Filmweb
 
 

Appelsinpiken

På 16-årsdagen får Georg overlevert en bunke brev fra sin far, Jan Olav. Brevene skrev faren like før han døde for vel 10 år siden. Georg har få minner fra tiden med faren og vil først ikke ha noe med de mystiske brevene å gjøre. Likevel tar han de med på fjellturen han skal reise på samme dag. Han åpner brevene og tas med inn i en gåtefull og vakker kjærlighetshistorie; Jan Olavs jakt på den mystiske appelsinpiken. Fortellingen starter på en trikk i Oslo og ender under appelsintrærne i Sevilla.

Side for side blir Georg bedre kjent med faren. Samtidig gir brevene flere eksistensielle tankeutfordringer; om universet, kjærligheten, livet og døden. Viktige spørsmål, som også får innflytelse på Georgs eget liv. For underveis på fjellturen blir han nemlig opptatt av sin egen ”appelsinpike”; Stella. Jan Olav og Georgs fortellinger veves etter hvert i hverandre. Begge forteller om tilfeldige møter som blir avgjørende for livet.

I brevet stiller faren Georg et grunnleggende eksistensielt spørsmål: Hva er poenget med å leve når vi likevel skal dø, kanskje til og med mens livet er som best? Ville du valgt å bli født hvis du hadde et valg?
REGISSØREN

Eva Dahr (f.1958) har hatt regi på TV-serien Himmelblå. Hun har også co-skrevet og regissert spillefilmen Mars og Venus. Hun debuterte som spillefilmregissør med Brennende blomster i 1986, der hun delte regi med Eva Isaksen. I tillegg har hun regissert flere kortfilmer og mottatt en rekke priser i Norge og utlandet, bl.a Amandaprisen. Hun var kortfilmkonsulent ved Norsk filminstitutt og Norsk filmfond i perioden 1998–2002.
JOSTEIN GAARDER

Jostein Gaarder er født i Oslo i 1952. Utdannet cand. mag ved Universitetet i Oslo, med fagene norsk, idéhistorie og religionsvitenskap. Forfatteren er kjent for sine bøker med et filosofisk tilsnitt for barn, ungdom og voksne. Det store gjennombruddet kom i 1991 med boken Sofies verden. Forfatteren har i løpet av de siste 15 årene solgt bortimot 50 millioner bøker på verdensbasis. Boken Appelsinpiken kom ut i 2003.
FILMOPPLEVELSEN / FILMENS BUDSKAP

Etter en filmopplevelse kan det være fint med noen umiddelbare reaksjoner. Her er noen forslag til innfallsvinkler for en slik samtale:

1) Hvilke følelser satt du igjen med da filmen var slutt? Ville du gjort noe annerledes?

2) Hva mener du var filmens tema/hovedbudskap? Hvilke virkemidler tas i bruk for å understreke dette budskapet?

3) Symbolbruk: Georg og Jon Olav er begge opptatt av universet og stjernehimmelen. På hvilken måte blir himmelfenomenene symboler som understreker filmens budskap?

4) Hvem synes du denne filmen passer for?

5) Hvordan starter filmen (filmens anslag). Hvilken betydning får denne scenen senere i fortellingen?

6) Hvilke virkemidler har en regissør til rådighet for å skape troverdige historier? Synes du denne filmen er troverdig?

FILMENS KARAKTERER

Valg av filmens rollefigurer/karakterer er viktig når man skal fortelle en historie. En manusforfatter/regissør kan beskrive karakterene sine på mange måter: Gjennom utseende, rekvisitter og miljø. Gjennom hva de sier og måten de snakker på. Karakterens handlinger og forhold til andre rollefigurer er også med på å understreke hvem denne personen er. Andre virkemidler en regissør har til rådighet er: kameravinkling, lys, lyd og musikk, som hver for seg, eller sammen, også kan være med på å beskrive en rollefigur.

1) Hvilke hovedpersoner møter vi i denne filmen? Lag korte personskildringer av dem; egenskaper, interesser og drømmer. Er de troverdige? Hvilke virkemidler har regissøren brukt for å styrke de ulike karakterene?

2) Hva slags utvikling har Georg gjennom filmen? Hvordan er brevet fra faren med på å prege hans handlingsmønstre? Hvilket forhold har han til moren sin?

3) Hvordan er den mystiske appelsinpiken fremstilt? Se på kostymer, lys, kamerabruk. Hvordan understrekes hennes mystiske vesen?

4) Velg deg en scene du likte spesielt godt/som berørte deg, der en eller flere av hovedpersonene er med. Hvorfor likte du denne så godt?

FRA LITTERATUR TIL FILM

Filmen er basert på boken Appelsinpiken av Jostein Gaarder. Boken kom ut i 2003, og er kommet ut på 43 ulike språk. Å overføre en historie fra ett medium til et annet, kalles adaptasjon. Når en roman bearbeides til film er det nødvendig å foreta visse dramaturgiske grep slik at historien kan fungere på film. Det kan være i forhold til persongalleri, miljøskildring, tidsbilde, replikker, tanker og drømmer. I filmen Appelsinpiken har fortellingen blant annet fått tilført en ny historie; Georgs egen kjærlighetshistorie med Stella. Ellers er fortsatt store deler av bokens nerve og hovedbudskap videreført, og mange av filmens scener er svært tro mot bokmanuset.

Drøft følgende:

1) Sammenlikne handlingen i roman og film. På hvilken måte skiller filmen seg fra boken? Diskuter hva filmens regissør/manusforfatter har vektlagt i filmen i forhold til romanen. Hva er utelatt? Hva er kommet i tillegg?

2) Hvilke likheter og forskjeller finner du mellom bokens språk og filmens språk?

3) Hvordan fremstår karakterene i filmen i forhold til boken?

4) Hvordan fungerer overgangen mellom de to historiene?

5) Hva likte du best, film eller bok? Hvorfor?

6) Finn ut mer om bokens forfatter Jostein Gaarder.

RELIGION, LIVSSYN OG ETIKK / FILOSOFI

1) Filmen berører de helt grunnleggende spørsmål i livet og utfordrer oss på store eksistensielle spørsmål. Drøft hvilke hovedbudskap du tror filmen ønsker å formidle?

2) Diskuter/reflekter over følgende utsagn fra filmen

- ”Ingen ting er for alltid. Øyeblikket er den eneste evigheten som finnes”

- ”Er alt som skjer ledd i en stor plan, eller er det bare en rekke av tilfeldigheter?”

- ”Tenk deg at du fikk velge om du ble født til å leve et liv her på jorden, men samtidig fikk du vite at dette livet bare skulle vare noen korte øyeblikk. Jo finere det er å leve, jo verre er det å dø. Hva ville du valgt?”

- ”Vi lever bare én gang, og det er nå.”

3) Skriv en kort fortelling eller et dikt der ett av disse utsagnene er en vesentlig del av historien.

SORG

1) Filmen handler også om sorg. Georg mener selv han ikke husker så mye av faren sin. Likevel dukker det opp minner ettersom han leser brevene. Hvorfor fortrenger vi ofte det som er vondt? Hva gjør det med oss?

2) Kan vi se at noen bærer på sorg? Kan sinne være uttrykk for sorg?

3) Hvordan mener du at de som bærer på en sorg best kan hjelpes?

ANDRE KILDER:

Filmstudiearket til I et speil, i en gåte:

http://www.filmweb.no/filmogkino/multimedia/archive/00132/I_et_speil_i_en_g_t_132966a.pdf

Filmens hjemmeside: www.appelsinpiken.no


 

Filmstudieark

Forfatter:Hilde Aas Rønningen
Fag: Norsk , Religion, livssyn og etikk , Naturfag
Tema:Helse og rus, Litteratur på film, Tenår/skole og seksualitet
 

Fakta

Originaltittel:Appelsinpiken
Regi:Eva Dahr
Roller:Mikkel Bratt Silset, Harald Thompson Rosenstrøm, Annie Nygaard, Emilie K. Beck med flere
Manus:Andreas Markusson og Axel Helgeland etter Jostein Gaarders roman
Genre:Drama
Nasjonalitet:Norge
Språk:Norsk
Produsent:Axel Helgeland
Produksjonsselskap:Helgeland Film
Lengde:1 t. 20 min.
Distribusjon:Sandrew Metronome
Produksjonsår:2008
Aldersgrense:Tillatt for alle
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen