Filmweb
 
 

Heftig og begeistret


Om handlingen
Fiskeværet Berlevåg har for lite arbeidsplasser, det er et samfunn som 1s av fraflytting. Her er barskt klima og lite luksus. "Hadde det ikke vært for moloen og mannskoret, ville det ikke vært levelig her," sier en av personene vi møter.
Det er mannskoret og dets medlemmer som skildres i strålende midnattssol og tett snøkave.
Dirigenten sitter i rullestol, den eldste sangeren er 95 år og de yngste i 20-åra. Trygdesjefen, som er medlem av koret, sier han er arbeidsgiveren til de fleste.
Vi treffer også fiskeren med egen sjark, som mener han har det beste yrke som kan tenkes og lever et godt og meningsfylt liv. Her er den tidligere narkomane, som etter et omtumlet liv har funnet tilbake til Berlevåg. "Herfra vil jeg aldri flytte," sier han. Vi møter de godt voksne 95- og 87- åringene som setter pris på å få være med gutta i koret, og den unge taxisjåføren som mener det er godt for ungene hans å vokse opp på et lite og trygt sted som Berlevåg. Den temperamentsfulle kommunisten må forsvare Sovjets politikk på korets tur til Murmansk. Turen blir en uforglemmelig opplevelse for alle. Sjarmørene i koret får danse med russiske damer og høster applaus for sin sang. Men hovedrollen i filmen har koret med sine gamle, kjente sanger.


Oppgaver i samfunnslære og samfunnskunnskap:
Arkitektur og særpreg
Finnmark ble bombet under andre verdenskrig. Alle hus i Berlevåg ble utslettet og bygget opp igjen etter krigen. Husene bærer preg av etterkrigstidens nøkternhet, her er lite av moderne bygg. Det kan virke som samfunnet har stått stille. Slike samfunn kan vi finne flere steder i Norge. Kjenner du noen? Kanskje er det noen ikke så langt fra der du bor? Tror du de som bor i større byer noen gang har besøkt slike samfunn?
Personene vi blir kjent med i filmen, inviterer seeren gjestfritt inn i sine hjem. Mange av interiørene er preget av femti- og sekstitallsstil. Kjenner du noen slike detaljer fra interiøret? Blant en del unge mennesker i dag er møbler og pyntegjenstander fra denne tiden samleobjekt. Kjenner du noen slike samleobjekt? Hva vil du si er særpreget for arkitekturen og interiørene i Berlevåg?

Arbeidsliv, miljø, bruk av naturen
Berlevåg ligger værhardt til ytterst i havet beskyttet av en molo bygget av noen spesielle franske konstruksjoner.Hva danner livsgrunnlaget for dette samfunnet? Hvorfor tror du folk opprinnelig har bosatt seg her? Hva er hovednæringen? Hvilke yrker tror du er representert i dette samfunnet? Lite tilbud på arbeidsplasser er et problem for dette samfunnet, sier en av gjestene på Fiskerkafeen. Mange unge flytter ut fra slike samfunn i Norge, særlig unge kvinner. Skal man la distriktssamfunnene dø ut slik som i Sverige, eller bør Staten gjøre noe for å bevare den spredte bosettingen i Norge? Hva mener du Staten i tilfelle kan gjøre? Hvorfor tror du det særlig er kvinner som ønsker seg til mer urbane strøk?
De nordlige fylkene er store eksportfylker, de står for en stor del av Norges nasjonalprodukt. Synes du innbyggerne der får igjen for det de bidrar med til det norske samfunnet?
Her er lite forurensing. Er dette et sted for mennesker som er opptatt av et rent miljø?
Naturen er vill, vakker og barsk. Hva vil du si om personenes forhold til og bruk av naturen?

Mellommenneskelige forhold
Etter at denne filmen har satt publikumsrekorder i Norge, har telefonene summet inn til kommuneledelsen i Berlevåg. Folk vil flytte dit, de spør om det er muligheter for å skaffe seg hus og arbeid. Hvorfor tror du folk reagerer slik? Hva er det som virker tiltrekkende på moderne mennesker ved dette samfunnet? Kunne du tenke deg å bo her?
Det er friske diskusjoner mellom kormedlemmene, de erter hverandre, men vi finner et samhold som rører oss. Tror du det er det som gjør inntrykk? Noen ungdommer skrev om filmen: ?Dette er ekte mennesker, det er et ekte samfunn og vi møter ekte følelser?. Er du enig i det?
Kormedlemmene forteller ærlig og frimodig om seg selv. Synes du filmskaperen er for nærgående, utleverer han personene? Eller skildrer han dem med kjærlighet? Hvilken person gjorde mest inntrykk på deg?
Hva vil du si er positive og negative sider ved et lite samfunn der alle kjenner alle? Tror du at du møter mer omsorg i et lite samfunn? Finner du mer eller mindre toleranse?


Filmkunnskap og musikk
Regissøren Knut Erik Jensen har laget mange dokumentarfilmer. Hva er karakteristisk ved en dokumentarfilm? Kan vi si at en dokumentarfilm er ?sann?? Er den objektiv? Denne filmen kalles også en musikal. Med hvilken rett kan vi si at den er det?
Knut Erik Jensen har også laget tre spillefilmer fra Nord-Norge. Kan du finne ut noe om disse filmene? Det sies om dem at de er som denne, fulle av poesi. Hva menes med det?
Svein Krøvels fotografering har høstet mange godord. Hva vil du si om bildekomposisjonene?
Koret synger gamle, kjente sanger. De er tilpasset situasjonene i filmen. Kan du nevne eksempler? Hvilke sanger og hvilke situasjoner gjorde mest inntrykk på deg? Mange husker kanskje best den gamle slageren ?De nære ting? i forbindelse med filmen. Hvorfor? Hvorfor har dette mannskoret gjort så sterkt inntrykk på folk? For noen år siden kom islandske Gudny Haldorsdotter med filmen "Mannskoret Hekla". Det var også en komedie. Hva er det fascinerende og humørvekkende med mannskor? Hvilke dramatiske gevinster får mange forfattere og filmskapere ved å fortelle om en gruppe mennesker som er tett knyttet sammen?
En av de mange fargerike personene vi møter i filmen, er organisten. Hva sier han om det å være musiker? Hvorfor betyr musikk så mye for mange mennesker? Hva betyr musikk for deg? Hver generasjon har sin form for musikk. Hva er karakteristisk for musikken i denne filmen og hva er karakteristisk for den musikken ungdom i dag liker?
Til sist: Ingen trodde det ville være lett å selge en film om et kor fra distriktene til det norske publikum. Hvorfor har hele Norge blitt så glade i denne filmen og mannskoret i Berlevåg?


 

Filmstudieark

Forfatter:Bitten Linge
Klassetrinn: [Videregående]
Fag: Mediefag , Musikk , Samfunnsfag , Norsk
Tema:Individ/gruppe, Politikk og samfunn, Vennskap/respekt
 

Fakta

Forfatter:Bitten Linge
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen