Filmweb
 
 

Pingvinenes marsj

Keiserpingvinens liv

I det iskalde og ødslige Antarktis lever keiserpingvinene. De er fugler som ikke kan fly, men de er desto bedre svømmere, og jammen er de imponerende vandrere også. Deler av året koser de seg ved iskanten, der de svømmer i havet og spiser så mye fisk de kan få i seg. Men når det nærmer seg parringstiden, lar de fisk være fisk og begynner sin milelange vandring mot hekkeplassen.

I uminnelige tider har de vandret til det samme stedet, selv om veien endrer karakter hvert år. Hekkeplassen er på et platå mellom fjell som gir et visst ly mot de sterke og isende vindene, og minst like viktig: isen er tjukk nok her til å være stabil hele året gjennom.

Når de vel har kommet fram til hekkeplassen, starter paringsleken. Som oss leter alle etter den rette partneren, og som oss prøver de å imponere hverandre med dans. Ikke minst kan vi mennesker kjenne oss igjen i rivaliseringen som oppstår når flere er ute etter den samme potensielle partneren.

Til slutt er likevel leken over, og alvoret kan begynne. Og det er et stort alvor det er snakk om. I de neste månedene skal et egg legges, egget skal ruges av hannene mens hunnene, utsultet og utmattet vandrer tilbake til havet (og veien er gjerne lengre nå på høstparten). Når kyllingene er ute av eggene sine, kommer hunnene tilbake, og da er det hannenes tur til å ta den strabasiøse turen for å fylle magene med fisk. Hele tiden blir pingvinene, både de som er på vandring og de som passer barn, utsatt for de største farer. Enten det er rovdyr som kjempepetrell og leopardsel eller stormer som blåser nesten uavbrutt, må pingvinene stå sammen for å overleve. Fram til kyllingene er store nok til å klare seg selv, veksler hannene og hunnene på å gå fram og tilbake mellom havet og barneoppdragelsen. Trekvart år etter at vandringen begynte, går de voksne pingvinene fra de unge, som nå er store nok til å finne mat på egen hånd. De trasker ut i havet og blir der i fire år, til de selv skal starte vandringen tilbake til stedet der de engang ble klekket.

Om filmen

Filmens regissør, Luc Jacquet, har sammen med en liten stab tilbragt 13 måneder i isen sammen med pingvinene for å bringe deres unike historie til kinolerretet. I nært samarbeid med polarforskerne på den franske Dumont d’Urville-basen ble keiserpingvinenes liv og miljø festet til filmrullene.

Det er første gang keiserpingvinene har vært tema for en helaftens film, og Jacquet så det som sitt ansvar å fortelle den makeløse historien deres. Som han påpeker har vi bare visst om deres eksistens siden vi begynte å utforske polarregionene, og dermed har vi rett og slett ingen fortelling om dem. Vi har simpelthen ikke levd sammen lenge nok til for eksempel å fortelle hverandre eventyr eller synge sanger om dem (bare tenk på bjørnens plass i folkesjela), og da de første forskningsstasjonene kom på plass i Antarktis på femtitallet, hadde vitenskapen tatt over mye av folkediktningens rolle.

Både som biolog og filmforteller har Luc Jacquet (og hans medhjelpere) gjort en jobb å være stolt av. Det har kostet slit (tenk deg å konsentrere seg om å lage film i isende kulde og vindhastigheter opp mot 200 km/t!), men resultatet har blitt en nærmest blendende vakker film som forteller om hvordan keiserpingviner, hvordan de ligner på oss, hvordan vi ligner på dem og ikke minst, i unike bilder, hvordan de er unike skapninger.

Antarktis

Antarktis blir som oftest beskrevet som det kaldeste, tørreste og mørkeste kontinentet på vår planet. Bruk lærebøkene dine og Internett for å finne ut mer.

- Hvor på jordkloden er Antarktis?

- Hvor mange grader er det der?

- Hvordan er været der?

- Bor det mennesker der?

- Hvilke dyr finnes der? Nevn minst fem arter.

Læremål:

Geografi: Om miljø, natur og klima på Antarktis

Keiserpingvinene

Keiserpingvinen er en stor fugl som lever i et kjempekaldt miljø.

Bruk Internett eller bøker fra biblioteket til å lage din egen pingvinbok om Keiserpingvinen.

Ha med følgende informasjon:

Dyrenavn:

Vitenskaplig navn:

Utseende:

Vekt:

Høyde:

Bosted:

Hvor lenge lever de?

Hva spiser de?

Hvordan får de barn?

Hva kalles babypingvinene?

Hvem passer på pingvinegget når det klekkes?

Hvordan klarer pingvinene å svømme under vann?

Hvordan klarer pingvinene å holde seg varme i det iskalde været?

Hvor kaldt kan det bli i Antarktis?

Læremål: Å finne ut hvordan Keiserpingvinene lever, spiser, vokser og reproduserer seg.

Fordypning

Hvordan tror du det vil være å besøke Antarktis? Tenk deg at du reiser dit for å se på Keiserpingvinene hvor de hører hjemme. Skriv en historie om hvordan turen var og hva du opplevde. Lag en tegneserie av det som om det skulle være en film - hvilke scener vil du ha med?


 

Filmstudieark

Forfatter:-
Fag: Naturfag
Tema:Miljøvern og naturvitenskap
 

Fakta

Originaltittel:La Marche de l'Empereur
Regi:Luc Jacquet
Roller:Charles Berling, Romane Bohringer, Morgan Freeman, Jules Sitruk, Dennis Storhøi
Manus:Luc Jacquet, Michel Fessler
Genre:Dokumentar / Familiefilm
Nasjonalitet:Frankrike
Produksjonsselskap:Bonne Bloche
Lengde:1 t. 26 min.
Distribusjon:Oro Film
Produksjonsår:2005
Aldersgrense:7 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen