Filmweb
 
 

Satans Kvinnfolk!

OM FILMEN


"Jeg vil vite hvor alt kommer fra, for at jeg skal vite hvor det går hen", sier Sonja Wegmus i denn prisbelønte, tyske filmen. Sonja er en oppvakt og veltilpasset pike som elsker byen Pfilsing, der hun vokser opp. Morens familie har dype røtter i det respekterte katolske og borgerlige miljøet i byen. Faren er flyktning fra DDR. Til sine lærerforeldres store tilfredshet vinner Sonja en stilkonkurranse om frihet i Europa. En ny stilkonkurranse om emnet "Min hjemby i det tredje riket" starter hun også på. Men i mellomtiden gifter hun seg med fysikklæreren sin og får to barn.
Som historiestudent kaster hun seg på nytt over oppgaven. Men nå møter hun motstand fra byens befolkning som ikke ønsker at det blir gravet i fortiden. Her er for mye å skjule. Sonja får ikke tilgang til hverken muntlige eller skriftlige kilder. Både hun og familien blir 1t på livet, inntil hun vinner internasjonal anerkjennelse og og berømmelse for boken hun har skrevet om emnet. Byens borgere jubler igjen over den flinke Sonja og reiser en bronsebyste av henne. Men noen ufarlig snill pike i bronse vil ikke Sonja være.

OM BRUKEN
 • I filmens innledning blir det tyske diktet "Niebelungenlied" sitert. Hva vet du om dette diktet? Hvorfor tror du det innleder filmen?
 • Vi ser bilder fra en vakker syd-tysk by som kalles Pfilsing i Bayern. Hva vet du om denne tyske delstaten og de politiske tradisjoner en møter der?
 • Grafittien på kirkeveggen stille spørsmålet om hvor en var i perioden 1939-1945. Hva er meningen med dette spørsmålet? Hvorfor tror du dette vises ved filmens begynnelse?
 • Sonjas familie er katolikker, onkelen til og med en fremstående geistlig i byen. Hvilken posisjon har den katolske kirke i Tyskland? Vil du si at filmen er et angrep på den katolske kirke? Blir de geistlige sympatisk framstilt? Vet du hva slags rolle kirken spilte under naziregimet i Tyskland?
 • Hitler kom til makten i 1933 ved et lovlig valg. Vet du hva som var bakgrunnen for nazistenes maktovertagelse i Tyskland? Hvilket forhold har filmens pene borgere hatt til nazismen? Hvorfor vil de skjule de virkelige fakta?
 • Den tyske filmskaperen Leni Riefenstahl laget en propagandafilm for Hitler om partidagene i Nürnberg som ble kalt "Viljens Triumf", og som ble prisbelønt. Filmen er en forherligelse av nazismen. Den viser hvorledes Hitler kunne forføre folket, men ikke noe om de redselsfulle handlingene som ble begått i nazismens navn. Se denne filmen og diskuter hvorledes nazismen kunne oppstå, og hvorfor nynazismen synes å dukke opp igjen i vår tid. Vil nynazismen ha letter grobunn etter at Tyskland igjen er samlet til en stat?
 • Filmen har et utradisjonelt filmspråk. Hva menes med det? Finn eksempler.
 • Den tyske teatermannen Berthold Brecht innførte en spillestil i teatret som han kalte "Verfremdung". For å forstå budskapet måtte man distansere seg til handlingen. Verhoeven gjør det samme i filmen. Som Brecht bruker han også en forteller som snakker direkte til publikum, her vesentlig hovedpersonen Sonja. Hva slags effekt vil filmskaperen oppnå med dette?
 • Filmen har mye symbolikk. Nevn eksempler. Hva tror du f.eks. Kristusfiguren som holder på å falle ned av korset skal symbolisere? Hvorfor bærer de som mobber Sonja masker? Hvorfor er det stadig sort/hvitt bilder som bakgrunnskulisser?
 • Er filmens hovedpersoner framstilt som interessante og levende mennesker, eller er de typer? Hva synes du om hovedpersonen? Hvordan tror du slutten skal forstås?
 • Til sist: kan du finne en bedre oversettelse av den tyske tittelen?


 

Filmstudieark

Forfatter:Bitten Linge
Klassetrinn: [8. - 9. trinn, 10. trinn, Videregående]
Fag: Fremmedspråk , Samfunnsfag
Tema:Historie, Konflikt/krig og menneskerettigheter
 

Fakta

Forfatter:Bitten Linge
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen