Filmweb
 
 

Diktatoren


Handlingen:
Den 1. verdenskrig går mot slutten. En jødisk barberer tjenestegjør som artillerist ved fronten for sitt hjemland Tomainia. Da krigen går mot slutten hjelper han den utmattede flygeren Schultz å evakuere med viktige meldinger. De styrter, men redder livet. Tomainia har imidlertid tapt krigen.
Noen år senere har Adenoid Hynkel tatt over i Tomainia. Han er en eneveldig, kynisk og brutal diktator, som setter opponenter i fengsel og dreper sine motstandere. Han diskriminerer Tomainias jøder. I tillegg ligner har på en prikk den jødiske barbereren som har vært på institusjon hele denne tiden med hukommelsestap. Da barberen kommer tilbake til ghettoen er ting forandret. Politiet plager folk istedenfor å hjelpe dem. Snart kommer han i klammeri med Hynkels tropper, og tar opp kampen mot dem sammen med Hannah, en foreldreløs jødisk jente. Da Hynkels soldater vil henge ham i en lyktestolpe får han uventet hjelp. Schultz, som nå er blitt major, kommer forbi, kjenner ham igjen og sørger for at han unnslipper.
Imens har Hynkel onde planer. Han drømmer om verdensherredømme. Han vil invadere nabolandet Osterlich og vil finansiere felttoget ved å låne penger av den jødiske bankieren Epstein. Epstein vil ikke la ham få lån så lenge jødene behandles dårlig. Forholdene i ghettoen bedrer seg midlertidig ? helt til det blir klart at Epstein ikke vil låne ut pengene sine.
Schultz nekter å overfalle jødene og blir arrestert. Da troppene rykker inn i ghettoen blir barbersjappen brent. Schultz har rømt og gjemmer seg i ghettoen. Han vil at de skal sprenge Hynkels palass. Men både barbereren og Schultz blir arrestert. Hannah reiser til Osterlich.
Under et statsbesøk av diktatoren i Bacteria, Benzino Napaloni, gjør Hynkel en avtale med ham om å ikke angripe Osterlich. I virkeligheten planlegger han å gå bak ryggen på Napaloni.
Hynkel faller i vannet mens han er på andejakt. Da han kommer seg på land blir han tatt for å være barbereren og satt i fengsel. Schultz og barbereren har imidlertid rømt og skaffet seg uniformer fra Tomainia. På denne måten bytter den jødiske barbereren plass med Hynkel under invasjonen av Osterlich. Men da "Hynkel" skal holde tale og overbevise Osterlichs befolkning om sin storhet får de et uventet budskap. "Hynkel" taler nå fredens og demokratiets sak.

Om filmen:
Diktatoren begynner med en underfundig kommentar: Dette er historien om tiden mellom to verdenskriger ? et intermesso hvor galskapen slet seg løs, friheten gikk på nesen, og menneskeheten fikk seg noen spark bak. Teksten er et signal om at vi skal få se Chaplins personlige kommentar til begivenhetene i Europa ved utbruddet av den 2. verdenskrig, og at disse begivenhetene er skildret med humoren som våpen. Og de fleste er vel enige om at filmens forhold til visse hendelser og personer i samtiden ikke er til å ta feil av.

Arbeidsoppgaver:
Hvor foregår handlingen i Diktatoren?
Hva er den historiske bakgrunnen for filmens handling?
Les om Tyskland etter at nazistene kom til makten. Hva skjedde 1939-40 da Diktatoren ble laget?
Hvordan var forholdene for de tyske jødene?
Hvem er Hynkel, Herring og Garbitch parodier på? Napaloni, diktatoren i nabolandet?
Hvorfor tar Chaplin i bruk et oppdiktet språk til Hynkel i visse situasjoner? Gi en karakteristikk av dette språket!
Hva er egentlig en parodi? En satire? Hvordan vil du karakterisere Diktatoren?
Hva er Chaplins budskap slik han fremlegger det i slutten av filmen?


 

Filmstudieark

Forfatter:Trond Olav Svendsen
Klassetrinn: [5. - 7. trinn, 8. - 9. trinn, 10. trinn, Videregående]
Fag: Mediefag , Kunst og håndverk , Samfunnsfag , Engelsk
Tema:Historie, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Kunst, Politikk og samfunn
 

Fakta

Forfatter:Trond Olav Svendsen
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen