Filmweb
 
 

Mary og Max

Mary og Max handler om annerledesmennesker, men ikke mer annerledes enn at det finnes mange av dem blant oss. Noen er ensomme, noen har Aspergers syndrom, noen blir utsatt for mobbing og noen har rare foreldre. Mary og Max er blant disse. Vi får innsyn i psykiatri, alkoholisme, depresjoner, men også vennskap og gleden ved å ha en brevvenn, - om ikke annet.

Mary Daisy Dinkle er 8 år og bor i Mount Waverly i Australia, har en far som stopper ut fugler som han finner langs veien og en mor som drikker sherry og stjeler i butikken. Max Jerry Horowitz er en 44 år gammel jøde som har Aspergers syndrom og spiser mengder av sjokopølse. Filmen i seg selv er rørende enkel med en kunstnerisk tilnærming til annerledesmennesket. Den belærer, beveger og behager om Aspergers syndrom på en glimrende måte.

Filmen er ikke egnet for de yngste på ungdomsskoletrinnet, nettopp fordi det kreves en viss modenhet for å ta poengene med å være annerledes. Derfor bør filmen vises for 10.trinn på ungdomstrinnet og videregående skole. Den vil fungere utmerket som en starter for den årlige dagen for psykisk helse som helsemyndighetene gjerne vil at skolene legger vekt på. Denne dagen gjennomføres 10.oktober hvert år.

I forkant av filmen bør man undervise klassen/gruppen om hva Aspergers syndrom og lignende tilstander er. Alle elever bør ha tilgang til skrivesaker underveis og bli bedt om å gjøre sine egne notater. Etter filmen kan man dele klassen/gruppen i smågrupper hvor man diskuterer problemstillinger som:

A. Hva er vennskap?

B. Kjennetegn på vennskap?

C. Hva betyr vennskap?

D. Kjennetegn på Aspergers syndrom?

E. Vi sier ofte at mennesker med AS mangler non-verbale kommunikasjonsevner. Hva menes med det? Var det eksempler på det i filmen?

F. Var det eksempler på at Max hadde tvangshandlinger?

G. Hvorfor var Max glad når han fikk diagnosen AS?

H. Hva er viktige regler når vi omgås personer med AS?

I. Tror du det er mulig å behandle AS? Og er det ønskelig?

Elevene kan få i oppgave å finne stoff om Aspergers syndrom i oppslagsbøker og på internett. Emnet avsluttes med en oppsummering av hva gruppene har kommet til.


 

Filmstudieark

Forfatter:Jan Christian Häckert
Klassetrinn: [10. trinn, Videregående]
Fag: Religion, livssyn og etikk , Samfunnsfag
Tema:Helse og rus, Mobbing, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt
 

Fakta

Originaltittel:Mary og Max
Lengde:1 t. 32 min.
Distribusjon:Cinemateket i Trondheim
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen