Filmweb
 
 

Den uendelige historien

HANDLINGEN
Bastian er 10 år og savner moren som ikke er hos dem lenger. Han strever med skolearbeidet og blir mobbet på vei til og fra skolen. På flukt fra plageåndene smetter han inn en dør som viser seg å tilhøre en meget spesiell bokhandel. Han låner en bok og gjemmer seg på skolens loft for å unngå en matteprøve, og for å lese. Bastian blir helt oppslukt i den fantastiske historien om landet Fantasia som er i ferd med å bli tilintetgjort av noe usynlig. Bare høvding Atreju kan redde landet og keiserinnen. Han og hesten Artax legger ut på en lang reise med store utfordringer, der Atreju må vise mot, styrke, utholdenhet og fantasi. Imens oppdager plutselig Bastian at helten i dette utrolige eventyret ikke er Atreju, men ham selv...

Når du hører historien opplest, eller du leser selv, lager du deg dine egne bilder i hodet av hvordan alle opptrer og hvordan handlingen forløper. Du lager på en måte din egen ?film?. Din egen ?film? kan være svært forskjellig fra den filmen som filmprodusentene har laget. Derfor er det viktig at du sørger for å ta godt vare på din egen opplevelse: Tenk på hva det var du likte ved boka og snakk med noen om det. Deretter kan du se filmen.

FØR FILMEN
Hvis du ikke har lest hele boka, så les begynnelsen og stopp der du ønsker. Hva tror du kommer til å hende? Les innledningen på flere bøker og fantasér og finn på hvordan historien kommer til å utvikle seg. Les et avsnitt eller et kapittel midt inne i boka. Hva tror du skjedde før og etter det du har lest ? Fantasér og lag din egen historie! Fortell en historie ut fra et fotografi du velger selv. Hva viser fotografiet, hvem handler det om og hva skjedde før og etter bildet ble tatt (slik du ønsker det!)?

ETTER FILMEN
Hva handlet filmen om? Hvem var hovedpersoner og hvordan oppfattet du dem? Hvem hadde biroller og hvem var statister? Hva var moralen i fortellingen?
Les boken Den uendelige historien. Hvor har regissøren endret historien? Hva er lagt til? Hva er trukket fra? Er fantasidyrene og - menneskene i filmen skildret annerledes enn i boka? Har de andre kvaliteter og egenskaper?
Hva er egentlig landet Fantasia? (?Landet fullt av menneskenes fantasi, av menneskenes drømmer og håp?). Et viktig budskap i filmen er at i landet Fantasia kan ?du aldri være sikker på forhånd om hva som kommer?. Derfor må du, som lykkedragen gir eksempler på, aldri slutte å håpe på noe! Hva skjer hvis vi slutter med det? Hva er det du håper på i livet ditt?
?Alle virkelige historier er uendelige historier?, sier bokhandleren, ?det er bare ikke alle som legger merke til det!? ?Og dessuten er det ikke bare bøkene, fortsetter han. Det er mange andre veier til Fantasia!? Når får du brukt fantasien din? Hvilken betydning kan det ha å ha livlig fantasi?

? Fantasia dør fordi menneskene er begynt å miste sine håp og glemme sine drømmer?, sies det i filmen. Intervju mange voksne og spør om hvorfor det er viktig å ha håp og drømmer. Hva syns du selv?

Bastian fortalte til bokhandleren at han hadde lest: Den hemmelighetsfulle øya, Den siste mohikaner, Trollmannen fra Oz, En verdensomseiling under havet, Ringenes herre og Tarzan. Har du lest noen av de samme bøkene? Fortell fra en av de beste bøkene du har hørt eller lest? Hva er det som gjør at du liker akkurat denne historien?

Hindringer og konflikter er noe som skaper dramatiske topper og gjør en film spennende. De gjør at hovedpersonen blir stoppet og må handle for å komme seg videre. Finn eksempler i filmen der Atreju blir hindret på leting etter løsningen (eks.: i sumpene, han mister hesten, han mister medaljongen, møter uværet
) Hva syns du er høydepunktet; det aller mest spennende i filmen?
Etter å ha gjennomstrålet Sølvfjellene, gått i ?Det knuste håps ørken? og vært i ?Glasstårnet uten hell?, er Atreju på vei til Morla, den viseste i Skallberget og må gjennom den farlige sumpen. ?Gir man seg over til tungsinnet, forsvinner man i sumpen, det vet alle?, sier han til hesten og seg selv. Hva gjør du når du er redd, lei deg eller trist? Hva får deg i bedre humør, så du ikke forsvinner ned i tungsinnet?
?Gi aldri opp!? ?Ikke tvil, ha selvtillit?, gjentar Atreju når han er hos vitenskapsmannen og trollkjerringa hans og må gjennom en vanskelighet til. Hvis det er viktige egenskaper å ha i livet, hvordan syns du vi kan hjelpe hverandre til å skape og holde fast ved dette?

OM FORFATTEREN AV BOKA
Michael Ende (1929 ? 1995) ble født i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland. Faren var kunstmaler og moren drev en butikk der hun blant annet solgte juveler. Michael ble utdannet ved en teaterskole og arbeidet som skuespiller, manusforfatter for teaterstykker og som filmkritiker før han begynte å skrive bøker. Hans første roman for barn var Jim Knapp og Lukas lokomotivfører, som ble så godt mottatt at det ble en serie bøker som også ble føljetonger i radio og TV. Da Michael Ende skrev Den uendelige historien (1979), om fantasiens betydning for dagens mennesker, ble den øyeblikkelig en bestselger, som i tre år holdt skansen som den mest solgte boka. Boka ble oversatt til mer enn 30 språk og solgt i mer enn 50 land. Da han undertegnet kontrakten med produsentene av filmversjonen, la han ikke merke til avsnittet med liten skrift om at produsenten nå kunne bestemme over historien slik de ville ha den. Michael reiste straks til studio for å avverge at historien ble endret, men slapp ikke inn. Han forlangte da navnet sitt fjernet fra alt som hadde med filmen å gjøre.Han syntes historien ikke var til å kjenne igjen. Michael Ende døde av magekreft i 1995 og er gravlagt i Munchen.

Andre bøker: Momo, eller kampen om tiden (1986), Ofelias skyggeteater (1988), Jim Knapp og Lucas lokomotivfører (1988), Jim Knapp og De ville 13 (2001).

OM FILMSKAPEREN
Wolfgang Petersen (1941- ) regisserte flere filmer og TV-produksjoner i Tyskland siden 1973, men det var ikke før med filmen Das Boot han virkelig slo igjennom i 1981. For denne anti-krigsfilmen ombord i en ubåt ble han Oscar-nominert som beste regissør. Etter dette kom Den uendelige historien (1984) som deretter ble hans største suksess på mange år. Senere kom blant annet filmene In the Line of Fire (1993 med Clint Eastwood) og Outbreak (1995 med Dustin Hoffman), og i år 2000 The Perfect Storm.


 

Filmstudieark

Forfatter:Cesilie Tanderø
Klassetrinn: [1. - 4. trinn, 5. - 7. trinn]
Fag: Engelsk , Norsk
Tema:Eventyr/fantasy, Litteratur på film
 

Fakta

Forfatter:Cesilie Tanderø
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen