Filmweb
 
 

Kurt blir grusom

Kurt er truckfører, har en søt kone han er glad i, og tre fine barn. Han har en staselig bart som han vasker og krøller hver lørdag. Kurt elsker jobben sin som truckfører og har det veldig artig på jobben, sammen med de andre arbeidskameratene.

Kurt er en pappa som bryr seg om ungene sine og lager gjerne både frokost og middag til dem hver dag. Det er aldri helt ryddig hjemme hos Kurt, men det er det ingen som bryr seg om, fordi de har det så fint sammen. De tre barna består av lille Bud – minstegutten som elsker å være sammen med pappaen sin. Han går i en forfallen barnehage, som styres av kloke Rigmor. Bud elsker å gjenta hva Rigmor sier hele tiden. Tykke- Helena er storesøster. Hun er veldig rund og skikkelig ”pønke-emo”. Den andre sønnen Bruse-Kurt som liker alt som koster masse penger og kule moteklær. Han elsker brus og kan drikke veldig mye brus på veldig kort tid.
En dag får de en ny nabo. Dr. Petter flytter inn ved siden av. Han er doktor og veldig rik. Snart bygger han svømmebasseng, har fine fester og sjarmerer kona til Kurt. Kurt begynner å føle seg liten og dum. Etter å ha reddet en sjømann fra å drukne får Kurt en diamant som takk fra sjømannen. Kurt selger diamanten, blir veldig rik og gjerrig og besatt av å bli statsminister. Ved valget får han bare en stemme – sin egen. Kurt blir veldig sint og grusom og tar en stor truckfreser og freser opp hele byen i voldsomt raseri! Rett før han har knust hele Stortinget og meiet ned hun som vinner statsministervalget, kommer Kurt til seg selv. Han blir dømt til å betale stor bot for det han ødela da han var grusom. Kurt har mange penger etter diamantsalget – og betaler boten kontant. Til slutt blir Kurt en helt. Han redder alle barna i barnehagen – etter at den har falt ned over dem.
REGISSØREN

Rasmus A. Sivertsen har i flere år jobbet som regissør for reklamefilmer, kortfilmer, musikkvideoer, TVserier og langfilmer. Han var medregissør på Kaptein Sabeltann, sjefsanimatør på Gurin med reverompa og hadde også regi på animasjonsfilmen Guggen, laget etter en bok av Jon Ewo. Sivertsen er knyttet til filmselskapet Qvisten Animation. Dette selskapet har blant annet spesialisert seg på å lage ulike uttrykk innen animasjon for film.
FRA BOK TIL FILM

Kurt blir grusom er basert på barnebøkene Kurt blir grusom og Kurt quo vadis?, skrevet av forfatteren Erlend Loe. Bøkene kom ut i 1995 og 1998. Grunntrekkene i filmhistorien er ganske tro mot bokhistorien. I norskfaget kan man knytte spørsmål til film og bok på denne måten:

1) Hva er hovedfokus i bokfortellingen og hva har filmen valgt å legge vekt på i sin versjon av historien?
2) Hvordan får man gjennom filmen vite om de forskjellige karakterene i filmen sine personligheter? Se på utseende, måten de snakker på, klærne de har på seg.
3) Er det noe i filmfortellingen som ikke er i bøkenes historie?
4) Er det noe ved filmen som gjør at man tenker at dette ikke nødvendigvis bare er en film som passer best for barn?
5) Sammenlign bøkenes illustrasjoner (laget av Kim Hiortøy) med filmens måte å fremstille dette på. Se på likheter og forskjeller.
KUNST OG HÅNDVERK

Kurt er grusom er en animasjonsfilm. Det finnes mange ulike animasjonsteknikker. Hovedprinsippet bak animasjonsfilm er at man får ikke- levende objekter til å fremstå som levende. Man kan lage animasjonsfilm av tegninger, gjenstander, dukker og gjennom bruk av dataeffekter.

Kurt er grusom er en dataanimert film. Vi kaller dette 3D-animasjon, som betyr – ”tredimensjonal”. For animasjonsfilm betyr 3D at man opplever filmens omgivelser og karakterer med en romfølelse, de er ikke flate. I 3D-animasjon får man følelse av forgrunn, bakgrunn og dybde.

Det finnes flere ulike dataprogrammer som man kan lage animasjonsfilm med. De enkleste programmene kan man finne på sine egne datamaskiner. Prinsippene her er de samme som for profesjonell animasjonsfilm.

Oppgaver – lage enkel animasjon:

1) Finn et enkelt animasjonsprogram på en datamaskin og forsøk å bygge opp en animert karakter. Karakteren skal ha et utseende som sier noe om hva slags type person han eller hun er. Karakteren skal utføre en enkel handling.
2) Studer de ulike karakterene i Kurt blir grusom og se hvordan utseende, stemme og måten de beveger seg på sier noe om karakterens personlighet.
3) Hvor viktig er musikken og lydene for opplevelsen av når filmen er morsom eller spennende?
EMNER:

FAMILIE

1) Er familien til Kurt en typisk familie?
2) På hvilken måte – eller hvorfor ikke?
3) Er det sannsynlig at en truckfører er gift med en arkitekt? Hvorfor eller hvorfor ikke?
4) Hva slags typer er de ulike barna i familien?
5) Hvor i filmen går barna fra å være uvenner til å bli venner?
6) Hvorfor blir Kurt lei seg når kona og ungene hans liker bedre å være på Dr. Petters fest, enn den festen han lager for sin egen familie?
7) Hvordan viser Kurt at han er glad i familien sin?
8) Hva er det som binder en familie sammen?
VENNSKAP

1) Hva slags forhold har Bud og Kurt?
2) Hvorfor gjentar Bud hele tiden det som Rigmor sier?
3) Hva er problemet til Tykke-Helena? Hvordan uttrykker hun det?
4) Hva er det Tykke-Helena har savnet?
5) Hva skjer i filmen når Bruse-Kurt og Tykke-Helena viser at de er glad i hverandre?
6) Hvordan viser arbeidskameratene til Kurt at de er hans venner?
7) Hva er en god venn?
8) Hva er en dårlig venn?
MOBBING

1) Hvordan mobber Dr. Petter Kurt?
2) Er dette mobbing eller er Dr. Petter bare dum?
3) Hvordan får Dr. Petter Kurt til å føle seg?
4) Hva skjer med en person som blir mobbet og dårlig behandlet?
5) Hvorfor forandrer Kurt seg når han blir rik?
6) Hvorfor er det så viktig for Kurt å vinne statsministervalget?
7) Hvorfor blir Kurt grusom?

For mer informasjon om filmen, se www.kurtblirgrusom.no


 

Filmstudieark

Forfatter:Ingrid Dokka
Fag: Norsk , Kunst og håndverk
Tema:Litteratur på film, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt, Mobbing
 

Fakta

Originaltittel:Kurt blir grusom
Regi:Rasmus Sivertsen
Roller:Atle Antonsen, Kristin Skogheim, Pernille Sørensen, Aksel Hennie, Anders Bye, Jon Øigarden, Paul-Ottar Haga, Fredrik Steen
Manus:Per Schreiner, Karsten Fullu
Genre:Animasjon / Barnefilm
Nasjonalitet:Norge
Språk:Norsk
Produsent:Cornelia Boysen
Produksjonsselskap:Nordisk Film og Qvisten Animation AS
Lengde:1 t. 14 min.
Distribusjon:Nordisk Filmdistribusjon
Produksjonsår:2008
Aldersgrense:7 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen