Filmweb
 
 

Gubben og katten


Det er siste dag i desember og solen speiler seg i den isbelagte sjøen. Gubben og katten er nede for å pilke i det fine været. I det fjerne 1r noen mørke skyer, men enn så lenge er det rolig og fint. Gubben seiler av sted over isen i sin nye oppfinnelse, is-prammen, mens katten danser omkring på skøyter. Naboen Gustavsson kommer forbi og, advarer mot uværet som er i anmarsj, men Gubben og katten har ikke tid til å høre på ham. De har nemlig funnet en stor stim innefrosset fisk som de vil ha med seg hjem. Når de endelig tar fatt på veien hjem begynner det å blåse opp, og et voldsomt uvær tvinger dem til å søke ly. Gubben bygger en is-iglo, og de kommer seg i sikkerhet. Det er kalt og de er sultne. For å holde humøret oppe begynner Gubben og katten å minnes hendelser de opplevde i året som gikk: Den dagen hanen kom til hønsegården, for eksempel. For ikke å snakke om den gangen Gubben var i dårlig humør. Og historien om reven som skulle skremmes, men så ble en annen skremt i stedet...
Slik får de tiden til å gå, men etterhvert blir de svært så kalde og søvnige...

Filmen er bygget rundt følgende fem billedbøker om Gubben
og katten:
"Pannekakerøre"
"Gubben og katten og hanespetaklet"
"Fisketuren"
"Revejakten"
"Gubben og katten får julebesøk"

Det kan på forhånd være en idé å bli kjent med noen av bøkene om Gubben og katten som denne filmen bygger på. Gjenkjennelse av figurene og historiene vil kunne styrke filmopplevelsen.

Om forfatteren
Sven Nordqvist, født 1946 i Helsingborg. Illustratør, forfatter og grafiker. Virket som tegner i mange år, før han i 1981 utga billedboken "Agaton Öman och alfabetet", hvor han for første gang sto bak både tekst og tegninger. Deretter kom i 1984 første bok i serien om Gubben og katten, "Pannkakstårtan". Sven Nordqvist har også illustrert flere andre forfattere, og har mottatt en rekke priser for sine mange arbeider. I de siste årene har han brukt mye tid på større kunstneriske utsmykninger.


Spørsmål til filmens innhold, for alle:
1. Snakk først om hvordan dere opplevde filmen. Skriv ned(eller tegn) umiddelbare reaksjoner: Hva var morsomt, trist, skummelt? Hvorfor?
2. Filmen inneholder flere historier. Hvilke(n) husker du best? Tegn en tegning fra den historien du likte best.
3. Hvor foregår historien om Gubben og katten? Er det forskjellig fra der du bor? Hva er ulikt? Hva er likt?
4. Beskriv Gubben og katten. Snakk litt om vennskapet mellom dem. Kan mennesker og dyr være venner? Har du et dyr som er vennen din?
5. Kjenner du filmen ?Flåklypa Grand Prix?? Sammenlikn Reodor Felgen og Gubben!
6. Lag en ny fortelling om Gubben og katten. Du bestemmer hva de skal oppleve. Start historien slik: En dag satt Gubben og katten ved kjøkkenbordet og lurte på hva de skulle gjøre. Jeg har en idé, sa katten......( her kan enten barna skrive hver sin historie, mens de minste kan fortelle litt hver, og sammen dikte en ny fortelling.)

For de eldste barna:
1. Lag en filmanmeldelse. Hva likte du godt, og hva likte du eventuelt ikke? Hvem vil du anbefale filmen til?
2. Finn ut mer om forfatteren og tegneren Sven Nordqvist. Hvilke andre bøker har han tegnet/skrevet?
3. Forfatteren har sagt følgende om Gubben og katten-bøkene :"Bøkene utspiller seg i en avgrenset, idyllisk og trygg verden, der de små problemene som oppstår blir løst før boken slutter. Jeg tror at trygghet er viktig for små barn. Verden skal være forståelig. I bunn og grunn er det slik jeg selv ville at det skulle ha vært." Diskuter dette.

Fra bok til film
Velg en eller to av bøkene som filmen er bygget rundt. Er det noen forskjell i måten historien fortelles på i filmen i forhold til boken? Hva er forskjellig? Kjenner du andre filmer for barn som er basert på bøker? Hva liker du best - å se film eller lese en bok?

Filmkunnskap
Ønsker du en fordypning i temaet animasjonsfilm, har Skolefilmutvalget tidligere utgitt heftet Jungeldyret Hugo, den store filmhelten. Her får du vite mer om hvordan du sammen med barna kan lage en animasjonsfilm.
Gubben og katten-bøkene. Fullstendig liste:
Pannekakerøre, Damm 1984
Revejakten, Damm, 1986
Fisketuren, Damm, 1988
Gubben og katten får julebesøk, Damm, 1989
Kakling i kjøkkenhagen, Damm, 1990
Gubben og katten på telttur, Damm, 1992
Gubben og katten og nissemaskinen, Damm, 1995
Gubben og katten og hanespetaklet, Damm, 1996
Ha det gøy med Gubben og katten, 100 fantasifulle ideer for
barn og glupe katter, Damm 1998
CD-rom: Gubben og katten i snekkerboden, Damm 1997


 

Filmstudieark

Forfatter:Hilde Rønningen
Klassetrinn: [Barnehage, 1. - 4. trinn]
Fag: Kunst og håndverk , Norsk
Tema:Litteratur på film, Vennskap/respekt
 

Fakta

Forfatter:Hilde Rønningen
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen