Filmweb
 
 

Uten dekning

Kalli bor sammen med moren sin. Faren hans, Tomas lever med sin nye familie på en annen kant av landet. Den nye kona til faren, Vigdis, er gravid, og hun har en datter, Ellen, fra før. Det kuleste Kalle vet er å spille dataspill, ha den nyeste og beste mobilen og veldig bra datautstyr. Han bruker mye av tiden sin til å spille på nettet, snakke i mobilen og hacke. Kalli har ikke så mange venner. Når han oppdager at han blir mobbet på nettet av noen dumme jenter på skolen, tar han hevn ved å legge ut noe på skolens hjemmeside som han tenker at de skal få skylden for. Han blir også beskyldt for å ha slått jentene på skolen – noe som ikke stemmer. Kalli blir utvist fra skolen til etter jul. Fordi mora må ta masse eksamener og ikke kan passe på ham, bestemmer hun at Kalli må reise til faren og være der i jula. Det har ikke Kalli lyst til i det hele tatt, men det blir som mora har bestemt. Etter en lang flytur kommer Kalli til det øde stedet der faren bor med den nye familien. Alt er annerledes, og det verste av alt – det er nesten ikke mobildekning der. I tillegg er datteren til farens nye kone en skikkelig usympatisk og arrogant jente. Ellen vil ikke bli venner med Kalli, hun sier hun ikke har bedt om noen ny bror eller ny familie.

Mye dramatisk skjer i filmen: Kalli og Ellen blir plutselig alene hjemme, de blir uvenner og Kalli stikker av. Han roter seg bort i snøstormen, og Ellen må lete etter ham. Ellen finner Kalli, og de søker tilflukt i en hytte. Her bor gjenferdet Larus, som er beskyldt for å ha forårsaket mange menneskers død i en grotte i fjellet – Duggholu. Myten sier at Larus forlot dem – fordi skjelettet hans aldri ble funnet. Ellens opprinnelige far er synsk og fant de andre skjelettene i fjellet, og det er han som mener folkene ble sviktet av Larus. Larus åpenbarer seg for Kalli og forteller at han ikke forlot disse menneskene og at han fremdeles ligger i grotta, men frosset inne i isen. Han vil at Kalli skal grave ham frem og bære skjelettet ned til kirkegården og legge han sammen med de andre fra grotta. Larus vil at sannheten skal komme frem – og at Ellen skal slutte å fortelle videre farens løgner om ham. Først da får han fred – etter å ha vært sint gjenferd i 200 år. Kalli vet ikke om han gidder å hjelpe gjenferdet. Han tror egentlig ikke på gjenferd. Kalli og Ellen blir etter hvert gode venner, og de skjønner at de er avhengige av hverandre ute i den strenge naturen. En isbjørn forviller seg inn i hytta og gjenferdet hjelper dem med å skremme isbjørnen vekk. Da skjønner Kalli at han må gjøre gjenferdet en tjeneste tilbake. Sammen med Ellen finner han grotta og skjelettet og tar det med ned til kirkegården i bygda. På sykehuset i bygda sitter alle foreldrene og den lille nyfødte søsteren til Kalli og Ellen og er redde for at de er blitt borte i snøstormen. Til og med moren til Kalli er kommet opp med flyet. Så blir det en lykkelig gjenforening – og både Kalli og moren feirer jul sammen Kallis far, Vigdis, Ellen og den lille søsteren. Og gjenferdet Larus får fred.

SPØRSMÅL TIL FILMEN

SPRÅK, NORSK

1) Fra hvilket land kommer filmen fra?

2) Lytt til hvordan de snakker. Er det noen likheter mellom norsk og islandsk språk? La elevene forsøke å huske alle de ordene de forstod og som enten var like eller lignet på norske ord.

3) Når hadde Norge og Island felles språk?

4) Har Norge og Island noe felles i kulturen i dag – historisk sett? (Norrøn mytologi, Edda, Snorres saga)

SAGN OG MYTER, KRL-FAGET, HISTORIE

Sagn og myter - snakk litt om hva de ulike begrepene betyr. Er historien om Larus og de som mistet livet i grotta et sagn eller en myte?

1) Hva slags forestillinger har vi om gjenferd?

2) Er det forskjell på spøkelser og gjenferd?

3) Hva slags forhold hadde den norrøne mytologien til døden?

4) På Island i dag er det fremdeles mange som tror på det de kaller for de underjordiske. Forsøk å finne litt ut av det. Bruk internett.

FILMKUNNSKAP, SJANGER, NORSK

1) Hvilken rolle spiller naturen i filmen? Hva slags følelse får man for stedet der faren bor?

2) Var filmen skummel? Hva kan vi kalle denne filmsjangeren? Skrekkfilm? Thriller? Spenningsfilm? Actionfilm?

3) Hva var det som gjorde filmen skummel? Her kan vi se på filmens virkemidler – som lyd, musikk, effekter.

4) I filmens historie oppstår det en del hindringer eller problemer som driver filmfortellingen videre. Bruk tavla, og skriv opp alle problemene som oppstår og

hva som skjer videre med filmen. Eksempel:

Kalli gir hunden godteri – hund blir syk – Ellen blir sint for dette og sier hun ikke vil se Kalli mer – Kalli stikker av – Mobilen har ikke dekning – Kalli går mot den store masta som sender mobilsignaler – Kalli treffer et lam – Snøstorm kommer – Lammet holder Kalli varm, han overlever - Ellen kommer og redder ham…

- hva skjer videre?

Snakk om hvordan motstand i filmens historie blir filmens fortellingsdrivende ”motor”: Ett problem oppstår, og det skal løses. Nytt problem oppstår osv. Det er dette som hele tiden driver handlingen i filmen. Motstanden og de problemer som oppstår, skaper dramatikk i fortellingen.

OPPGAVE

Lag oppgave hvor elevene skal skrive en kort historie om to venner som leker en lek, så kommer en tredjeperson inn og begynner å ødelegge. Hva skjer med handlingen i fortellingen da? Hvordan utvikler fortellingen seg, og hvordan slutter den? La elevene bruke 15 min. på å skrive fortellingen. Framføres som rollespill eller leses opp foran klassen.

FAMILIE OG VENNSKAP, KRL-FAGET

1) Hvorfor er Ellen så sint på Kalli når han kommer?

2) Hvordan reagerer Kalli på hvordan Ellen er mot ham?

3) Er det riktig av en forelder å flytte så langt vekk fra barna sine når de finner seg en ny kjæreste?

4) Når i filmen blir Kalli og Ellen venner?

5) Hva skulle til for at Ellen ble venner med Kalli?

6) Hvorfor var Ellen så sjefete mot Kalli?

7) Hva lærte Kalli og Ellen av hverandre?


 

Filmstudieark

Forfatter:Ingrid Dokka
Klassetrinn: [1. - 4. trinn, 5. - 7. trinn]
Fag: Norsk , Religion, livssyn og etikk
Tema:Eventyr/fantasy, Nordisk, Vennskap/respekt, Oppvekst/familie
 

Fakta

Originaltittel:Duggholufólkid
Regi:Ari Kristinsson
Roller:Bergþór Þorvaldsson, Þórdís Hulda Árnadóttir, Árni Beinteinn Árnason, Brynhildur Guðjónsdóttir
Manus:Ari Kristinsson
Genre:Barnefilm
Nasjonalitet:Island
Språk:Islandsk
Produsent:Ari Kristinsson, Margrét María Pálsdóttir, Richard Welnowsky, Egil Ødegård, Anders Graham. Magnús Scheving, Raymond P. Le Gué
Produksjonsselskap:Taka Film Production, Filmhuset Produksjoner as, LazyTown
Musikk:Øistein Boassen
Lengde:1 t. 21 min.
Distribusjon:SEG Distribusjon
Produksjonsår:2007
Aldersgrense:7 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen