Filmweb
 
 

Gullfeber


Handlingen:
Charlie Chaplin, i skikkelsen som The Little Fellow eller Landstrykeren, kommer til Klondyke for å prøve lykken som gullgraver, i likhet med mange andre. Han blir imidlertid overrasket av uvær og søker ly i den nærmeste hytten han finner. Det har også skurken Svarte-Larsen og den heldige gullgraveren Store-Jim, som nettopp har funnet et berg av gull, gjort. De sitter værfast og trekker til slutt kort om hvem som skal gå ut i stormen etter mat. Svarte-Larsen "vinner", men treffer to politifolk på veien som han stjeler transporten og maten fra, og lar de to andre i stikken. Utsultet feirer de to Thanksgiving, med Landstrykerens sko som middag. Sulten gnager etterhvert så sterkt at Store-Jim tror at Chaplin er en høne, og vil spise ham. Heldigvis forstyrrer en bjørn tumultene som oppstår, og de to bestemmer seg for å spise bjørnen isteden.
Når vinden gir seg, drar de to hver til sitt. Store-Jim blir overrasket av Svarte-Larsen som slår ham ned, og vil stjele gullet hans. Store-Jim våkner opp med hukommelsestap, og Svarte-Larsen blir drept av et snøskred. Imens har Landstrykeren slått seg ned i byen, hvor han prøver å imponere den vakre Georgia. Hit kommer etterhvert Store-Jim, og med Landstrykerens hjelp finner han tilbake til gullet sitt og de blir begge millionærer. På båten vekk fra Klondyke møtes tilfeldigvis Landstrykeren og Georgia, og filmen får en lykkelig slutt.


Arbeidsoppgaver:

Filmens innhold:
Hva gjør Landstrykeren for å imponere Georgia, og hvordan fungerer det?
Hva slags bakgrunn tror du Georgia har? Skriv ned historien fra Georgias synsvinkel. Hvorfor blir hun plutselig forelsket i Landstrykeren, etter at hun først har gjort narr av ham?
Hvorfor tror du Svarte-Larsen har det navnet han har (han er jo hvit)? Tror du en karakter i en film fra i dag kunne hatt et slikt navn? Hvilken funksjon har han i filmen?


Filmkunnskap:
Hvem er hovedpersonene i Gullfeber, og hvordan påvirker personene hverandre?

Hva synes du er selve hovedhistorien i filmen? Er det jakten etter gullet, Landstrykerens forelskelse i Georgia eller en annen historie? Hva er de viktigste scenene i hovedhistorien, og hvilke scener er mindre viktige?

Hvilken scene syntes du var morsomst i filmen, kan du gi en kort beskrivelse av denne? Prøv også å forklare hva det er med denne scenen som gjør den morsom.

Er du enig i at Gullfeber har mange morsomme scener som egentlig ikke har så mye med hverandre å gjøre? Og i så fall, hvordan klarer Chaplin likevel å knytte disse scenene sammen til én film. Diskuter for eksempel scenen der Landstrykeren faller i søvn og utfører "brøddansen", hva slags funksjon har denne scenen for fortellingen i filmen?

Gullgravertida:
Finn ut mer om gullgravertida i USA. Var det noen nordmenn som dro ut på gullgraverjakt? Hvordan var livet til gullgraverne, og hvor mange var det egentlig som ble rike?

Hvorfor tror du så mange menn dro fra hjemmene sine på grunn av en ørliten sjanse for å finne gull? Finn ut mer om levevilkårene i USA rundt slutten av 1800-tallet.

I hvilket geografisk område var det gullgraverne lette etter gull? Slå opp i leksikon om Klondyke, og prøv å finne området i atlas.


 

Filmstudieark

Forfatter:Tonje Hardersen
Klassetrinn: [5. - 7. trinn, 8. - 9. trinn, 10. trinn, Videregående]
Fag: Mediefag , Kunst og håndverk , Samfunnsfag , Engelsk
Tema:Historie, Kunst, Politikk og samfunn
 

Fakta

Forfatter:Tonje Hardersen
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen