Filmweb
 
 

Elling


HANDLINGSREFERAT
Elling har vært to år på Brøynes behandlingshjem, men nå skal han tilbake til samfunnet. Sammen med Kjell-Bjarne, romkameraten fra institusjonen, flytter han inn i en kommunal trygdeleilighet på Majorstua. Det blir mange prøvelser for de to vennene når de nå skal klare seg på egenhånd. Folk har gått alene over sydpolen, men Elling har vanskeligheter med å krysse et restaurantgulv. Her trengs det sosial trening, og med sterkt pågangsmot og godt vennskap klarer Elling og Kjell-Bjarne etterhvert å fungere bedre og bedre. Det blir derimot tungt for Elling da Kjell-Bjarne finner kvinnen i sitt liv. Hun heter Reidun, bor i etasjen over og er høygravid. Vennskapet settes på prøve, men Elling finner trøst i poesien. Han går på diktmøte, treffer Alfons og blir inspirert til selv å sette i gang med en litt spesiell produksjon av dikt. Det viser seg at Ellings nye venn, Alfons, har hytte ved sjøen. Gjengen suser avgårde dit i en flott Buick Century, men hytteturen blir brått avsluttet fordi Reidun får veer og må på fødestua. Kjell-Bjarne blir "pappa" og surkålspoeten Elling får til slutt et dikt på trykk i Dagbladet. Jo, livets redde gutter mestrer på sitt vis den brutale virkeligheten, og Ellings trøst er at alt går over - alt går over til noe annet.


OM REGISSØREN PETTER NÆSS
Petter Næss har jobbet med både fjernsyn, film, revy og teater - som innspillingsleder, rekvisitør, instruktør, manusforfatter, skuespiller og programleder. Hans regidebut var "Absolutt blåmandag". Elling" er Næss's andre kinofilm.


FRA BOK TIL FILM
Filmen om Elling er basert på romanen "Brødre i blodet" av Ingvar Ambjørnsen, men samler også opp noe stoff fra "Utsikt til paradiset" og "Fugledansen". I fjor vår ble teaterstykket "Elling og Kjell-Bjarne" vist på Centralteateret. Axel Hellstenius lagde manuskriptet til teaterstykket og Petter Næss sto for regien, og de har samme funksjon i filmatiseringen.


OM FORFATTEREN INGVAR AMBJØRNSEN
Ingvar Ambjørnsen debuterte i 1981, men slo først igjennom i 1986 med romanen "Hvite niggere". Her, som i flere andre romaner, skildrer han livet til de som lever på tvers av samfunnsnormene, som er utstøtte og har kommet skjevt ut i samfunnet. I blant annet Elling-bøkene kommer han også inn på tyngre temaer som angst, fremmedgjøring og ensomhet. Ambjørnsen har skrevet fire bøker om Elling: "Utsikt til paradiset", "Fugledansen", "Brødre i blodet" og "Elsk meg i morgen". Ellers har Ambjørnsen skrevet ungdomsbøkene om Pelle og Proffen, og flere av disse bøkene er også filmatiserte.


OPPGAVER FØR FILMEN
1. Finn en scene i boka "Brødre i blodet" av Ingvar Ambjørnsen, som denne filmen er basert på, og la elevene fremføre rollespill. Be elevene gå sammen i par eller små grupper. Lag rollekort til elevene som du deler ut og be dem spille.

Eksempel på rollekort:

ELLING
Du er en følsom mann med mange fobier og tvangstanker. Du har bodd to år på en psykiatrisk institusjon, men nå bor du sammen med din kamerat Kjell-Bjarne. Nå har han fått seg kjæreste, og du er litt sjalu. Dere er alle tre på hyttetur, og Kjell-Bjarne skal i kveld for første gang sove sammen med sin kjæreste, Reidun. Nå kommer han til deg for å be om råd. Han er nemlig jomfru, men det er jo du også selv om du ikke har sagt noe om det.


KJELL-BJARNE
Du er på hyttetur med Elling, bestekompisen din som du ble kjent med på en psykiatrisk institusjon, og Reidun, kjæresten din. Reidun har gått og lagt seg for kvelden og venter på at du skal legge deg sammen med henne. Du har jo lyst til det mer enn noe annet, men det er bare det at du aldri har hatt sex før og dessuten har du ikke skifta underbukse og sokker på en del dager. Du går bort til Elling for å få litt trøst og noen gode råd av ham. Du starter med å si: "Elling, det er en ting jeg lurer på..."


Etter dette kan dere lese utdraget fra boka som situasjonen på rollekortet er basert på.

2. Les et utdrag fra boka og be elevene skrive fortsettelsen.

3. Gi elevene oppgaver før de skal se filmen. En gruppe kan få i oppgave å konsentrere seg om personskildringer, en gruppe kan se på kameraføring osv.


SPØRSMÅL OG OPPGAVER ETTER FILMEN

Elling og litteraturen
1.Hvordan oppdager Elling at han er poet?

2.Under ser du det første Elling skrev da han oppdaget at han var poet. Finn de lyriske virkemidler som Elling har brukt i denne strofen.

Vi fant henne i trappen
Håret
En sort ravnevinge som vinden slo
mot det uvaskede linoleumet.
Vi la henne på sengen
og så at englene allerede hadde besvangret henne.


3.Hva tror du Alfonso mener med at galskap er poetens viktigste kilde? Kjenner du til noen forfattere fra litteraturhistorien som i sin samtid var kjent for å ha psykiske problemer?

4.Samtidspoesi får Elling til å kaste opp. Forklar hva som er forskjellen på moderne poesi og mer tradisjonell lyrikk.

5.Hvorfor tror du at Elling ikke vil innrømme at det er han som har skrevet diktene i surkålspakkene?


Elling og samfunnet
1.Elling er sosialdemokrat og stor fan av Gro Harlem Brundtland, mens Reidun mener at det er Arbeiderpartiets skyld at hun bare har åtte års skolegang. Finn informasjon om Arbeiderpartiets utdanningspolitikk. Hva synes du om at alle nå i dag har rett til treårig videregående skole? Når ble dette innført?

2.Avvik defineres gjerne som brudd på allment aksepterte normer. Mener du at Elling og Kjell-Bjarne er avvikere? Begrunn.

Elling og Kjell-Bjarne
1.Hvilket inntrykk får du av Ellings barndom? På hvilken måte tror du hans barndom har vært med på å påvirke han?

2.Hvorfor tror du Elling er redd for å ta telefonen, åpne døra, gå på offentlige toaletter eller gå og handle?

3.Klær, kroppsspråk og hva personene sier, er med på å skildre karakterene. Hvordan vil du ut fra disse kategoriene beskrive Elling og Kjell-Bjarne?

4.Tenk deg at det har gått et år. Hvordan tror du Elling og Kjell-Bjarnes liv er nå?

5.Hvordan vil du beskrive Elling og Kjell-Bjarnes vennskap? Elling og Kjell-Bjarne er to veldig ulike typer. Hvordan vil du forklare forskjellen mellom dem?

6.Da Kjell-Bjarne får seg kjæreste settes vennskapet mellom han og Elling på prøve. Hva er grunnen til at det blir så vanskelig for Elling å tolerere at Kjell-Bjarne har kjæreste? Har du selv opplevd at vennskap blir vanskelig når man har kjæreste? Fortell.


FILMVITENSKAP
1.Hvilke filmatiske virkemidler blir brukt for å vise situasjoner som Elling opplever som vanskelige i begynnelsen av filmen?

2.Hvordan brukes musikken i filmen for å skildre de ulike scenene?

3.Hvilke scener opplever du som nøkkelscener (scener som er spesielt viktige for helheten)?

4.Adaptasjon kalles det når man tilpasser en roman til film. Hvilke forskjeller finner du mellom boka "Brødre i blodet" og filmen "Elling"?

5.Tenk deg at du er regissør. Hva synes du fungerte bra og hva synes du fungerte mindre bra i denne filmatiseringen? Er det noe du ville gjort annerledes? Hvordan?


LENKER
www.filmweb.no
www.cappelen.no
www.elling.nu 

Filmstudieark

Forfatter:Viola Simensen
Klassetrinn: [10. trinn, Videregående]
Fag: Mediefag , Norsk , Religion, livssyn og etikk , Samfunnsfag
Tema:Helse og rus, Historie, Individ/gruppe, Litteratur på film, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt
 

Fakta

Forfatter:Viola Simensen
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen