Filmweb
 
 

TsatsikiFilmens handling
Den åtte år gamle Tsatsiki (egentlig Tobias) bor sammen med moren Tina i et rekkehus utenfor Stockholm. Tsatsiki er resultat av morens korte romanse med en gresk fisker da hun var 19 år gammel. Han fantaserer om å reise til Hellas og treffe sin greske far, som han aldri har møtt i virkeligheten. Tsatsiki er en helt alminnelig gutt med ganske så vanlige problemer. Han forelsker seg, har en bestevenn, frykter de større guttene på skolen, er glad i moren sin og savner en far.

Selv om moren er svært ungdommelig og spiller i et rockeband, viser hun stor ansvarsfølelse og omsorg for sønnen, og det er et varmt og godt forhold mellom dem. Når Tsatsiki blir dårlig behandlet av den eldre gutten, Mårten, tropper Tine opp på skolen og ordner opp til det beste for alle parter.

Tsatsiki er ikke så veldig begeistret for morens kjæreste Niklas, og kan ikke riktig forstå at hun ikke vil reise ned til den ukjente faren hans i Hellas. En dag møter imidlertid Tsatsiki politimannen Gøran, som etterhvert kommer til å bety mye både for gutten og moren hans.

Omsider lar moren seg overtale, og de reiser på ferie til Hellas for å finne Tsatsikis greske far. Det hele ender riktig så godt, men kanskje ikke akkurat slik Tsatsiki drømte om i begynnelsen av fortellingen.

Oppgaver til diskusjonTsatsiki og savnet av en far
 • Hva er det Tsatsiki egentlig lengter etter når han drømmer om faren? (Han krever jo aldri at moren og den greske pappaen skal flytte sammen).

 • Hvilket bilde har Tsatsiki laget seg av faren? Hvordan bruker han fantasien sin til å komme nærmere faren?

 • Hvilke andre fars-figurer (voksne menn) møter vi i filmen - og hva synes Tsatsiki om disse? Hvordan vil du at en far skal være?

 • Hvordan opplever Tsatsiki det å møte sin greske far? Hvorfor reiser han hjem med "lett hjerte"?

  Tsatsiki og moren
 • Hva synes du om Tina som mor? Hva er det med henne som du synes er fint? Er det noe hun gjør som du ikke ville likt at din egen mor gjorde?

 • Hva kan være grunnen til at hun ikke har lyst til å reise tilbake til Hellas?

 • Forandrer forholdet mellom Tsatsiki og moren seg etter turen til Hellas? Hva har skjedd?

  Tsatsiki og vennene
 • Vi ser at Tsatsiki har mange venner, både på sin egen alder og spesielt den voksne Georg. Hva er bra med å ha en bestevenn? Hvorfor er det fint å ha en voksen venn å snakke med i blant også - en som ikke er ens mor eller far?
  Hva kan Gøran gi Tsatsiki som verken moren eller den greske faren kan gi ham?

 • Tsatsiki er først redd Mårten, som ikke er snill mot ham. Hvorfor er Mårten ekkel mot Tsatsiki? Hva savner han i livet sitt? Hva skjer med Mårten i løpet av filmen? Hvordan kan man hjelpe en som mobber andre til å slutte med det?

 • Tsatsiki forelsker seg i Maria. Hva er det som gjør at man forelsker seg? Hvordan blir man inne i seg, og hvordan oppfører mange seg når en er forelsket? Når kan det være vondt å være forelsket?

  Filmkunnskap
 • Tsatsikis kallenavn er det samme som navnet på en gresk rett. Finn ut hva den består av og hvordan man lager
  tsatsiki! Hvorfor tror du forfatteren av boka har gitt ham dette kallenavnet, som også er tittelen på filmen?

 • Filmen om Tsatsiki er basert på bøkene Tsatsiki og morsan (1995)og Tsatsiki og farsan (1996). I bøkene finnes en rekke hendelser som ikke er tatt med i filmen. Hva er forskjellen mellom å fortelle en historie i bokform og på film?

 • Ett av "knepene" på film er å bruke symboler som forteller seeren mye (f.eks. om et menneske eller en stemning) på kort tid. Hva slags symboler husker du fra denne filmen? Hvorfor tror du f.eks. at både Tina og Tsatsiki hadde solbriller på seg da de tok bussen vekk fra den greske faren? Husker du hvordan musikken ble brukt for å skape forskjellige stemninger?


 

Filmstudieark

Forfatter:Mia Lindrup, basert på det svenske opplegget skrevet av Anna Magnusson
Klassetrinn: [5. - 7. trinn]
Fag: Norsk , Samfunnsfag
Tema:Oppvekst/familie, Litteratur på film, Vennskap/respekt
 

Fakta

Forfatter:Mia Lindrup, basert på det svenske opplegget skrevet av Anna Magnusson
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen