Filmweb
 
 

Fighter

Engasjerende og suggererende identitetsdrama for ungdom og voksne. Aicha går på videregående og har press på seg fra sine foreldre om å gjøre det bra på skolen så hun kommer inn på medisinstudier. Aicha føler seg klemt mellom to kulturer, og finner tilhørighet i en Kung Fu-gruppe. Her møter hun Emil som hun forelsker seg i, men Aichas tyrkiske bakgrunn står i mellom dem. I hennes miljø er dessuten Kung Fu bannlyst for jenter, og kan ødelegge for brorens planlagte bryllup. Aichas valg får store konsekvenser - ikke bare for henne selv, men for hele hennes familie.

Regissør Natasha Arthy har lykkes med å lage en intens og spennende film som føles relevant både personlig, sosialt og politisk for dagens samfunn. Filmen kombinerer følelsesliv med action i en lett surrealistisk setting med samme intensitet som Løp Lola, løp, men med atskillig substans.

OMTALE

Aicha (Semra TURAN) er 17 år og går i 3. klasse på videregående. Hun bor på Nørrebro i København med sine tyrkiske foreldre og søsken. Aicha elsker kampsport, og etter skolen trener hun Kung Fu på et jentelag. Men hun har vanskelig for å holde ambisjoner og temperament nede og blir kastet ut.

Kung Fu betyr alt for Aicha, og hun får, via treneren, adressen til en klubb, som trener Kung Fu på eliteplan. Den kinesiske Kung Fu mester Sifu (GAO Xian) gir henne en sjanse. Men det betyr at hun er nødt til a trene sammen med gutter - noe hennes foreldre aldri vil tillate. Aicha forsøker derfor å holde treningen hemmelig. Det er ikke lett, når hun trener fire ganger i uken og noen ganger kommer hjem med et blått øye.

Aichas hemmelige pasjon utvikler seg. Hennes Mester, Sifu, ber Emil (Cyron MELVILLE) om å trene Aicha. Hvis hun skal bli på laget, må hennes evner utvikles markant og helst ende med sorte belte. Emil og Aicha trener sammen, de kjemper, slåss og forelsker seg. Men deres forskjellige kulturelle bakgrunn fører snart til konflikter.

Det årlige Kung Fu?mesterskapet nærmer seg, og klubbens flinkeste kjemper, Omar (Behruz BANISSI), presenteres for laget. Sifu beordrer Omar til å kjempe mot Aicha, men Omar nekter - han slåss ikke med jenter. Da Aicha går hjem fra trening, står Omar plutselig foran henne. Han synes han har sett henne før. Han er truende og vil vite om hennes familie vet at hun trener i klubben.

Aichas storebror Ali (Nima NABIPOUR) skal forloves med sin elskede Jasmin (Özlem SAGLAMAK). Under forlovelsesfesten får Aicha plutselig øye på Omar, som med det samme gjenkjenner henne - har han sladret?

Aicha blir redd og trekker Omar med ut i kjøkkenet for å finne ut om han har sagt noe. Det ender i et voldsomt slagsmål, ikke bare mellom Aicha og Omar, men også mellom de to familiene som har laget festen. Omars avsløring av Aicha får store konsekvenser for både Aicha, hennes foreldre og Alis forhold til sin forlovede, Jasmin. Familien føler seg sviktet, og Aicha skammer seg - hva skal hun velge?

Fighter er en film om å følge sine drømmer. En film om å stå mellom to kulturer og samtidig prøve å finne ut hva det er man vil, uten å miste dem man elsker.

FILMKUNNSKAP

1) Regissøren sier hun ønsket å bruke kampsporten symbolsk. Hva mener hun med det, og kan du gi noen eksempler på dette fra filmen?

2) Hva slags teknikk ligger bak Kung Fu-scenene, og hvordan virker de på opplevelsen av filmen?

3) Hvordan får vi sympati med hovedpersonen? Hvordan virker dette inn på vår forståelse av filmen?

4) Vil du si filmen er realistisk? Hvordan forholder filmen seg til virkeligheten?

REGISSØR NATASHA ARTHY OM FILMEN

I en tid hvor altfor mye debatt tar utgangspunkt i “oss og dem” var mitt utgangspunkt å fortelle en universell historie med en danskfødt hovedperson med bakgrunn fra Midtøsten. Jeg hadde lyst til å lage en ungdomsfilm som handler om å finne seg selv, og om å ta de første alvorlige valg i livet. De fleste tenåringer kjenner følelsen av ikke å passe inn, det å være usikker på hva det egentlig er man vil, og konflikten i å ville noe annet enn det omgivelsene forventer. Det er laget mange ungdomsfilmer om samme emne. Jeg ville derfor undersøke hvilken betydning det ville få hvis hovedperson var jente og innvandrer. Manuskriptet har vært utviklet i flere år, og jeg har brukt mye tid sammen med unge mennesker. Jeg har møtt veldig mange sterke og kloke jenter, så jeg synes helt klart at det var på tide å lage en film om en dansk Pippi med bakgrunn fra Midtøsten.

GRUPPEOPPGAVER

1) Om å ta alvorlige valg i livet – hvordan velger man? Når er det riktig å gjøre det? Hva må man tenke på?

2) Følelsen av å ikke passe inn – hva gjør det med oss? Tenk etter selv, i hvilke situasjoner synes du det er vanskelig å passe inn? Hva gjør man når man ikke passer inn, eller kommer i møte med andre som ikke gjør det?
KAMPSPORT

I forbindelse med min research fant jeg fort ut at det er overraskende mange jenter med annen etnisk bakgrunn som går på en eller annen form for kampsport. Det synes jeg var interessant. Den “voldsomme” sporten står i sterk kontrast til fordommene om stille og undertrykte jenter som mange har, og jeg synes at man kunne bruke dette elementet symbolsk i filmen. I tillegg gir “slåsskampene” en rå energi å jobbe med. Det er gøy og gir mye underholdning. Også synes jeg det er morsomt å se to superforelskede tenåringer slåss med hverandre, i stedet for nok en keitete sex-scene.

Kung Fu er den vestlige betegnelsen for kinesisk kampsport og betyr hardt arbeid. Det er i dag over 1.000 kjente stilarter innenfor kampsport, herunder karate, og alle utspringer fra Kung Fu. Innenfor Kung Fu er det strenge regler for fysisk og mental disiplin. For å bli mester skal man følge Tao, veien. Og mester blir man bare gjennom ønsket om å lære veien til selvdisiplin og hard trening. Det er disse prinsippene Kung Fu-mesteren Sifu i Fighter lærer videre til Aicha.

GRUPPEOPPGAVE

Jenter og kampsport – hvorfor er det slik at mange jenter med innvandrerbakgrunn trener kampsport? Hva er spesielt med det?

AICHAS FAMILIE OG OMGIVELSER

Aichas familie er fiktiv, allikevel ønsket jeg at Fighter skulle gi et innblikk i noen kulturelle mønstre og tradisjoner som utfolder seg nettopp i en slik helt vanlig familie. Filmen er laget i tett samarbeid med de unge spillerne for på den måten å sikre troverdighet. Vi har hatt mange diskusjoner om hvor mye familien og familiens omgangskrets har av betydning for de valg unge tar. Å følge sitt hjerte eller sin lyst er langt mer komplisert og har langt større konsekvenser for individet og for resten av familien sett i forhold til en alminnelig dansk familie. Filmen er ikke en oppfordring til at man bare skal følge sitt hjerte. Jeg tror på, at veien frem er gjennom felles forståelse og følelse. Selv er jeg lei av å kikke inn utenfra. Jeg vil gjerne inn i hodet på tenåringene og finne ut av og forhåpentlig bevise at vi er ganske enige når det kommer til stykket. På tross av kulturelle forskjeller er grunnfølelsen den samme. Det er likevel viktig at man selv er bevisst på de valg man tar eller ikke tar, at man selv har ansvaret uansett hva man bestemmer seg for. Det er så lett å gi andre skylden. Du skal kunne se deg selv og dine skyggesider i øynene. Jeg har ikke lært det ennå – men jeg prøver på det hver dag.

GRUPPEOPPGAVE

Kulturelle mønstre – hvordan og hvorfor er de forskjellige? Hvorfor blir det så vanskelig når kulturer kolliderer? Hva kan man gjøre for å komme nærmere hverandres kulturer?

FILMENS TEMA I MEDIA - KLASSEDISKUSJON

1. Kan du huske å ha hørt noe om dette i mediene? For eksempel kvinner i utradisjonelle roller? (F.eks Khadra, Shabana Rehman) Vet du om noen saker som har vært fremme nå i det siste?

2. Hva legger mediene vekt på i sin dekning av disse temaene?

3. Er det noe som ikke kommer så tydelig fram, som blir nedprioritert til fordel for andre ting?

RELEVANTE LINKER

Trailer: http://www.fighterfilmen.dk/

Intervju med regissøren på engelsk: www.dfi.dk/tidsskriftetfilm/62/fighter.htm


 

Filmstudieark

Forfatter:www.filmfrasor.no
Fag: Samfunnsfag , Mediekunnskap
Tema:Kulturmøter/-konflikter, Likestilling/kjønnsroller, Tenår/skole og seksualitet
 

Fakta

Originaltittel:Fighter
Regi:Natasha Arthy
Roller:Semra Turan, Cyron Melville, Xian Gao
Manus:Nicolaj Arcel
Genre:Action / Drama
Nasjonalitet:Danmark
Språk:Dansk
Produsent:Johnny Andersen
Produksjonsselskap:Nimbus film
Musikk:Saqib, Frithjof Toksvig
Lengde:1 t. 35 min.
Distribusjon:Arthaus
Produksjonsår:2007
Aldersgrense:11 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen