Filmweb
 
 

Blodveien

Handlingen:


Ketil er arbeidsformann på veianlegget i bygda. Han bor alene med sin halvvoksne sønn Magnar oppe på fjellet. Gutten er lei det ensomme livet, og de skilles da Ketil drar ned i bygda på arbeid. Ketils venn Ivar har vært tvunget med på å bygge en leir for tyskerne like nedenfor småbruket sitt. Nå viser det seg at leiren tas i bruk som fangeleir for jugoslaviske (serbiske) krigsfanger. Tyskerne er svært brutale mot fangene og skyter dem på den minste provokasjon, ja, selv uten provokasjon. Blant fangene er partisanlederen Miljan og hans unge sønn Janko, som begge bidrar til å holde motet oppe blant jugoslavene. De to nordmennene får arbeid på veianlegget og begynner å hjelpe fangene som best de kan med mat og medisiner. Alt må smugles inn. En dag dukker Magnar opp - i tysk uniform. Han er blitt tyskernes medløper og er like brutal som dem. Dette smerter Ketil dypt, men han kan ikke endre Magnars oppførsel. Janko klarer å rømme. Tyskerne utsetter de andre for grusomme represalier, og dreper til slutt Miljan. Janko har gått i ring i det ukjente terrenget og havnet hos Ivar og hans kone. De hjelper ham å komme seg opp på fjellet. Der møter de Magnar som er bevæpnet og stadig opptrer som overbevist nazist. For å redde Janko må Ivar slåss med Magnar, til et skudd går av og dreper sønnen. Janko kan gå til Sverige og friheten.

Kommentar:


Da tyskerne invaderte først Jugoslavia og siden Sovjetunionen 1941, tok de svært mange fanger. Disse krigsfangene ble ikke behandlet slik internasjonale overenskomster tilsa, men ble satt i leire under umenneskelige forhold. Et stort antall krigsfanger ble ført til Norge. Også her ble de anbrakt i leire og tvunget til hardt arbeid på diverse anlegg, f.eks. veier og festningsanlegg. Forholdene i disse leirene var svært dårlige. Mange av fangene mistet livet på grunn av sult og sykdom, og tyskerne gjorde regning med at hver fange bare levde noen få måneder. Mange fanger ble også vilkårlig skutt og drept av de tyske vaktene. Mot slutten av krigen var det titusener av slike fanger i Norge.

Spørsmål og oppgaver:


Hvem er fangene i filmen? Hvorfor er de ført hele den lange veien til Norge? Til å begynne med tror de at de er havnet i et tyskvennlig land. Hvorfor? Hva vet de om Norge?

Hva slags avdeling er det som vokter fangene? Hvordan er de tyske vaktene fremstilt i filmen? De norske SS-mennene?
Hvordan behandler de fangene?

Hvordan vil du karakterisere Ketil og Ivar? Magnar?
Hvordan oppnår Ketil kontakt med jugoslavene? Hva risikerer han ved å handle som han gjør?


 

Filmstudieark

Klassetrinn: [10. trinn, Videregående]
Fag: Religion, livssyn og etikk , Samfunnsfag
Tema:Historie, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Politikk og samfunn
 

Fakta

 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen