Innhold:
Handlingen
Om filmen
Oppgaver til filmen
Hva læreplanen sier
Handlingen
Robert Bogerud vil så gjerne være privatdetektiv, men det faktum at han har Downs syndrom gjør dette problematisk. Ingen har tiltro til at han kan være i stand til å løse en kriminalsak. Imidlertid, en dag blir Robert oppsøkt av Rita Stjernen som faktisk ønsker hans tjenester, hennes mann er forsvunnet.
Det viser seg at hun har valgt å ansette en med nettopp Downs syndrom fordi hun IKKE ønsker at hennes ektefelle skal bli funnet. Men hun og hennes medsammensvorne får seg en overraskelse når Robert Bogeruds ”egne etterforskningsmetoder” faktisk gjør ham i stand til å løse opp i det som viser seg å være et intrikat og morbid familiekomplott.
Om filmen
Detektiv Downs er regissert av Bård Breien (f. 1971), tidligere kjent for filmen Kunsten å tenke negativt (2006). Breien har også skrevet filmens manus.
Produksjonsselskapet, Friland, har fra før utgitt filmer som Vinterkyss, Upperdog, Tommys Inferno, Sønner av Norge og Hodejegerne.
Det spesielle med Detektiv Downs er at hovedrolleinnehaveren, Svein André Hofsø (28), har Downs syndrom.
Store deler av filmen er spilt inn i Praha, både utendørs- og innendørsscener. Filmen har hentet mye visuell og tematisk inspirasjon fra Film Noir-sjangeren, og Robert Bogeruds detektivkarakter er i stor grad bygd opp på skuespillerlegenden Humphrey Bogart (1899-1957) sin klassiske signaturskikkelse.
Detektiv Downs har en egen offisiell Facebook-side: https://www.facebook.com/DetektivDowns
Se filmens trailer her: http://www.filmweb.no/trailere/article1121748.ece?clip=1
Filmens mest sentrale roller:
Robert Bogerud: Svein André Hofsø
Isabel Stjernen: Ida Elise Broch
Lars Erik Stjernen: Nils Jørgen Kaalstad
Farmor Stjernen: Kari Simonsen
Olav Stjernen: Sven Nordin
Rita Stjernen: Liv Bernhoft Osa
Eddy Bogerud: Per Schaaning
Oppgaver til filmen
Spørsmålene/oppgavene under kommer ikke i en bestemt orden. Disse kan ulike faglærere selv velge blant for å rette fagutbyttet dit man ønsker. Hver enkelt lærer må også vurdere (og eventuelt korrigere) vanskelighetsnivået til de ulike spørsmål/oppgaver med utgangspunkt i egen elevmasse.
Noen av spørsmålsformuleringene vil avsløre elementer fra filmens slutt. Disse kan derfor med fordel presenteres først etter at filmen er vist.
A) OM KARAKTERENE
1) Lag en beskrivelse av Robert Bogerud. Hvor viktig er det for beskrivelsen å ta med at han har Downs syndrom? Kan man beskrive Robert Bogerud uten å nevne dette?
2) Beskriv Eddy, Roberts far. Hva er hans sterke og hva er hans svake sider som politimann? Hva er hans sterke og svake sider som far?
3) Roberts mor er død. På hvilke måter har dette påvirket hans personlighet?
4) Beskriv hvordan forholdet mellom Robert og hans far forandrer seg i løpet av filmen.
5) I filmen sier Isabel Stjernen: ”Jeg vil ikke være pen. Jeg vil være stygg. Jeg vil være en vanlig stygg jente.” Hva mener hun med dette?
6) Lag en liste over hva Rita Stjernen gjør som du mener er galt. Hvilke av de tingene på lista er i følge norsk lov ulovlig?
7) Hva er skøytekongen Olav Stjernens gleder i livet? Hva er hans laster?
8) Velg en av de andre karakterene i filmen. Hvor viktig mener du han/hun er for handlingen? Begrunn svaret ditt.
B: DOWNS SYNDROM
1) Hva vil det si å ha Downs syndrom? Beskriv kjennetegn. Hvilke fysiske og psykiske forskjeller er det på noen med Down syndrom og mennesker uten dette syndromet?
2) Er Downs syndrom en sykdom?
3) Hvordan synes du Svein André Hofsø behersker det å ha en hovedrolle i en film? Ser du for deg andre typer hovedroller en skuespiller med Downs syndrom kunne hatt?
4) I filmen blir Robert Bogerud kalt ”mongoloid”. Dette ordet anses i dag for å være en nedlatende betegnelse på de med Downs syndrom. Har du selv hørt dette ordet blitt tatt i bruk? I hvilke sammenhenger? Hvor kommer dette ordet fra?
5) Detektiv Bogerud sier hans spesielle etterforskningsmetode er følelser. Tror du en person med Downs syndrom har færre eller flere følelser å spille på enn andre?
6) Kjenner du noen med Downs syndrom? Hvis en person med Downs syndrom hadde gått i klassen din, hvilke fordeler ville det kunne gitt klassemiljøet? Hvilke spesielle hensyn hadde elever og lærere måttet ta?
7) I filmen kjører Bogerud bil. Det går ikke så veldig bra. Kan mennesker med Downs syndrom få sertifikat til bil?
8) I filmen kommer Robert Bogerud med flere seksuelle referanser. Gi eksempler. Tror du en person med Downs syndrom i virkeligheten kunne ha kommet med de samme uttalelsene? Begrunn svaret ditt.
9) I filmen ser vi Robert Bogerud drikke alkohol ved flere anledninger. Hvor naturlig/vanlig tror du det er blant mennesker med Downs syndrom å drikke alkohol? Begrunn svaret ditt.
10) Ved hjelp av fostervannsprøver, ultralyd og annet, er det mulig å finne ut om et foster har Downs syndrom lenge før fødselen. Dette gir foreldrene mulighet til å ta abort om de ikke ønsker et barn med Downs syndrom. Hva synes du om at man har mulighet til å velge bort et barn hvis man ikke synes fosteret er slik man ønsker?
11) På hvilke måter blir mennesker med Downs syndrom integrert i skole og yrkesliv i Norge?
C: HANDLINGEN
Spørsmål knyttet til mindre elementer i handlingen, for å teste elevens oppmerksomhet:
1) Hvilken rolle spilte Olav Stjernens giftering i etterforskningen?
2) Hvordan dukket veska med alle papirpengene opp første gang?
3) Olav Stjernen var ikke død. Men hvem var liket som ble gravd opp på kirkegården?
4) Hvilken inntektskilde hadde familien Stjernen?
D: RESPEKT FOR ANDRE/KJÆRLIGHET
1) I filmen sier Robert: ”Hvis du ikke vet hvor du skal begynne, begynn med å elske deg selv.” Hva mener han med dette?
2) Robert forteller familien Stjernen at han vet hva det vil si å miste noen. Hva har dette å si for hans etterforskning?
3) På hvilke måter blir Roberts far, Eddy, mobbet på arbeidsplassen sin? Kan voksne bli mobbet på jobb på samme måte som elever kan bli mobbet på skolen?
4) Et av filmens budskap, som Bogerud selv understreker, er at alle mennesker er like mye verdt. Kjenner du til noen unntak fra dette? Vet du om mennesker som er mer eller mindre verdt enn deg selv?
5) Hvilke ulike typer kjærlighet finner du eksempler på i filmen?
E: DIVERSE
1) I hvor stor grad vil du si at Robert Bogerud er et forbilde for andre? Kom med argumenter både for og mot.
2) Hvem kan man snakke med hvis man er trist og lei seg? Gi ulike eksempler. Hvorfor er det viktig å snakke med noen når man har vonde følelser?
3) Hvilke kvalifikasjoner tror du er nødvendig for å bli en god privatdetektiv? Kunne dette yrket ha vært noe for deg? Begrunn svaret ditt.
4) Detektiv Downs skildrer en sexscene mellom Robert Bogerud og en kvinne. Hvordan opplevde du denne scenen? Sammenlign hvordan du reagerte med reaksjonene til andre i klassen.
F: ORD/UTTRYKK
1) Hva betyr ”å havne på skråplanet”?
2) Hva betyr ”livet på skyggesiden”?
3) Hva betyr ”å gå på fylla”?
4) Hva betyr ”henlagt”, ”indisier”, ”livsforsikring”?
G: FOR DE EKSTRA FILMINTERESSERTE
1) Detektiv Downs har i stor grad latt seg inspirere av Film Noir-sjangeren. Hva kjennetegner denne filmsjangeren?
2) Hva betyr casting i filmsammenheng? Hva er det som gjør castinga til Detektiv Downs så spesiell?
3) Hva betyr lokasjon i filmsammenheng? Hvorfor tror du filmskaperne har valgt å spille inn så mange scener med Praha som lokasjon? (Dette spørsmålet kan gjerne sees i sammenheng med spørsmål 1.)
4) Det er flere referanser til Humphrey Bogart i denne filmen (alt i fra Roberts etternavn, bekledning, filmer som ligger på pulten hans med mer). Hvem var Humphrey Bogart, og hvilken påvirkning har han hatt på filmhistorien?
5) Alle filmer har en protagonist og en antagonist. Hvis du vet hva disse ordene betyr finner du raskt ut hvem som er protagonisten i Detektiv Downs. Men hvem er antagonisten?
6) Hva betyr voiceover i filmsammenheng? Hvorfor tror du man benytter denne fortellerteknikken i enkelte filmer?
7) Hva er en films vignett? Hvordan var vignetten i denne filmen laget?
H: GENERELLE FILMSTUDIESPØRSMÅL
1) Hvor bra syntes du filmen var? Hva likte du godt og hva likte du dårlig?
2) Hvilke ulike følelser ga filmopplevelsen deg? Gjorde noen av scenene i filmen deg glad? Ble du noen gang trist i løpet av handlingen? Flau? Sint? Hva fikk deg til å le? Gjorde noe deg redd? Reagerte andre i klassen på samme måte som deg?
3) Synes du denne filmen passet bra for klassen din? Begrunn svaret ditt.
4) Hvorfor tror du de som har laget denne filmen hadde lyst til å fortelle akkurat denne historien?
5) Flere erfarne skuespillere var med i denne filmen. Kjente du noen igjen? Velg noen av disse skuespillerne og finn ut hvilke filmer/TV-serier disse har spilt i tidligere.
6) Velg en scene fra filmen som du likte godt, og forklar hva du synes gjorde denne scenen bra.
7) Gjenfortell filmens handling med cirka femti ord.
8) Hva synes du om måten filmen slutter på? Begrunn svaret ditt.
9) Hvilke virkemidler har filmskaperne brukt for å få frem ulike stemninger? (Stikkord: klipp, musikk, tempo, farger, lys/skygge m.m.)
10) Skriv en anmeldelse av filmen. Fortell om hva du likte og hva du ikke likte. Begrunn synspunktene dine.
Hva læreplanen sier
Læreplanens kompetansemål i norsk, samfunnsfag og naturfag, etter 7. og 10. årstrinn - samt videregående, vil kunne inkluderes i faglig arbeid før og etter visning av Detektiv Downs.
Filmen kan også brukes opp i mot temaet etikk i RLE-faget.
http://www.udir.no/Lareplaner/
Send gjerne respons på dette filmstudiearket til poh@pohphoto.com. Takk!
|