Hest er best
Historien starter når 6 år gamle Winky Wong og moren hennes flytter fra Shanghai i Kina, til en forstad til Amsterdam i Nederland. På flyplassen blir de tatt i mot av Winkys far som allerede har vært i Nederland i tre år, og som driver en restaurant. Winky oppdager snart at det meste er forskjellig i Kina og Nederland. Det er vanskelig å begynne på en ny skole når man ikke kan språket, og det er heller ikke lett å få nye venner. På vei fra skolen møter Winky ponnien Saartje, som har stukket av fra innhengningen sin. De to får umiddelbart god kontakt. Hestens eier tilbyr Winky å lære å ri, men foreldrene hennes synes Winky er for liten. Winky fortsetter likevel å besøke Saartje, og ponnien blir en viktig trøst for Winky når moren hennes må reise til Kina for å besøke bestemoren som er syk.
I klassen sin forteller Winky at hun har en hest. Verken læreren eller de andre barna tror på henne, bortsett fra Maaike, ei jente som også liker hester. Winky og Maaike blir venner, og en dag kommer Maaike forbi restauranten for å leke og for å se hesten til Winky. De sykler av sted, men Saartje er ikke i innhengningen. Da de kommer til stallen, der Saartje bor, møter de Saartjes eiere. Eierne forteller at Saartje er syk og at dyrlegen derfor må avlive henne. Om kvelden er Winky veldig trist, men hun kan ikke fortelle faren sin hvorfor, for hun har jo ikke fått lov til å besøke Saartje.
Winky lærer om Sinterklaas på skolen, en gammel mann som gir barna gaver den 5. desember. Winky vet akkurat hva hun ønsker seg, men vil Sinterklaas oppfylle et så stort ønske?
Hest er best gir innblikk i hvordan et barn kan oppleve møtet med en ny kultur. Innledningsvis synes det som om filmens hovedtematikk vil være sosial integrering og kultursjokk. Men problemene er ikke uoverkommuoverkommelige: Winky får venner, hun lærer seg fort det nye språket og lever seg inn i nederlandske tradisjoner. Filmen viser dermed hvordan barn kan ha lettere enn voksne for å ta til seg en fremmed kultur. Temaene rundt det vanskelige i møte med en ny kultur kommer etter hvert i bakgrunnen, og historien går over til å bli en mer klassisk julefortelling. Filmens framstilling av Sinterklaas ivaretar barnas tro på magi, og formidler tanken om at alt er mulig, hvis man bare ønsker det sterkt nok.
SPØRSMÅL TIL FILMEN
1) Likte du filmen? Begrunn svaret
2) Hvor kom Winky fra?
3) Hvordan tror dere det er å flytte til et annet land?
4) Hvordan hadde Winky det første dagen på skolen?
5) Har klassen noen gang fått en ny elev? Hvordan var det?
6) Hvordan synes dere at man skal ta i mot en ny elev i klassen?
7) Var det andre ting enn språket Winky ikke forstod?
8) Hvorfor måtte dyrlegen avlive Saartje?
9) Har noen av dere opplevd at kjæledyr må avlives?
10) Hvem er Sinterklaas?
11) Hvilke krav stiller Sinterklaas til barna for at de skal kunne få en gave?
12) Hva tror du skjedde med Winky etter at filmen var ferdig?
JULEFEIRING I ANDRE LAND
Julen spiller en viktig rolle i Hest er best. Men juletradisjonene vi ser i filmen er ikke de samme som vi har her i Norge. Både i Norge og Nederland er julen en kristen høytid. Likevel feirer vi julen på svært forskjellige måter fordi vi har ulike tradisjoner. La elevene snakke om sin måte å feire jul på. Feirer alle i Norge julen på nøyaktig samme måte? Er det noen av elevene i klassen som feirer jul på en annen måte enn det som er vanlig i Norge? Er det noen i klassen som ikke feirer jul? Kanskje feirer de en annen høytid som har likheter med julefeiring?
FAKTA OM SINTERKLAAS
Sinterklaas er det hollandske navnet på Sankt Nikolas. Den hellige Nikolas var opprinnelig biskop i Myra i Lilleasia og døde midt på 300-tallet. Ifølge legendene hjalp han blant annet fattigfolk med gaver, noe som ligger bak tradisjonen om Nikolas som julenissen med gaver. Sinterklaas har gitt navn til den amerikanske julenissen Santa Claus via de nederlandske immigrantene i USA på 1600- og 1700-tallet.
I følge legenden kommer Sinterklaas med båt fra Spania den 5. desember, ikke den 6. som egentlig er hans fødselsdag. Årsaken til at det skjer den 5. skal være at Sinterklaas må rekke hjem for å feire bursdagen sin den 6. Sinterklaas har rød biskopslue, lang rød kappe og biskopstav. Sinterklaas har med seg en medhjelper, Zwarte-Piet. Sinterklaas rir rundt på en hvit hest. Han deler ut gaver til barna og besøker skoleklasser. Til gjengjeld synger barna en mengde "Sinterklaas"- sanger.
TEGNEOPPGAVE FOR DE MINSTE
Gjør som Winky og tegn det du ønsker deg til jul. Fortell hvorfor du ønsker deg nettopp dette.
FORDYPNINGSOPPGAVE FOR 3. KLASSETRINN OG OPPOVER
La elevene undersøke likheter og forskjeller mellom den norske julenissen og Sinterklaas i Nederland. Elevene kan få i oppgave å bruke bøker og Internett for å finne informasjon om julefeiring i andre land.
VENNSKAP
De første dagene på skolen var vanskelig for Winky. Hun kunne ikke snakke med de andre barna i klassen, og følte seg ensom. Derfor var det fint å treffe ponnien Saartje. "Du er min beste venn" sa Winky flere ganger til Saartje. De to forstod hverandre med en gang, selv om de ikke kunne prate sammen med ord. Etter en stund ble hun også venn med Maaike. La klassen snakke om vennskap, hvordan de oppstår og hva de betyr.
Spørsmål:
1) Hva er en god venn?
2) Hva kan man bruke gode venner til?
3) Hvordan får man venner? Og hva skal man gjøre for å beholde dem?
4) Kan man, slik som Winky, ha et dyr som bestevenn?
Å HA ET KJÆLEDYR
Da læreren spurte Winky om hun hadde et kjæledyr, svarte Winky at hun hadde en hest. Læreren trodde Winky sa feil og kunne ikke tro at Winky hadde en hest, hun som var så liten. Det var kanskje ikke så rart? Hester er dyre, og det koster mye å kjøpe mat og betale stallplass. Du må dessuten ha mye kunnskap for å behandle hesten riktig og du må bruke mye tid på den. Hesten skal fôres, stelles og børstes flere ganger om dagen og den trenger mye mosjon. Fordi hesten er veldig sterk må man ha mye opplæring før man kan ri en hest alene. Derfor er det lurt å gå på rideskole før man skaffer seg en egen hest. Kanskje er det noen som kan ri i klassen og som går på rideskole? Hva lærer man der? Er det noen som ønsker seg en hest? For barn er det mest vanlig å ha et lite kjæledyr, og ikke en stor hest. Men også det å ha et mindre dyr betyr mye ansvar. Snakk med elevene om hva ansvar for et dyr innebærer, og hvordan man må ta vare på et kjæledyr
Oppgaver for de minste
Hvilke kjæledyr er det vanlig å ha? Hva er det rareste kjæledyret dere har hørt om? Bruk fantasien og beskriv det merkeligste kjæledyret du kan tenke deg.
HESTEQUIZ
1) Hva kalles en hest av hunnkjønn?
2) Hva kalles en hest av hannkjønn?
3) Hvor gammel tror du en hest kan bli?
4) Hvor mange gangarter har en hest?
5) Vet du forskjellen på en hest og en ponni?
6) Vet du navnet på noen norske hesteraser?
Fasit: 1) Hoppe 2) Hingst (hvis den er kastrert kalles den vallak) 3) Det vanlige er at hester lever til de er mellom 18 og 30 år. Noen hester kan bli eldre 4) Tre gangarter: skritt, trav og galopp (Islandshesten har i tillegg en gangart som heter tølt, og enkelte raser kan lære noe som heter passgang) 5) Hvis en hest er mindre enn 1.47 i mankehøyde (det vil si det øverste punktet på ryggen) så kaller man det en ponni. 6) Fjording, Nordlandshest/Lyngshest og Dølahest.
OPPGAVE OM HESTENS ANATOMI
Bildene på neste side kan brukes som overhead. La elevene lære navnene på hestekroppen, spør deretter hvor mange navn elevene kan huske.
