Filmweb
 
 

Harry Potter og de vises stein


Om filmen
Harry Potter bor i et kott under trappen hos dumlingene onkel Wiktor og tante Petunia. Han har ikke feiret fødselsdag på 11 år og lever et trist og lite magisk liv. På 11-års dagen blir han oppsøkt av Gygrid som kan fortelle at Harry egentlig er en berømt trollmann ? og overrekker ham en invitasjon til å begynne på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Nå åpnes dørene til en ny og magisk verden for Harry Potter - som endelig kan begynne sitt virkelige liv. På Galtvort innvies han i all verdens trolldoms kunster. Men han involveres også i jakten på De vises stein som voktes vel av en trehodet kjempehund. Det viser seg at Harry er den eneste som kan berge denne steinen...

Om forfatteren
Joanne Kathleen Rowling heter opphavskvinnen bak Harry Potter-bøkene. Hun er 36 år og kommer fra Storbritannia. Ideen til historien om Harry Potter skal i følge henne selv ha blitt unnfanget på en togtur mellom London og Manchester. Historien om den fattige alenemoren som satt på kafeer med sin lille datter i vognen mens hun skrev den første boken om Harry Potter, har gått verden rundt. Dagens faktum er uomtvistelig: Harry Potters enorme popularitet har gjort Rowling til en av Storbritannias rikeste kvinner. Det var forlaget som i sin tid rådet henne til å bruke forkortelsen J.K. fordi det fryktet gutter ikke ville lese bøkene hvis de skjønte at forfatteren var en kvinne...

Harry Potter bøkene
Filmen Harry Potter og de vises stein baserer seg på den første boken i serien ved samme navn. Boken kom i 1997. Senere har følgende bøker om Harry Potter blitt utgitt i Norge: Harry Potter og Mysteriekammeret, Harry Potter og fangen fra Azkaban og Harry Potter og ildbegeret. Bøkene har trollbundet både unge og voksne lesere verden over ? og har hittil solgt til sammen 120 millioner eksemplarer ? og blitt oversatt til 47 ulike språk. Forfatteren har planer om å utgi syv bøker i serien ? ett for hvert skoleår Harry Potter tilbringer på Galtvort. Rowling hadde visstnok hele serien på syv klart for seg før hun var ferdig med den første boken. Siste kapittel i siste bok er endog ferdig - og godt bortgjemt...

Filmopplevelsen
 • Skriv ned umiddelbare reaksjoner på filmen. Diskuter disse i klassen.
 • Velg ut en episode fra filmen som du likte ekstra godt. Hvorfor likte du akkurat denne? Var den skummel, morsom eller kanskje trist? Kan du skrive ned et kort sammendrag av denne scenen, eller gjerne tegne det som gjorde inntrykk.
 • Persongalleriet: Filmen har mange særpregede karakterer. Kan du lage en oversikt over de viktigste personene/figurene Harry Potter møter i filmen. Hvem vil du si spiller hovedrollene?
 • Forholdet mellom Gygrid og Harry er spesielt. Hvorfor?
 • Filmen handler på mange måter om kampen mellom det gode og det onde. Hvem representerer det onde i denne historien? Hvem vinner til slutt ? det gode eller det onde?
 • Gå sammen to og to. La den ene intervju den andre om hvorfor de likte/ikke likte filmen? (Tips elevene om oppfølgingsspørsmål)
 • Lag en filmanmeldelse som skal inn i skoleavisen. Tenk deg at du skal skrive for noen som ikke har sett filmen.

  Harry Potters verden
 • Hva heter de 4 husene elevene ved Galtvort kan bo i? Hvor bor Harry? Hvordan fordeles elevene i de ulike husene?
 • Forklar følgende ord og uttrykk:
  - gomper
  - Diagonallmenningen
  - Flirgott
  - gnomer
  - dumlingene
  - rumpeldunk
  - gullsnoppen
 • Lag en oversikt over alle lærerne ved Galtvort. Minner noen av lærerne om ?vanlige? lærere du har hatt selv på skolen, eller er de bare rare?
 • Husker du noen trylleord/setninger? Kjenner du noen flere trylleord?

  Tenk deg at...
  ... du hadde en usynlighetskappe - slik som Harry Potter fikk. Hva ville du gjort da? Lag en historie som begynner slik: ? En dag tok jeg på meg usynlighetskappen min og listet meg ut døra. I dag skulle det skje...?
  ...du hadde et speil ? slik som speilet Mørd i denne filmen. Der kunne man se sine innerste drømmer. Hva ville du sett da, tror du?

  Filmkunnskap

  Fra bok til film:
  Filmen bygger på boken ? Harry Potter og de vises stein?. Dersom du har lest boken, hvordan opplevde du da filmen? Hva opplevdes sterkere i filmen enn i boka? Var det noe du likte bedre i boka enn i filmen? ?Kjente? du igjen episoder i filmen slik du selv hadde forestilt deg dem? Hvorfor? Hvorfor ikke? Hva med de ulike personene? Ble de fremstilt slik du synes de skulle være? Hvordan startet filmen i forhold til boken? Finnes det andre forskjeller mellom boken og filmen? Hvilke? Hvorfor gjøres slike endringer, tror du? Hvis du har lest flere bøker i serien: Hvilke likte du best? Hvorfor?
  Finn ut mer om forfatteren av Harry Potter-bøkene, J.K.Rowling.
  Hvis du selv skulle skrive en bok en dag, hva og hvem skulle den handle om?
  De som skulle lage film av Harry Potterbøkene måtte først skrive om boka til et filmmanus. Hva tror du er de største forskjellene på å fortelle en historie i en bok og å skrive et filmmanus?

  Virkemidler i film:
  Filmen har mange skumle og mystiske scener. Hva gjør at disse scenene virker så skumle? Diskuter hva slags virkemidler filmskapere har til rådighet for å skape en mystisk og skummel atmosfære. (Bevisst bruk av lys/ lyd/ kameravinkler kan gi effektfulle stemninger. Det samme kan valg av sted(location) og tid (natt vs.dag)/musikk/rekvisitter/sminke). Pek på scener i filmen der man har tatt i bruk tydelige virkemidler for å skape en mystisk og skummel stemning.

  Videre samtaler
 • Bøkene om Harry Potter er blitt svært populære over hele verden. Hva er det som gjør at disse bøkene fascinerer så mange, tror du?
 • J. K Rowlings bøker om Harry Potter er av mange sammenliknet med Roald Dahls bøker. Kjenner du noen av hans bøker? På hvilken måte likner de?
  (Det er også mulig å trekke paralleller til Alice i eventyrland og Tollmannen fra Oz)
 • Enkelte grupper både i Storbritannia og Norge har advart foreldre mot å la barna se filmen og å lese bøkene. Hva mener du? Kan historien om Harry Potter være farlig for barn? Hva er det som gjør at noen mener dette, tror du?


 

Filmstudieark

Forfatter:Hilde Rønningen
Klassetrinn: [5. - 7. trinn, 8. - 9. trinn]
Fag: Mediefag , Norsk , Engelsk
Tema:Eventyr/fantasy, Litteratur på film, Oppvekst/familie, Tenår/skole og seksualitet, Vennskap/respekt
 

Fakta

Forfatter:Hilde Rønningen
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen