Filmweb
 
 

Jesus av Montréal

Om Filmen
Jesus dé Montréal vant juryprisen ved filmfestivalen i Cannes i 1989. Filmen er en original, morsom og intellektuelt krevende samfunnskritisk parafrase over fremstillinger av Jesu liv. Den retter spark mot komersialiseringen av evangeliet, kirken som har mistet kontakten med det 20.århundre, medias sensasjonshunger, reklameindustriens mangel på moral og spekulative forretningsadvokater. Men den handler også om kjærlighet til kunsten, samhold og vennskap. Forfatter/regissør Arcand som bl.a. har bak seg den prisbelønte Le declin de L`empire Americain ( Sammenkomsten 1986), har villet fremstille tilværelsen som et slags supermarked der en finner romaner av Dostojevski sammen med parfyme, pornografiske videoer, bilder fra månen og Jesusbilder tonesatt av metallisk rock`n`roll musikk, slik vårt motsetningsfylte liv er.

Om handlingen
Den unge skuespilleren Daniel får i oppgave å sette opp et pasjonsspill ved kirken på Mount-Royal i Montréal av stedets teaterinteresserte sokneprest. Han går ut og plukker fire mer eller mindre arbeidsløse skuespillere som medarbeidere. Pasjonsspillet blir oppsiktsvekkende realistisk, ispedd Brechtske henvendelser til publikum om de nyeste resultatene i Jesusforskningen. Oppførelsen samler et stort, nysgjerrig og entuastisk publikum. Media værer sensasjon, kirken og politiet blir engstelig og vil avlyse forestillingene. Men forsamlingen av punkere, husmødre og intellektuelle stormer mot politiet og velter korset med Jesus/Daniel, som får en dødelig hjerneskade og bringes på St.Markus sykehus. Der blir han avvist. Fortumlet holder han en messiansk tale. Han har gått så opp i rollen som Jesus at han ikke lenger skiller mellom seg selv og rollefiguren.
Filmen følger Markusevangeliet hele veien.

Forarbeid
Les Markusevangeliet. Les også om Kanada i dag.

Oppgaver

Religion
På hvilken måte kan en si historien om Daniel og hans ensemble følger Markusevangeliet? Finn skriftstedene som passer til hendelsene. Hvilken funksjon har innledningsscenen? Hvilken evangelisk parallell finner du til den?
Hva slags rolle spiller forretningsadvokaten?
Kan du finne noen modell for Mireille i evangeliet? Hva slags bilde tegnes det av den etablerte kirken i filmen? Arcand sier han fikk ideen til filmen da han møtte en skuespiller som beklaget at han for tiden var skjeggete fordi han spilte Jesus. Arcand synes det var merkelig at han kunne reklamere for øl i en reklamefilm den ene dagen og spille Jesus den andre. Hvilket forhold tror du Arcand har til kirken og kirkens budskap? Hvilke andre filmer kjenner du som har tatt for seg Jesu liv? I hvilken hensikt tror du de er laget? Hvilken hensikt tror du Arcand har med sin film? En kritiker hevdet at han advarte mot falske profeter. Hvor i filmen mener du at det skjer? Hvorfor tror du det stadig lages parafraser over verdens mest kjente historie?

Engelsk. samfunnsfag, litteratur, drama
Finn ut om samfunnsforholdene i Canada i dag. Hvilket forhold er det mellom USA og Canada, økonomisk og kulturelt? Arcand retter et spark mot canadisk helsevesen. Vet du hvorledes det er organisert? Hvorledes er det sammenlignet med det norske?
Filmen berører problemene med transplantasjon. Hvorledes synes du temaet er behandlet i filmen? Regissøren er en uredd samfunnsrefser. Tror du filmen ble vel mottatt i hans hjemland? I filmen henvises det direkte til verk av Fjodor Dostojevski og William Shakespeare. Kan du finne igjen disse stedene i filmen? Blant Arcands inspirasjonskilder er Nikos Kazantsakis og Henry Gheon. Hvilke verk tror du det dreier seg om? Skuespillerne morer seg med å gjengi forskjellige teatertradisjoners spillestil. Husker du noen av disse? Hva kjennetegner dem?

Filmkunnskap
Hva synes du om regissørens bruk av virkemidler? Hvorledes passer rytmen i filmen til det filmskaperen vil formidle? Hva synes du om musikken? Filmen er episodisk og berører en mengde temaer. Finner du likevel en helhet? Hvorfor tror du Lothaire Bluteau har blitt tatt ut til å spille Jesus? Hva synes du om de øvrige skuspillerprestasjonene? Arcand sier han ville lage en film med slående kontraster, fra gal komedie til absurd drama for å gjengi livet rundt oss som er trivielt og motsetningsfylt som et supermarked. Hva synes du om dette bildet av menneskelivet? Er det pessimistisk, blasfemisk, grotesk, ærlig eller raffinert? Finn andre måter å karakterisere filmen på. Skriv en anmeldelse, sammenlign gjerne med andre bibelfilmer.


 

Filmstudieark

Forfatter:Bitten Linge
Klassetrinn: [8. - 9. trinn, 10. trinn, Videregående]
Fag: Fremmedspråk , Religion, livssyn og etikk
Tema:Kunst, Politikk og samfunn
 

Fakta

Forfatter:Bitten Linge
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen