Peter og ulven, Prokofiev. Det norske Samlaget 1966.
Fantasia (1940), med blant annet Bach, Tsjaikofski, Dukas, Stravinski, Beethoven (Fra 7 år).
Binke kan ikke fly, kinofilm (Europafilm), men kan også leies på video fra Norsk filminstitutt.
Drøbak september 1996
Cesilie Tanderø
for Skolefilmutvalget