Filmweb
 
 

Gubben og katten II - Findus drar til månenOM FILMEN:
Den andre filmen om Gubben og katten tar oss med tilbake til Sven Norqvist fargerike miljø på landsbygda. Det er sommer, og Gubben og katten drar på telttur, fisker og nyter landlivets mange gleder. Spennende innslag i hverdagen deres krever fantasi og kreativitet. Og det mangler verken Gubben eller katten! Som den dagen det kommer sirkus på besøk og en tiger er på avveie... Eller når broren til Gubben kommer. En høyrøstet mann uten sans for høns og annet fjærkre. Da gjelder det å legge lure planer for hvordan de blir kvitt ham. Kreativiteten er også i høysetet den kvelden Findus får seg en tur ut i verdensrommet.
Men det store denne sommeren, er brevet som kommer fra Slottet med beskjed om at Kongen kommer på besøk


Før man ser filmen, kan det kan være en idé å bli kjent med noen av bøkene om Gubben og katten. Gjenkjennelse av figurene og historiene vil for mange gi filmopplevelsen en ekstra dimensjon.


OM FORFATTEREN:
Sven Nordqvist er født i 1946 i Helsingborg, og har tegnet og malt i hele sitt liv. Han er utdannet arkitekt og har arbeidet som frilanser med reklametegning. Han har laget illustrasjoner til lærebøker, skjønnlitteratur, plakater og julekort. Barnebokforfatter og egen illustratør ble han da han i 1983 vant Opals bildebokskonkurranse med ?Agaton Öman och alfabetet?. Deretter kom i 1985 første bok i serien om Gubben og katten, "Pannkakstårtan". Sven Nordqvist har også illustrert flere andre forfattere, og har mottatt en rekke priser for sine mange arbeider. I de siste årene har han også brukt mye tid på større kunstneriske utsmykninger.


Ulike innfallsvinkler til videre arbeid med filmen:

Miljø og figurer
Filmens miljø har mye å si for vår opplevelse av historien. Hvor foregår historien om Gubben og katten? Pek på hvordan filmskaperen bringer oss inn i miljøet.

Filmens anslag forteller oss hvordan vennskapet mellom Gubben og katten oppsto. Legg merke til hvordan filmfigurer blir personligheter når de blir tillagt ulike karaktertrekk. Beskriv Gubben og katten. Sammenlikn med andre figurer i den tegnede verden. Kjenner vi noen som minner om Gubben?Fra bok til film
Filmen om Gubben tar utgangspunkt i Sven Norqvists bildebøker. Overføring fra ett medium til et annet kalles for adaptasjon. Hva slags opplevelser har vi som lesere i forhold til å se denne historien på film? Hvilke sanser tas i bruk? Finn også ut om det er noen forskjell i måten historien fortelles på i filmen i forhold til boken? Hvordan oppleves det å se filmen før man leser boken og omvendt? Bruk gjerne én av bøkene som eksempel.

Animasjonsfilm
Gubben og Katten 2 er rik på detaljerte illustrasjoner. Med animasjonsfilm har man utallige muligheter. Samtidig er det å lage en tegnefilm en svært tidkrevende prosess: Levende bilder skapes av ett og ett bilde. For at bildene skal bli levende, vises 24 enkeltbilder pr. sekund. Ved animasjon tas ett bilde opp av gangen, og for hvert opptak forandres bildene. Ønsker du en fordypning i temaet animasjonsfilm, har Skolefilmutvalget tidligere utgitt heftet Jungeldyret Hugo, den store filmhelten. Her får du vite mer om hvordan du sammen med barna kan lage en animasjonsfilm. På www.nfi.no/filmbutikken finner du også andre bøker om det å lage animasjonsfilm.Refleksjoner
Forfatteren av Gubben og katten-bøkene, Sven Nordvuist, har sagt følgende: Bøkene utspiller seg i en avgrenset, idyllisk og trygg verden, der de små problemene som oppstår blir løst før boken slutter. Jeg tror at trygghet er viktig for små barn. Verden skal være forståelig. I bunn og grunn er det slik jeg selv ville at det skulle ha vært. Diskuter dette.


Gubben og katten-bøkene i Norge - Fullstendig liste:
Pannekakerøre, Damm 1984
Revejakten, Damm, 1986
Fisketuren, Damm, 1987
Gubben og katten får julebesøk, Damm, 1989
Kakling i kjøkkenhagen, Damm, 1990
Gubben og katten på telttur, Damm, 1992
Gubben og katten og nissemaskinen, Damm, 1995
Gubben og katten og hanespetaklet, Damm, 1996
Ha det gøy med Gubben og katten, 100 fantasifulle ideer for barn og glupe katter, Damm 1998

CD-rom: Gubben og katten i snekkerboden, Damm 1997


 

Filmstudieark

Forfatter:Hilde Rønningen
Klassetrinn: [1. - 4. trinn]
Fag: Kunst og håndverk , Norsk
Tema:Litteratur på film, Vennskap/respekt
 

Fakta

Forfatter:Hilde Rønningen
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen