Filmweb
 
 

Michael Collins


Bakgrunnsstoff
Den irske revolusjonshelten Michael Collins (1890-1922) er en omstridt person i irsk historie. Han vokste opp i trange kår i en fattig bondefamilie.Gjennom skolen ble han kjent med kampen for et fritt Irland. Michael Collins likte å lese, og snart hadde han lært seg å bli journalist. 15 år gammel dro han til London hvor han ble i ni år. Han var meget aktiv i en irsk politisk organisasjon kalt Irish Republican Brotherhood (IRB). I 1916 vendte han tilbake til Dublin hvor han deltok i det mislykkede Påskeopprøret. Under og etter fengselsoppholdet fikk Michael Collins vist sitt organisajonstalent. Han bygde opp igjen IRB og skapte en egen etteretnings-organisajon. Snart var han britenes mest ettersøkte irske aktivist. I 1917 ble han valgt inn i ledelsen av Sinn Fein. Da krigen mellom Storbritannia og Irland brøt ut i januar 1919, var det Michael Collins som ledet gerilljakampen. Han utviklet en egen strategi i byene som nærmest satte britene ut av spill. Da fredssamtalene startet i slutten av 1921 i London, var Michael Collins en av sjefsforhandlerne fra irsk side.

Forhandlingene var harde. Britene ville ikke gi Irland selvstendighet og de ville beholde Nord-Irland innenfor Storbritannia. Etterhvert gikk de irske forhandlerne med på at Irland fortsatt skulle være i union med et visst indre selvstyre og at Nord-Irland var fortsatt britisk. Da delegasjonen kom hjem til Dublin, var det mange som så på dem som forrædere. Michael Collins forsvarte seg med at dette kun var det første skritt mot frihet. Det viktige nå var fred. Under en avstemning i den nye irske nasjonalforsamlingen i januar 1922, vant Michael Collins-fraksjonen med knapt flertall, og dermed var borgerkrigen i gang. Det var under dette tragiske kapitel i irsk historie at Michael Collins som øverstkommanderende for den irske fristatens hær ble drept i et bakhold 22.august 1922. Med hans død mener mange at Irland mistet den lederen som kunne ha unngått de senere tragedier og lidelser for det irske folket. Ut av denne historien har den irske regissøren Neil Jordan tatt for seg den siste perioden i Michael Collins liv fra 1916. Regissøren har valgt å dramatisere historien om Collins framfor en dokumentaristisk framstilling. Derfor er det en del momenter i filmen som ikke helt stemmer med de historiske fakta. Liam Neeson spiller Michael Collins i starten som innbitt revolusjonshelt som etter hvert blir lei krigen, mer pragmatisk, villig til kompromisser og som vil være med på å bygge opp et fattig og krigsherjet land. Selve handlingen er bygget opp rundt et vennskap mellom Michael Collins og Harry Boland. Dette vennskapet blir satt på prøve av briter, politisk uenighet og ikke minst kjærligheten til samme kvinne.


Forslag til arbeidsoppgaver

Forarbeid:
 • Les om Irlands historie. Legg vekt på spørsmålet om Home Rule for Irland. Kan du finne stoff om Michael Collins og de Valcia?
 • Hvem stiftet Sinn Fein-partiet, og hva stod det for?
 • Hvorledes forholdt Irland seg til de stridende parter i 1. verdenskrig?
 • Hva vet du om påskeopprøret i 1916?


  Etterarbeid:
 • Hvorledes fremstilles England som kolonimakt og Englands forhold til Irland i filmen?
 • Michael Collins er lite omtalt i historiebøkene, mens han i filmen fremstilles som en betydningsfull person i irsk historie. Enkelte norske filmanmeldere mente skikkelsen ikke var korrekt fremstilt. Finn fram
  stoff om Michael Collins samt filmomtaler i skriftlige kilder og på Internet. Vil du si at filmen gir
  en korrekt historisk fremstilling av begivenhetene sett i relasjon til annet kildemateriale?
 • Beskriv personen Michael Collins slik han fremstilles i filmen. Er han en bråkmaker, som han kaller seg selv?
  Hvorfor mener han det er nødvendig å ?lage bråk??
 • Hvilken effekt har det på deg som seer at de kjente skuespillerne Liam Neeson og Julia Roberts spiller
  hovedrollene? Virker kjærlighetshistorien troverdig?
 • Det sies at revolusjoner spiser sine barn. Hva tror du menes med det?
 • Hva slags forfatning har Irland i dag, og hvorledes er forholdet til Storbritannia? Hvorfor er det Nord-irske spørsmålet så vanskelig å løse?
 • Hva er filmskaperens hovedbudskap - og hvorfor har han valgt å produsere en fiksjonsfilm framfor en dokumentar?
 • Fortellerstilen er kjapp og brutal. Hvorfor tror du regissøren har valgt en slik form?
 • Skriv din egen anmeldelse av filmen.


 

Filmstudieark

Forfatter:Arild Jørgensen
Klassetrinn: [Videregående]
Fag: Engelsk , Samfunnsfag
Tema:Historie, Politikk og samfunn
 

Fakta

Forfatter:Arild Jørgensen
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen