Filmweb
 
 

Knøttekino

Knøttekino - Grisen, monsteret og noen til inneholder 6 korte tegnefilmer fra Europa. Mens det blir mer og mer vanlig å lage animasjonsfilm ved hjelp av datamaskinen – eller ved hjelp av dukker, så er disse filmene tegnet for hånd. Det er krevende og tålmodig arbeid. Hvert eneste sekund med film krever 24 bilder. Filmskaperne bruker ”celler” for å lette arbeidet. De lar da forskjellige deler av bildet ligge på forskjellige lag med gjennomsiktige ark under kameraet, og bytter bare ut de delene av bildet som skal bevege seg hver gang de ”klikker” med kameraet. Fordelen med tegnet film framfor for eksempel dataanimasjon er at tegneren i større grad kan sette sitt særpreg på historiene – gjennom streken og gjennom antydninger og temposkifter.

Aktiviteter etter kinobesøket

Det er ikke så lett å huske alle de seks historiene for barna etterpå. Nedenunder har vi skrevet et lite referat av filmene og stilt et par spørsmål. Spør gjerne barna om hvilken historie de husker best – og be dem om å gjenfortelle dem. Etterpå kan de gjøre tegneoppgavene til filmene de likte.

Har barnehagen lyst og datakompetanse til det, kan barna forsøke å lage deres egne små tegnefilmer. Dere trenger bare et digitalt kamera, masse papir og et fotoprogram på datamaskinen som kan kjøre ”slideshow” eller som kan vise bildene i rask rekkefølge. Til og begynne med kan det holde å få en figur til å smile, eller hoppe… Det viktigste trikset å huske på, er at figuren må være tegnet på (så godt som) samme sted på hvert eneste ark for at det skal se ut som om den beveger seg uten at bildet ”hopper”.

Den lille grisen flyr

(Regi: Alicja Jaworski, Sverige/Danmark 2004, 10 min)

En liten gris vil så gjerne fly. Hun forsøker å få hjelp av de andre grisene. Deretter spør hun en muldvarp, en hare, en frosk og et ekorn. Av alle lærer hun noe, men ikke å fly. Da møter hun en ulv, og får bruk for alt hun har lært for å overleve. Til sist møter hun en ørn, og han forteller henne at hun mangler vinger. Et fly kommer forbi og gir henne vinger.

Hva lærte grisen av de andre dyra? Heller ikke menneskene kan alt mulig helt alene uten hjelp. Ganske mange av de hjelpemidlene som menneskene har funnet opp, er inspirert av dyr. Kan dere komme på noen?

Tegneoppgave: Hvordan ville himmelen se ut om alle dyra kunne fly?

Fjompenisseprinsen

(Regi: Zoia Trofimoia, Frankrike 2002, 7 min.)

En liten prins bor i et hus. Over huset skinner solen. Solen har fått en svart flekk, og prinsen vil gjerne vaske bort flekken. Han klarer det like før solen går ned. Da går prinsen inn i huset sitt og går på do. Bæsjen hans går gjennom hele jorda og ut på den andre siden av kloden. Der treffer den sola, som får en svart flekk igjen.

Hvor gikk sola i filmen når den gikk ned? Hva skjer i virkeligheten når sola går ned? Hva skjer med kloakken og søppelet vårt?

Tegneoppgave: Hvordan ville jorda sett ut om vi ikke ryddet vekk søppel?

Anders artig

(Regi: Christina Schindler, Tyskland 2001, 7 min.)

En kamelon oppfører seg ikke som de andre kamelonene. Han spiser bare blader i stedet for insekter, og han skifter ikke farge etter omgivelsene. Når en svær ørn kommer og tar en av de andre kamelonene, får han skylda. Men til slutt blir han venner med kamelonen som ble tatt.

Hva skjedde med kamelonen som ørnen tok? Kan mennesker skifte ”farge etter omgivelsene”?

Tegneoppgave: Hva gjør to gode venner sammen?

Karla Kanin på stranden

(Regi: Lasse Persson, Sverige 2001, 5 min.)

Karla Kanin er på stranden, men vinden er ekkel og blåser bort alt hun er interessert i. Først blåser den bort en marihøne og deretter ballen hennes. Men så blir det pent vær. Da kommer ballen og marihøna tilbake.

Hvordan kom ballen og marihøna tilbake til Karla? Har du vært på stranden i sommer? Hva gjorde du der?

Tegneoppgave: Hvordan ser det ut på stranden en fin sommerdag?

Huset ved verdens ende

Regi: Konstantin Bronzit, Frankrike 1998, 7 minutter.

På toppen av et fjell balanserer et hus. Inne i huset bor det en hund, ei ku, en katt, en sau, en gammel kone og en mann. Det er ikke lett for huset å holde balansen når alle skal ut og inn. Det kommer til og med folk på besøk. Etter en strevsom dag glir huset ned fra fjelltoppen om natten.

Hva skjedde med huset til slutt? Har du vært på en fjelltopp noen gang? Kunne du tenke deg å bo der?

Tegneoppgave: Hvordan ser innsiden av et hus ut?


 

Filmstudieark

Forfatter:Per Terje Naalsund
Fag: Kunst og håndverk , Norsk
Tema:Eventyr/fantasy
 

Fakta

Regi:"Grisungen flyr" Alicja Jaworski "Den bittelille prinsen" Zoia Trafimoia "Det lille monsteret" Ted Sieger/Alexandra Schatz "Karla Kanin på stranden" Lasse Persson "Anders Artig" Christina Schindler "Huset ved verdens ende" Konstantin Bronzit
Roller:Johannes Joner, Pia Tjelta og Anya Rasmussen
Genre:Animasjon
Nasjonalitet:Sverige/Danmark/Frankrike/Tyskland/Sveits
Lengde:46 min.
Distribusjon:Corianderfilm
Produksjonsår:2004
Aldersgrense:Tillatt for alle
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen