Filmweb
 
 

Pelle Politibil går i vannet

Høststormen som raser over Bodø ødelegger strømkabelen som forsyner byen med elektrisitet. Pelle Politibil tar saken, og klarer å slepe en ny kabel over fjellet så byen kan få tilbake lys og varme. Når jobben er gjort rygger Pelle inn i den avrevne kabelen. Han får elektrosjokk, og ser ut til å dø. Men heldigvis våkner Pelle til liv igjen – nå som elbil!

Samtidig har politimesteren fått seg en ny, stor politibil i forbindelse med kronprinsessens besøk til byen. Han vil imponere henne med sitt nye fartsvidunder og kaller Pelle politibil for ”gammeldags og ikke helt fersk”. Pelle som fortsatt har innkjøringsproblemer som elbil, blir ufrivillig sykmeldt for en periode.

Men Pelle oppdager snart mystiske ting i byen. Dikkevannet er i ferd med å forsvinne og Pelle avslører et hemmelig vanntapperi inne i fjellet. Det er brødrene Grevling, som tapper vannet på flasker og selger det dyrt til byens befolking. Sammen med sin gode venninne, Oda Oter, starter han etterforskning på egenhånd og tar raskt opp kampen mot de sleipe skurkene… Når så en ødelagt demning truer med å oversvømme hele byen, er det Pelle Politibil som på nytt må ordne opp! Han blir byens store helt, og utnevnes til slutt til spesialmiljøpolitibil.

Om filmen

Pelle Politibil går i vannet er en animasjonsfilm. Å animere betyr å gi liv til objekter som ellers er livløse. Det finnes mange ulike animasjonsteknikker. Denne filmen er en dataanimasjon, laget i CGI-teknologi ( computer generated imagery/ datamaskinskapte bildeframstillinger). Filmen er en 3D-animasjon, som betyr – ”tredimensjonal”. For animasjonsfilm betyr 3D at man opplever filmens omgivelser og karakterer med en romfølelse, de er ikke flate. Man får et inntrykk av forgrunn, bakgrunn og dybde.

Dataanimasjon benytter dataprogrammer der en kan forme og styre bilder og bevegelser uten stillbilder fra et kamera. Dataanimasjon bruker imidlertid de samme prinsippene som tradisjonelle, analoge animasjonsfilmer der avfotograferte enkeltbilder vises etter hverandre som en film med en hastighet på ca. 24-30 bilder per sekund. Slik skapes illusjonen av at figurer og gjenstander beveger seg.

Vanligvis lager man et storyboard (et bildemanus; en tegneserieaktig fremstilling av hvordan den ferdige filmen vil se ut). I denne produksjonen tok man i stedet bruk av en animatic, som er en datakladd for hele filmen. Dette gjorde det mulig å trekke inn lyddesign og komponister på et mye tidligere tidspunkt enn man vanligvis pleier, og dermed korte ned produksjonstiden.

Det har tatt ca. halvannet år å produsere Pelle Politibil går i vannet. Design av bilen og hovedkarakterene tok ca tre måneder. I motsetning til produksjon av klassisk animasjonsfilm er dette en rask prosess. Om lag 70 mennesker har vært involvert i arbeidet med denne filmen. Som du skjønner, er derfor filmproduksjon et stort teamarbeid.

Om regissøren

Rasmus A. Sivertsen er et kjent navn i norsk animasjon og har i flere år jobbet som regissør for reklamefilmer, kortfilmer, musikkvideoer, TV-serier og langfilmer. Han har hatt regi på TV-serien KuToppen, VG-serien Fanthomas og ikke minst animasjonsfilmen Kurt blir grusom. Han var medregissør på Kaptein Sabeltann, sjefsanimatør på Gurin med reverompa og hadde også regi på animasjonsfilmen Guggen- du store Gauda. Sivertsen er knyttet til filmselskapet Qvisten Animation. Filmselskapet har blant annet spesialisert seg på å lage ulike uttrykk innen animasjon for film.

Oppgaver etter filmen

1. Fortell med egne ord hva filmen handlet om?

2. Hva er det de to skurkene gjør med drikkevannet i byen?

3. Tegn en scene fra filmen du likte godt.

4. Hvor foregår historien om Pelle Politibil? Er det forskjellig fra der du bor? Hva kjenner du igjen? Hva er ulikt?

5. Si litt om hver av de ulike karakterene i filmen; Pelle Politibil, Oda Oter, Onkel Rikhard, Politimesteren og brødrene Grevling. Legg merke til hvordan de ser ut, hvordan de snakker og beveger seg. Beskriv hver av dem. Hvem likte du best? Hvorfor?

6. Oda Oter er Pelles venninne. Finn ut mer om otere. Hvor og hvordan lever de?

7. I Norge har vi ulike dialekter. Denne filmen foregår i Bodø. Men flere av karakterene snakker dialekter fra andre deler av landet. La du merke til dette? Klarer du å finne ut hvor i landet disse kom fra? La du merke til kronprinsessens dialekt? Hva snakker du? Kjenner du noen som har en annen dialekt enn deg?

8. Politimesteren lar seg imponere av sin nye bil, og sier til Pelle: ... så blank, så flott, så STOR! Det her kaller jeg en skikkelig politibil! Ja, jeg mener selvfølgelig at det ikke er galt å være liten og gammeldags og ikke helt fersk, men du må innrømme at størrelsen har alt å si når vi får fint besøk. Hvordan tror du Pelle føler seg etter å ha hørt dette? Er det slik at nye ting ofte imponerer mer enn det vi har fra før? Hvorfor er det slik? Kan det gamle og kjente i noen tilfelle være bedre? Prøv å finne eksempler fra din egen hverdag.

9. Skriv en ny historie om Pelle Politibil og vennene hans. Hva skjer denne gangen? Velg ut minst to kjente karakterer som skal være med og introduser en ny figur i historien. Tegn eller lag figurer i leire eller trolldeig fra den nye historien du skaper.

Forklar følgende ord/begreper som brukes i filmen:

Sabotasje

Demonstrasjon

Sjalu

Kriminelt

Protestere

Etterforske

Elbil

Å tåle dagens lys

-----

Pelle Politibil sier i filmen: Det kan du ta meg i potta på! Hva heter dette uttrykket egentlig?

Natur og miljø

1. Pelle Politibil ble forvandlet til en elbil. Hva er en elbil? Hvordan fungerer den?

2. Hvorfor er mange opptatt av at vi skal bruke elbiler i stedet for bensin/dieselmotorer?

3. Hva kan eksos fra biler forårsake?

4. Nevn fem ting vi kan gjøre for å skape et bedre miljø for menneskene og naturen vår.

Filmkunnskap

1. Snakk litt om hvilke muligheter en filmskaper har med en animasjonsfilm i forhold til en realfilm. Snakk litt med de største elevene om animasjonsteknikken denne filmen er laget i.

2. Legg merke til hvordan lyd og musikk brukes for å få oss til å le eller bli redde. Snakk litt om hvilke virkemidler en regissør har til rådighet når han lager film.

3. Pelle Politibil går i vannet er en fartsfylt actionfilm. I en typisk actionfilm møter vi helter og skurker. Hvem er skurkene og heltene i denne filmen?

4. For de største: Det finnes flere dataprogrammer man kan lage animasjonsfilm med. De enkleste programmene kan man finne på sine egne PC’er. Forsøk å skape din egen karakter.

Nyttig å vite

- Pelle Politibil figurerte første gang på film i 2002. Den første filmen om politibilen og vennene hans ble regissert av Thomas Kaiser og var en helaftens spillefilm. Den snakkende, lille folkevognbobla ble i sin tid landskjent gjennom NRK, Barne-TV.

- Pelle Politibils hjemmeside: www.pellepolitibil.no

- Miljøstoff for barn og unge: www.miljoagentene.no


 

Filmstudieark

Forfatter:Hilde Aas Rønningen
Klassetrinn: [1. - 4. trinn]
Fag: Norsk , Kunst og håndverk , Samfunnsfag , Naturfag
Tema:Vennskap/respekt, Miljøvern og naturvitenskap
 

Fakta

Originaltittel:Pelle Politibil går i vannet
Regi:Rasmus A. Sivertsen
Roller:Fredrik Steen, Bjørn Sundquist, Pernille Sørensen, Gard B. Eidsvold, Robert Stoltenberg
Manus:Arthur Johansen, Arthur Johansen
Genre:Animasjon
Nasjonalitet:Norge
Språk:Norsk
Produsent:Aage Aaberge
Produksjonsselskap:Neofilm AS
Lengde:1 t. 14 min.
Distribusjon:Nordisk Film Distribusjon AS
Produksjonsår:2009
Aldersgrense:Tillatt for alle
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen