Filmen passer som utgangspunkt for diskusjon i mange fag i v.g.skole, særlig i religion/etikk psykologi og samfunnsfag.
Filmens innhold
Den 20. oktober 1992 tok den 20 år gamle Bjørn Erik sitt eget liv. Familien var uvitende om motivet inntil de fant Bjørn Eriks dagbok, der han fortalte at han var homofil.
Bjørn Erik hadde vært en livsglad gutt som hadde ønsket å glede andre mennesker. Han var dypt religiøs. Da han ble klar over sin homofile legning, ble kirkens holdning til homofile et problem for ham. Han karakteriserer seg som ?skitne, syndige meg?, og tanken på å møte igjen Andre, som han er forelsket i, både skremmer og tiltrekker ham.
I filmen ser vi bilder av Bjørn Erik, møter søsteren, foreldrene og hans tidligere bestevenninne i intervjuer. De mener at hadde han møtt større forståelse fra kirken, som han var knyttet til, kunne livet hans vært spart.
I filmen møter vi i mange klipp pastoren i Seierskirken, med en amerikansk inspirert herlighetsteologi. Han ser det som sin oppgave å omvende homofile til å avstå fra sin legning. Vi møter også presten i Bjørn Eriks menighet, homofile teologer fra Norge, Sverige og Danmark.
Filmen åpner med et flammende innlegg fra stortings-representant Grete Knudsen (Ap), som tar for seg mange homofiles tragiske selvmord som følge av samfunnet fordømmelse. Den avsluttes med Krf.s syn på homofili, representert ved stortingsrepresentantene Kjell Magne Bondevik og Valgerd Svarstad Haugland. De sier at de aksepterer homofil legning, men ikke homofil praksis. Dette er et syn som de fleste ledere i Den norske kirken deler.
Diskusjonsoppgaver
Hvorfor tror du en slik film er laget?
Filmen er et diskusjonsinnlegg, hva slags syn på homofili har regissørene av denne filmen?
Vi kan si at filmskaperen noen ganger bruker et såkalt subjektivt kamera, hva menes med det?
Filmen skifter mellom stillbilder og intervjuer. Hva synes du om en slik teknikk? Kunne den vært laget på noen annen måte?
Selvmord
Hvem får du sympati med etter å ha sett filmen?
Hvem kunne ha forhindret at Bjørn Erik tok sitt eget liv?
Kunne familien ha gjort noe?
Kunne presten i kirken hans, Trond Hauge, ha gjort noe?
Hva kunne Bjørn Erik ha gjort selv?
Moren til Bjørn Erik sier at det følger skam med selvmord, hva mener hun med det?
Hvorledes tror du etterlatte reagerer når en slektning eller en venn har begått selvmord?
Hvorfor tror du at unge mennesker begår selvmord?
I innledningen på filmen hører vi stortingsrepresentant Grete Knudsen ta opp problemet med at mange unge homofile begår selvmord. Hvilken grunn har Bjørn Erik i filmen, og hvilke andre grunner kan andre homofile ha?
Seierskirkens "korstog" mot homofili
Seierskirkens pastor er en gjennomgangsfigur i filmen. Hva slags kirkesamfunn representerer han?
Han ser det som sin oppgave å helbrede homofile. Hva kalles det amerikanske opplegget han praktiserer? Hvilke holdninger til homofili kan en finne i U.S.A.? Noen amerikanske filmer har tatt opp dette temaet de senere årene, kjenner du noen?
Seierskirken benekter at homofili kan være en medfødt legning. Hvorfor mener pastoren at mennesker er homofile? Hva synes du om hans begrunnelse?
Hva synes du om scenen hos frisøren?
Kirkenes syn
Både Seierskirken og Den norske kirke viser til bibelsitater i G.T.og N.T. for å begrunne at homofil praksis er imot Guds ord. Vet du hvilke bibelsitater som brukes?
Åpen kirkegruppe for homofile og lesbiske viser til at kjærlighetsbudene i Bibelen må stå over sitatene om homofili. Hva mener du?
Teologen vi møter som lever i homofilt samliv, kan ikke bli prest i den norske kirke, sier han. Men biskop i Hamar bispedømme, Rosemarie Køhn, har innsatt en lesbisk prest, Siri Sunde.
Hvilken reaksjon ble det på det i kirken? Hva synes du om det?
I filmen møter vi en svensk og en dansk homofil prest. Hva sier de om de homofiles stilling i sine land? Den norske kirken er mer konservativ, sies det.
I filmen ser vi den svenske skuespilleren, komikeren og danseren Jonas Gardel, som hele tiden spiller på at han er homofil. Han er enda mer populær her i Norge enn i Sverige. Hva kan det komme av?
Homofiles rettigheter
De siste årene er det særlig to saker som har blitt diskutert: partnerskapsloven og homofiles rett til å adoptere barn. Hvorledes er det i Norge i dag, kan homofile gifte seg? Kan de adoptere barn? Hva sier politikerne om dette på filmen? Barne- og familieminister Karita Bekkemellom Orheim har gått inn for å lovfeste homofiles rett til å adoptere barn. Hvilke reaksjoner har hun blitt møtt med? Hva mener du?
For noen år siden var det straffbart med homofilt samliv. Vet du når den såkalte konkubinatsloven ble opphevet?
Det finnes også fordommer mot homofile i dag, hvorfor er det slik, tror du? Det eksisterer et ord for det, nemlig homofobi. Hva ligger det i det?
Til slutt: Hvilket inntrykk gjorde filmen på deg?
Filmkunnskap
Filmen sorterer naturlig under dokumentarsjangeren.
Hva kjennetegner en dokumentarfilm? Er en dokumentarfilm alltid objektiv? Hvorfor/hvorfor ikke? Bør den være objektiv, eller synes du det er fint at filmskaperen signaliserer sitt standpunkt?
Mange dokumentarer som lages i dag krydres med ins1rte
og til og med dramatiserte innslag - der personene som intervjues altså "styres" av regissøren. Det er også populært å "være flue på veggen" når mennesker møtes i ulike situasjoner (jfr. tv-programmer som Robinson, U, Veterinærene o.a.) Virkemidler som tilhører fiksjonssjangeren (f.eks. sakte musikk, effektbruk av lys og lyd osv.) pakker dokumentaren inn for å forføre seeren. Slike filmer kalles dokudrama eller faksjoner. Diskuter slik dramatisering av "virkelige hendelser". Hva er "sant", og hva er redigert/manipulert på film og tv?