Anbefalt bruk i skolen
Filmen passer for ungdom i 10.klasse og på alle videregående klassetrinn. Relevante temaer: Aksel Sandemose, fra bok til film, Janteloven, moralregler, manns- og kvinnekultur, forelskelse og sjalusi, løsrivelse og selvstendighet.
I forbindelse med filmlanseringen utgir Aschehoug forlag studiemateriell om Aksel Sandemose til bruk for særemne i norsk, videregående skole.
Om filmen
Misery Harbour er historien om forfatteren Espen Arnakke, en mann som jages av sin dramatiske fortid. Fra han var svært ung var han besatt av tanken på å unnslippe det fattige livet, i dobbelt forstand, i byen Jante i Danmark. Han forteller senere i livet hele sin historie til Jenny, kvinnen han elsker, som han treffer i Oslo: I Jante tar han hyre på skonnerten Rurik, og rømmer fra familien og livet på jernstøperiet. Om bord blir han venn med den vågale og barske John Wakefield som senere forråder ham til den sadistiske kapteinen. Tilværelsen på båten blir etter hvert uutholdelig, Espen rømmer igjen og risikerer livet ved å svømme i land ved Deadmans Point. I fiskemottaket i Misery Harbour får han arbeid og forelsker seg i vakre Eva. Men han får en rival; det støkker i Espen når han oppdager at også John Wakefield er der. John overbeviser Espen om sin uskyld rundt angiveriet på Rurik, men Johns sanne ansikt kommer for en dag under rivaliseringen om Eva. Espen håndterer ikke denne nedverdigelsen, og i fylla stikker han ned og dreper John Wakefield.
Jenny lytter til Espens historie, men tror ikke på avslutningen. Hun tror ikke Espen er i stand til å drepe. Espen skriver en ny avslutning, denne gangen fast bestemt på å fortelle sannheten. Men sannheten er ikke bare merkeligere enn fantasien. Den kan være mye verre
FØR FILMEN
Misery Harbour bygger på flere av Aksel Sandemoses (1899-1965) bøker: I hovedsak En sjømann går i land (1931) og En flyktning krysser sitt spor (1933). Gjør deg kjent med innholdet, enten ved å lese bøkene, utdrag av disse, avisomtaler, omtalen på bøkenes bakside eller les Aschehoug forlags studiemateriell for særemne i norsk. Er det noen temaer som går igjen? Finn ut noe om Aksel Sandemose og hans forfatterskap. Hva tror du har inspirert manusforfatterne og regissøren til å skape en film basert på Sandemoses bøker? Diskuter Janteloven i En flyktning krysser sitt spor. Gjør deg kjent på kartet: Hvor ligger Nykøbing (Jante) i Danmark, Deadmans Point og St. John's på Newfoundland? Hva vet du om regissøren Nils Gaup? Hvilke filmer har han laget tidligere?
ETTER FILMEN
Innholdet - tolkninger og budskap
- Gjenfortell filmhistorien på norsk eller engelsk. Lag en liste over personene du husker. Hva likte du best med filmen? Dårligst? Hva vil du si er filmens hovedtema? Hvilke forventninger til handling og tematikk fant du i filmtittelen? (Send gjerne inn dine synspunkter til manusforfatterne eller regissøren: MOTLYS, Islandsgate 6, 0658 Oslo).
- Espen har åpningsreplikken i filmen: "Å leve uten løgn, eller dø uten sannhet. Jeg vet ikke hva som er verst.". Diskuter hva han legger i dette utsagnet.
- "Når alle dine nederlag samles i ett punkt, og du har en kniv i hånden, da har du funnet ditt Misery Harbour", har Sandemose skrevet. Hvordan tolker du dette utsagnet med utgangspunkt i filmen?
- Beskriv og karakteriser de ulike kvinneskikkelsene i filmen. Hvem gjorde mest inntrykk på deg, og hvorfor? På hvilken måte skildres manns- og kvinnekulturen i filmen? Kan du kjenne igjen noe av dette fra egen hverdag?
Espen Arnakke og Aksel Sandemoses forfatterskap
- Hvordan vil du karaktererisere personen Espen Arnakke slik han skildres i filmen?
- Romanskikkelsen Arnakke har mange likhetstrekk med forfatteren. Episoden i filmen der Espen rømmer fra skonnerten og går i land på Newfoundlands nordkyst, er hentet fra Sandemoses eget liv, og betydde mye for ham. Han har selv sagt følgende: "Siden har jeg ingenting opplevd som ikke kunne føres tilbake dit, eller som ikke tok farge av den gamle opplevelsen". Hvordan kommer dette fram i filmen? Les mer om Sandemose, og finn fram til andre likhetstrekk mellom hans virkelige liv og episoder i "Misery Harbour".
- "Det er fantasien som gjør oss til mennesker", har Sandemose en gang sagt. Og i En flyktning krysser sitt spor heter det: "Diktere har forsøkt seg med djevelfigurer, men det ligger utenfor dikterens evne å skape en verre djevel enn det uvitende menneske." Diskuter sitatene med utgangspunkt i filmen.
- Aksel Sandemoses forfatterskap har inspirert mange mennesker. Med Misery Harbour har det ført til en film. Kjenner du forfattere, regissører, musikere, andre personligheter eller opplevelser som du tror vil få betydning for deg, og som kanskje kan inspirere deg, videre i ditt liv?
Janteloven
- "Du skal ikke tro du er noe!" Dette er hovedtesen i Aksel Sandemoses Jantelov, en uskreven lov i Espen Arnakkes by, Jante, på Nord-Jylland. De ti budene slår fast at ingen skal tro de er noe eller duger til noe, og ingen skal tro at noen bryr seg om dem. Beskriv hvordan disse holdningene kommer fram i filmen. Er det lignende holdninger i miljøer du kjenner til? Hva kan det føre til for enkeltmennesker? For deg selv? Gjør deg kjent med Janteloven.
Filmkunnskap
- Når bøker blir film endres fortellermåten. Teksten må settes sammen på ny, og manusforfatteren må bruke nye grep, for å finne en filmhistorie. I Misery Harbour er rammehistorien et slikt grep - og bygger delvis på biografiske hendelser, men er i høy grad også fri diktning. Budskapet kan likevel formidle det samme. Hva mener du er hovedforskjellene mellom å fortelle en historie med levende bilder og i romanform?
- Hvorfor tror du filmen er innspilt delvis med engelsk tale, og har beholdt sin engelske tittel også i
Sandemoses to hjemland?
- John Wakefield er en karakter med mystiske trekk, og kommer igjen i flere av Sandemoses romaner. Kanskje er han like mye den mørke siden hos Sandemose selv? Espen er den kreative, elskede og lyse. Hvordan framstilles disse skikkelsene i filmen? Med hvilke virkemidler påvirkes vi til å få sympatier og antipatier for rolleskikkelser på film? Hvem sympatiserer du med?
- Lag en liste over alle typer lyd i filmen og diskuter hvordan lydene virker på filmopplevelsen.
- Hvordan vil du karakterisere musikken, og på hvilken måte blir den brukt?
- Les minst én av bøkene som filmen bygger på. Lag en liste over virkemidlene i boken og filmen. Diskuter hvordan du syns virkemidlene er utnyttet. Eller: Ta for deg en episode fra boka som ikke er med i filmen, og skriv et manus for filmatisering av episoden eller scenen.
Cesilie Tanderø, august -99