Filmweb
 
 

En splittet verden

OM FILMEN
En splitte verden levendegjør en viktig epoke i Sør-Afrikas historie. Året er 1963 - bare tre år etter Sharpeville-massakren - et vendepunkt i de svartes kamp mot apartheidsystemet. Gjennom den tretten år gamle Molly presenteres vi for apartheidpolitikkens grusomme og menneskefiendlige realiteter.
Molly er datter av Diana og Gus Roth. De hører til en liten gruppe hvite som sympatiserer med den svarte frigjøringsbevegelsen i Sør-Afrika. Sikkerhetspolitiet driver klappjakt på alle som er politisk aktive innen anti-apartheidbevegelsen. Gus Roth blir tvunget til å flykte fra landet. Molly og hennes to søstre ser mindre og mindre til moren som ofrer seg helt i kampen mot apartheid.
Under henvisning til en ny lov som gir myndighetene rett til å arrestere folk uten rettegang i 90 dager blir moren, Diana Roth som første hvite kvinne arrestert. Hun tilbringer i alt 117 døgn i varetekt. Mollys verden forandres brutalt.
Hennes beste venninne forlater henne etter pålegg fra foreldrene som ikke vil at datteren skal vanke sammen med et "kommunistbarn". På skolen blir hun beskyldt for å ha forrædere til mor og far.
En splittet verden er en film om apartheid fortalt gjennom en gripende skildring av en ung pikes forhold til sin mor som ofrer seg fullstendig i kampen for menneskerettighetene i Sør-Afrika.

Filmen er basert på en sann historie. Manusforfatteren Shawn Slovo er datter av Ruth First og Joe Slovo (i filmen Diana Roth og Gus Roth). En splittet verden er Shawn Slovos selvopplevde beretning om en barndom i et rasedelt land hvor foreldrene deltar aktivt mot det sittende mindretallsstyret.
Shawn Slovo begynte på filmmanuskriptet kort etter at hennes mor Ruth First ble drept av en brevbombe mens hun arbeidet i eksil i Mosambique i 1982. Hun fikk hjelp av sin far, Joe Slovo med utformingen av manuset. Joe Slovo lever i dag i eksil i Zambia. Han er eneste hvite medlem i ledelsen i den forbudte svarte frigjøringsbevegelsen African National Congress, ANC.
I 1986 fullførte Shawn Slovo manuskriptet. Chris Menges fikk i oppdrag av det britiske filmsselskapet Working Title å regissere En splittet verden. Menges er en av Englands ledende filmfotografer. Han har mottat Oscar for filmingen i The Killing Fields - Dødsmarkene. En splittet verden er hans debut som spillefilmregissør.
Opptakene ble gjort i Zimbabwe, nabolandet nord for Sør-Afrika. Filmen var forbudt i Sør-Afrika.
Ved filmfestivalen i Cannes i 1988 ble både regissør Chris Menges og skuespillerne Barbara Hershey (Diana Roth), Jodhi May (Molly) og Linda Mvusi (Elsie- familien Roths hushjelp) prisbelønnet.

FORARBEID

 • Studer Sør-Afrikas historie. Prøv å finne fram til hovedlinjene i landets historie fra 1600-tallet og fram til i dag.
 • Hvor mange mennesker bor det i Sør-Afrika?
 • Hva var innholdet i Sør-Afrikas apartheidlover?
 • Hva var Sharpevillemassakren?
 • Hva går ANCs frigjøringsstrategi ut på?
 • Studer tittelen A World Appart - En splittet verden. Hvilke assosiasjoner gir den?

  Etter filmen

 • Hvor mange historier fortelles i filmen?
 • Hva er hovedkonflikten i filmen? (Er det eventuelt flere?)
 • Drøft problematikken: Diana Roths rolle som mor og hennes politiske aktivitet. Var det mulig å gjøre det annerledes enn Diana Roth gjorde? Hva kunne hun gjort annerledes og hvorfor?
 • I filmen blir både Diana Roth og Elsies bror Solomon arrestert. Er det noe i filmens framstilling av disse to arrestasjonene som gir oss en følelse av hvordan det vil gå med dem? Hva og hvorfor?
 • Det siste bildet i filmen "fryses". Hva symboliserer sluttbildet?


 

Filmstudieark

Forfatter:Ivar Johan Iversen
Klassetrinn: [8. - 9. trinn, 10. trinn, Videregående]
Fag: Samfunnsfag
Tema:Historie, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Oppvekst/familie, Politikk og samfunn
 

Fakta

Forfatter:Ivar Johan Iversen
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen