Filmweb
 
 

Min Venn Choo Choo

HANDLING:

Min venn Choo Choo er en russisk dukkefilm som retter seg mot de minste barna. Filmen består av tre deler, med ulike tema knyttet opp til handlingen. Rammehistorien er en liten ensom gutt. Han bor i et stort, vakkert hus, men har ikke noen å leke med. Fordeldrene hans er opptatt av hverandre, feste og reise på tur i den fine bilen sin – uten å ta gutten med.

Den første delen av filmen handler om julen – og det å ta vare på hverandre. Det er i denne delen gutten føler seg så ensom at han må lage en fantasivenn – som mest av alt ligner en gammel bestemor – Choo Choo. Andre og tredje del av filmen handler om det å leke og oppleve noe fint sammen med en god venn. Den tredje delen handler også om sjalusi og redselen for å miste noen man er glad i. Denne delen handler om å tørre å bli kjent med nye venner og å dele på det man har.

I alle filmens tre deler er musikken et viktig og bærende fortellerelement. Det er brukt ulike typer musikk – fra jitterbug til Bizets musikk til Carmen. Musikken i filmens ulike deler er viktig både for å forsterke følelsene i filmen - og man ser at dukkenes bevegelser og klipperytmen i filmen er nøyaktig tilpasset musikken.

Det kan kanskje være et lite paradoks at såpass voksen musikk er brukt i en film som er rettet mot de yngste seerne. Dette henger nok sammen med at Min venn Choo Choo er laget i Russland, hvor det legges større vekt på å gjøre barn og unge kjent med de klassiske kunstartene enn i vår del av Skandinavia.
ANIMASJON – KLASSISK DUKKEANIMASJON

Filmen er laget med klassisk dukkeanimasjon. Her er ingenting dataanimert, nesten alt er gjort for hånd. For å lage en sammenhengende bevegelse i animasjon må man flytte litt på figuren/dukken for hvert bilde man tar. Ett sekund på film er 24 filmruter. For å gi illusjonen av det som er levende på film, må det være en liten endring i bevegelsene hver eneste filmrute. Dermed kan man gange opp hvor mange tusen ganger man har endret på dukkene og alt som beveger seg i bildene for å få 77 minutter med film!
Oppgave:

Formingsfag: Lage enkel animasjon
  1. Ta en liten tegneblokk og tegne en liten ball nederst i hjørnet på hvert ark. For hvert nytt ark du tegner, tegne ballen litt høyere opp, men på samme sted. Tegn 24 baller/24 sider. Flipp så sidene fort etter hverandre. Hva skjer – ballen fyker i lufta!
  2. Fortsett å tegne videre – tegne ballen på vei ned igjen. Flipp sidene – ballen går opp og ned! Dette er prinsippet for animasjon. ”Å animere” – betyr ”å gjøre levende”
  3. Tilgang på videokamera med animasjonsfunksjon:Still inn animasjonsfunksjonen på tre ruter (filmer tre ruter av gangen). Sett barna på gulvet etter hverandre i en rekke. Begynn å filme mens de sitter helt stille. Foran hver gang du filmer, flytt hele ”barnerekka” ca. en meter fremover. Når dere har flyttet og filmet ca 24 ”meterflytt” – spol tilbake å se på den merkelige lille ”ormen” av barn som sklir over gulvet i full fart. Denne teknikken kalles ”timelapse” innen animasjonsspråket.Dette er det eldste filmtrikset som finnes – at man begynner å filme en bevegelse – gjør et opphold og bryter kontinuiteten – og så filmer videre. Da får man et ”hopp” i bildet – som blir magisk. For eksempel kan man få tog og hester til å forsvinne på et blunk! Denne teknikken ble oppdaget allerede ved filmens fødsel i 1895!
  4. La barna tegne det de likte best av filmen Min venn Choo Choo som en tegneserie. Del gruppen i tre og la dem jobbe med hver sin del av filmen. I hver gruppe kan noen bestemme hva som skal tegnes, og noen kan tegne dette. Når man bestemmer hva som skal tegnes, kan man kalle disse regissører. De som tegner tegningene er animatører. Da forstår barna bedre hvem og hvordan man lager en animasjonsfilm. Animatørene er veldig viktige når man lager animasjonsfilm.
  5. Snakk om andre typer animasjonsfilmer som barna kan kjenne til: Tegnefilmer fra Disney, computeranimerte filmer, 3D filmer. Bruk internett for å finne uttrykk for de ulike animasjonsfilmtypene. Skriv ut bilder fra ulike animasjonsfilmer og teknikker og heng dem opp i klasserommet. Finn ut om det finnes filmer å låne på biblioteket med ulike animasjonsuttrykk. (sjekk også www.nfi.no/filmbutikken)
OBSERVASJONSOPPGAVER KNYTTET TIL FILMEN OG ULIKE TEMA

Filmens første del handler om jul. Foreldrene til gutten har julefest.

  1. Hvorfor får gutten bamser av alle gjestene?
  2. Hvordan reagerer han på det? Liker han bamsene?
  3. Når begynner gutten å føle seg ensom?
  4. Hva finner han på da?
  5. Hva er det som gir han ideen til å lage sin egen Choo Choo?
  6. Hva lager han vennen sin av?
Filmens andre del handler om å leke og gjøre noe morsomt sammen med en bestevenn.

  1. Gutten blir vekket av Choo Choo og skal bade. Hva skjer?
  2. Skjer det mange (skumle) ting på denne eventyrreisen. Hva da for eksempel?
  3. Hvem er det som kommer og hjelper til da gutten tror Choo Choo er død etter å ha blitt spist av en skummel hai?
  4. Hvordan hjelper disse vennene Choo Choo?
  5. Gutten og Choo Choo blir reddet av et helikopter – men Choo Choo mister taket i stigen når de blir dratt opp i helikopteret. Hvorfor slipper gutten også taket i stigen da han ser at Choo Choo faller?
  6. Hvordan skjønner vi at hele reisen bare var en drøm?
I filmens siste del kommer det en liten hund som Choo Choo blir glad i. Gutten blir litt sur.
  1. Hvorfor liker ikke gutten at Choo Choo blir glad i valpen?
  2. Hvordan prøver gutten å få Choo Choo sin oppmerksomhet?
  3. Hvorfor er gutten slem mot valpen?
  4. Hva skjer når gutten og valpen blir venner likevel?
  5. Kan man være glad i flere venner på en gang?
  6. Er det synd på gutten fordi han ikke har foreldre som bryr seg om han?
  7. Er gutten så opptatt av fantasivennen Choo Choo at han ikke legger merke til foreldrene?
  8. Tegn din egen fantasivenn!


 

Filmstudieark

Forfatter:Ingrid Dokka
Fag: Norsk , Kunst og håndverk
Tema:Vennskap/respekt, Oppvekst/familie, Eventyr/fantasy
 

Fakta

Originaltittel:Chucha
Regi:Garry Bardin
Genre:Animasjon / Familiefilm / Barnefilm
Nasjonalitet:Russland
Produsent:Garry Bardin, Natalia Donatova
Lengde:1 t. 18 min.
Distribusjon:Corianderfilm
Produksjonsår:1996
Aldersgrense:Tillatt for alle
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen