Filmweb
 
 

Byens lys


Handlingen:
En blind pike sitter på fortauet og selger blomster. Den lille landstrykeren stiger ut av en bil, etter å ha krysset gaten på litt uvanlig vis. Han blir sjarmert av piken og kjøper en blomst av henne, og hun tror på sin side at hun har fått en rik og generøs kunde. Senere på kvelden redder Landstrykeren en mann fra å ta selvmord. De blir venner og drar ut på en heidundrende runde på byen, men millionæren har en lei uvane med å glemme alt vennskap når han blir edru.
Landstrykeren prøver å hjelpe den fattige blinde piken, og når han oppdager at det finnes en lege i Sveits som kan gi henne synet tilbake setter han alle kluter til. Han prøver seg både som gatefeier og bokser, med vekslende hell. Til slutt får han låne penger av millionæren som han gir til piken. Men når millionæren våkner har han glemt det hele, og Landstrykeren må til slutt i fengsel. Etter flere måneder møtes de igjen i et av filmhistoriens mest rørende øyeblikk, hvor hun kjenner ham igjen som hennes mystiske velgjører.

Arbeidsoppgaver:Filmens innhold:
Gi en analyse av den rike mannen. Er han en snill eller slem karakter, og hva synes du om oppførselen hans? Er han til hjelp eller bare til bry for Landstrykeren?
Hvorfor misforstår piken og tror at Landstrykeren egentlig er en rik mann?
Tror du hun ville likt ham mindre hvis hun viste at han var fattig?
Hvorfor hjelper Landstrykeren den blinde piken?
Hvorfor tror du han ikke vil avsløre hvem han egentlig er?
Hva tror du vil skje etter at hun har funnet ut hvem han er? Skriv en liten fortelling om hva som skjer etter at filmen egentlig slutter.

Filmkunnskap:
Hva er hovedhistorien i Byens lys? Er det scener i filmen som ikke har noe direkte med hovedhistorien å gjøre, i så fall hvilke og hva slags funksjon har så disse?

Hvorfor laget ikke Chaplin Byens lys som en vanlig snakkefilm, men som en stumfilm? Hvordan tror du filmen hadde vært om det var vanlig lyd i den?

Chaplin komponerte selv musikken og laget noen lyder til filmen. Hvordan blir lyden brukt her (for eksempel talene og sangen til slutt)? Hva forteller musikken deg om enkelte scener, hvordan er musikken når noe er fint, trist eller skummelt?

Samfunnsproblematikk:
Hvordan tror du det var å være blind på 30-tallet i USA og i Norge? Hva tror du er de største forskjellene fra i dag? Finn ut mer om hvilke ordninger som eksisterte for å hjelpe blinde på 30-tallet og hvilke vi har i dag.

Hvordan framstilles alkohol i Byens lys? Er det i filmen negativt eller positivt å drikke?


 

Filmstudieark

Forfatter:Tonje Hardersen
Fag: Mediefag , Samfunnsfag , Norsk
Tema:Historie, Kunst, Politikk og samfunn, Vennskap/respekt
 

Fakta

Forfatter:Tonje Hardersen
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen