Filmweb
 
 

Det bevegelige slottet

Det levende slottet handler om ei ung jente ved navn Sofie. Det mobiliseres til krig i landet hennes, og en dag hun støter på noen innpåslitne soldater, kommer en ung mann henne til unnsetning. Men mannen blir forfulgt av noen merkelige vesener, som han flykter fra ved å ta Sofie i hendene og fly av gårde. Sofie forstår da at mannen er magikeren Hauru – en beryktet figur som bor i et slott som kan flytte på seg, og som skal ha stjålet hjertene til flere unge kvinner. Etter denne episoden får Sofie besøk i hatteforretningen sin av en frekk dame. Det viser seg at damen er en heks, som er sjalu på Sofie for at hun har truffet Hauru. Hun kaster en forbannelse på Sofie og forvandler henne til en gammel dame. Sofie klarer å holde hodet kaldt, selv om hun skvetter til hver gang hun ser seg selv i speilet. Hun vet ikke helt hva hun skal gjøre, men begir seg av gårde og finner slottet til Hauru utenfor byen. Der tar hun seg til rette som hushjelp, og hun blir venner med Calcifer, som sørger for energi i huset og Mark, som er assistenten til Hauru. Hauru tar henne også godt i mot, men han er stadig ute og kjemper i krigen – og etter hvert viser det seg at det er Sofie som må hjelpe Hauru og ikke omvendt.

Fantastiske fortellinger

Fantastiske fortellinger er blitt svært populære de siste tiårene, mye på grunn av suksessene med Harry Potter-bøkene og Ringenes Herre-filmene. Sjangeren er spesielt populær blant ungdom, og når like godt fram til gutter som til jenter.

Bak Det levende slottet står to av verdens fremste fantasyfortellere. Forfatteren bak boka, Diana Wynne Jones (f. 1934), har skrevet mer enn 20 romaner, hvorav mange er fantasybøker for barn og ungdom. Dessverre er ingen av bøkene hennes så langt oversatt til norsk. Bokas originaltittel er Howl’s Moving Castle. Hennes mest kjente bøker er Chrestomanci-serien, som handler om en magiker som passer på at ingen misbruker magi. Hun deltok på forelesninger av C.S. Lewis (Narnia-bøkene) og J.R.R. Tolkien (Ringenes Herre) da hun studerte ved Universitetet i Oxford.

Regissøren bak filmen, Hayao Miyazaki (f. 1941), er Japans fremste tegnefilmskaper. Hans tre siste filmer, som alle er fantasyfortellinger – Prinsesse Mononoke (1997), Chihiro og heksene (2001) og Det levende slottet (2004), er alle blitt kåret til årets japanske film. For Chihiro og heksene vant han i tillegg Oscar for beste animasjonsfilm og gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin i 2002. Han er også kjent som en fremragende tegneserieskaper. I USA distribueres filmene hans av Disney-selskapet, men selv er han lite begeistret for å bli sammenliknet med Walt Disney. Miyazaki har riktignok, som Disney, bygd opp et produksjonsselskap som særlig satser på langfilmer på kino, men stilen og fortellingene hans er langt mer fantasifulle og mye mindre tilpasset det typiske familiepublikummet på kino.

Fantastiske fortellinger har tre tydelige kjennetegn. Det viktigste kjennetegnet er at hoveddelen av handlinga foregår i en annen, alternativ virkelighet. Mange blander fantastiske fortellinger sammen med science fiction, men forskjellen er at science fiction-fortellinger foregår helt og fullt i et annet univers eller i en annen tid, mens det i fantastiske fortellinger alltid finnes flere virkeligheter og overganger mellom dem.

Et annet sentralt element er at magiske krefter råder i fortellingene. De ligner dermed litt på enkelte eventyr, slik som ”Askeladden og hjelperne hans” – der Askeladden får hjelp av de andres fantastiske krefter, men i de fleste folkeeventyrene spiller ikke magi noen rolle.

Til sist er det ofte slik at hovedpersonene har fått et spesielt kall, og derfor må løse en bestemt oppgave i løpet av fortellingen. Dette er et trekk som fantastiske fortellinger har felles med romansesjangeren, som var den mest populære underholdningssjangeren før romanen kom. Det er også et sentralt trekk i mange heltefilmer fra Hollywood, og dermed velkjent for de fleste av oss.
Oppgaver

Det levende slottet er en avansert fantastisk fortelling, som bruker disse elementene med spesielle vrier.

1. Hvordan er forholdet mellom den normale virkeligheten og andre virkeligheter i filmen?

2. Hvem har magiske krefter i filmen – og hva er de i stand til?

3. Har noen et kall i filmen?

4. Hvilke oppgaver står sentralt i intrigen i filmen?

Hvis klassen har mulighet til det, så kan dere finne ut mer om fantasysjangeren ved å undersøke hvilke filmer, bøker og tegneserier som tilhører sjangeren og sette av tid til å se og lese en del av dem.

Fordypningsoppgaver.

Ved å sette av tid til å jobbe videre med temaer og motiver fra filmen, kan elevene i fellesskap presentere en hel veggutstilling basert på filmen. Nedenfor er forslag til oppgaver som er knyttet til hovedpersonene i filmen.

1) Sofie blir forvandlet til en gammel dame i filmen. Velg en av følgende to oppgaver:

a) ”En morgen våknet …. av urolige drømmer og fant seg selv forvandlet til en gammel dame.” Skriv videre på denne novellen.

b) Hvordan er en vanlig dag for et gammelt menneske? Intervju en gammel person og finn spesielt ut hva som er forskjellig fra det å være ung.

2) Calcifer er egentlig ei stjerne. Det er grunnen til at han har kjempekrefter. Bare tenk deg om du hadde lyskraften til en stjerne som lampe eller ovn hjemme hos deg! Velg en av følgende to oppgaver:

a) Finn ut hvilket stjernetegn du er født i og hvor på himmelen stjernene i dette tegnet befinner seg. Tegn stjernene og finn deretter ut hva som sies å kjennetegne en som er født i stjernetegnet ditt.

b) Hva er en stjerne – og hvorfor lyser stjernene? Tegn og forklar.

3) Mark er assistenten til Hauru. Han gjør alle praktiske gjøremål, og virker som en vanlig gutt uten magiske evner. For å få magiske evner, må han kanskje oppleve noe av det samme som Hauru da han fikk kreftene sine fra Calcifer. Velg en av følgende to oppgaver:

a) Tegn eller skriv ei historie om en gutt som får magiske krefter av noe fra naturen.

b) I religionen sjamanisme tror de at ånder bestemmer alt som skjer, og at spesielle personer, som kalles for sjamaner, ved hjelp av magi kan få åndene til å hjelpe seg. Finn ut mer om sjamanisme og skriv en kort presentasjon.

4) Hauru har overnaturlige krefter, men mangler hjerte. Det gjør ham ustabil. Han gråter over å ha mistet hårfargen sin. Han synes selv at han er feig. Han lar seg lokke av farlige kvinner. Han er uforsiktig og ofrer nesten seg selv når han kjemper. Velg én av følgende to oppgaver:

a) Lag et maleri, en tegning, et dikt eller skriv en stil om hva som bor i hjertet ditt.

b) Finn ut hvordan et virkelig hjerte ser ut og hvilke funksjoner det har. Tegn og skriv en kort presentasjon.


 

Filmstudieark

Forfatter:Per Terje Naalsund
Fag: Norsk , Naturfag , Samfunnsfag , Religion, livssyn og etikk
Tema:Eventyr/fantasy, Konflikt/krig og menneskerettigheter
 

Fakta

Originaltittel:Hauru no Ugoku Shiro / Howl's Moving Castle
Regi:Hayao Miyazaki
Roller:Benedikte Kruse, Inger Teien, Håvard Bakke, Aksel Hennie, Bente Børsum, Martin Lange, Kirsti Grundvig, Ivar Nørve, Tor Milde, Rune Alstedt, Liv Bakke, Katrine Blomstrand, Anitra Eriksen, Stig Krogstad, Morten Lange, Helge Winther Larsen m.fl.
Manus:Hayao Miyazaki, etter en bok av Diana Wynne Jones
Genre:Animasjon / Familiefilm
Nasjonalitet:Japan
Språk:Norske stemmer
Produsent:Toshio Suzuki
Produksjonsselskap:Studio Ghibli
Musikk:Joe Hisaishi
Lengde:2 t.
Distribusjon:Oro Film
Produksjonsår:2004
Aldersgrense:7 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen