Innhold:
Handlingen
Om filmen
Oppgaver til filmen
Hva læreplanen sier
Handlingen
Sigurd Svendsen er arkeolog og alenepappa. På jobb i Vikingeskipmuseet går det trått og han lykkes heller ikke særlig godt med farsrollen. Men hans store lidenskap for Osebergskipets gravkammer fører han en dag til en mystisk runeinskripsjon. Inskripsjonens budskap gjør at Sigurd må kombinere familieferie i Finnmark med jakten på tidenes største arkeologiske vikingefunn: Ragnarok-mytens opphavssted, kilden til kunnskap om selveste dommedag.
Sammen med sine to barn og to arkeologkollegaer ender ferden langt utenfor allfarvei, hvor de gang på gang må kjempe innbitt for å berge livet og for å avsløre Osebergvikingenes hemmelighet. Utfordringen de har oppsøkt viser seg å være langt mer fryktinngytende enn det de noen gang kunne ha forestilt seg.
Om filmen
Gåten Ragnarok er en av få norske filmer innen sjangeren action-eventyr. Mange i publikum vil nok kjenne igjen referanser til amerikanske filmer som Jurassic Park og Indiana Jones, filmer som har fenget store publikum med stor aldersspredning. På samme vis retter Gåten Ragnarok seg inn mot familievennlig underholdning, med utgangspunkt i myter fra vår vikingetidhistorie.
Se filmens trailer her: http://www.filmweb.no/trailere/article1119812.ece?clip=1
Filmen har en offisiell Facebook-side: https://www.facebook.com/GatenRagnarok
Gåten Ragnarok er regissert av Mikkel Brænne Sandemose (1974), en erfaren musikkvideo- og reklamefilmregissør som tidligere også har hatt regi på spillefilmen Fritt Vilt III.
Manus er skrevet av John Kåre Raake. Også han har bakgrunn fra reklamebransjen. Gåten Ragnarok er hans første spillefilmmanus.
Filmens produksjonsselskap er Fantefilm Fiksjon, representert av Martin Sundland og Are Heidenstrøm. Fantefilm Fiksjon har tidligere utgitt Fritt Vilt I-III, Arme riddere og Flukt.
Blant skuespillerne er det mange kjente ansikt. Hovedrolleinnehaver Pål Sverre Hagen har fra før spilt i TV-serien Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? samt spillefilmer som De Usynlige, Max Manus og den Oscar-nominerte Kon-Tiki, hvor han hadde hovedrollen som Thor Heyerdahl.
I filmen spiller Nicolai Cleve Broch rollen som hovedrollekarakterens kompis og kollega, Allan. Cleve Broch er en av våre mest etablerte skuespillere, kjent fra eksempelvis Halvbroren, Max Manus, Uno og Buddy.
Filmens kvinnelige hovedrolle innehas av svenske Sofia Helin, som er kjent for en rekke roller i sitt hjemland. I Norge kjenner mange henne som karakteren Saga Norén i krimserien Broen. Hun spilte også i Arn – Riket ved veiens ende i 2008.
Bjørn Sundquist har også en sentral rolle i filmen. Sundquist er en av Norges fremste veteraner innen teater, TV og film. Hans prestasjoner kan sees i for eksempel En ganske snill mann, Jernanger, Død snø, Kautokeino-opprøret og Hansel & Gretel – Whitch Hunters.
De to barna som spiller i Gåten Ragnarok er Maria A. Tanderø Berglyd, som mange har sett spille i Jørgen + Anne = Sant, og Julian Podolski, som med Gåten Ragnarok gjør sin spillefilmdebut.
Egnethet:
Aldersgrensen er satt til 11 år. Medietilsynets begrunnelse er at filmen ”har en mørk og truende stemning og inneholder skildringer av situasjoner der hovedpersonene er i fare. Disse kan virke skremmende på 7-åringer, og filmen får derfor 11-årsgrense.” I skolesammenheng må det minnes om at de elever som ikke måtte være vant til å se denne type spenningsfilmer, vil kunne oppleve flere av spenningsscenene svært nervepirrende.
Oppgaver til filmen
Spørsmålene/oppgavene under kommer ikke i en bestemt orden. Disse kan ulike faglærere selv velge blant for å rette fagutbyttet dit man ønsker. Hver enkelt lærer må også vurdere (og eventuelt korrigere) vanskelighetsnivået til de ulike spørsmål/oppgaver med utgangspunkt i egen elevmasse.
Noen av spørsmålsformuleringene vil avsløre elementer fra filmens slutt. Disse kan derfor med fordel presenteres først etter at filmen er vist.
A: KARAKTERENE
1) Beskriv Sigurd først som far og så som arkeolog. Hvilke likhetstrekk har de to beskrivelsene, og hvilke forskjeller har de?
2) I starten av filmen ser vi at Sigurd ikke rekker å være med på barnas skoleavslutning. Hvilke inntrykk får du da av Sigurd som pappa?
3) Hvor tidlig i filmen skjønte du at det ville oppstå en romantisk relasjon mellom hovedpersonen Sigurd og arkeologassistenten Elisabeth? Og hvorfor skjønte du det på akkurat dette tidspunktet?
4) Hvilke likhetstrekk finner du mellom historien om vikingeprinsessen Åsa og Sigurds datter Ragnhild?
5) Beskriv Leif, veiviseren. Hva er hans positive og hva er hans negative sider?
6) Beskriv Allan. Hvilke interesser tror du han hadde av å ta med seg monsterungen tilbake til sivilisasjonen?
7) Hvorfor oppførte monsteret seg så truende? Var monsteret slemt og ønsket å skade mennesker?
B: NORRØNT
1) Hvor kan du lese om norrøn mytologi? Finn informasjon om Odin (og hans øye), Midgardsormen og Ragnarok.
2) I filmen fortelles det om runeinskripsjonen ”litet-vis maðr”. Ser du noen likhetstrekk mellom disse ordene og norsk i dag? Kan du finne andre ting skrevet på norrønt? Hvor mye av dette klarer du å tolke?
3) Hva kjennetegner runene? Hvorfor ble de skrevet med kun rette streker?
4) Hva mente vikingene at ville komme til å skje under Ragnarok?
5) Hovedpersonen Sigurd har gitt de to barna sine navnene Ragnhild og Brage. Tror du navnevalget er helt tilfeldig? Begrunn svaret ditt.
6) Finn informasjon om Oseberg-funnet i 1903. Hvor viktig anså de oppdagelsen for å være den gang?
7) Hvor befinner Osebergskipet seg i dag? I filmen kan man se fra innsiden av museet, men hvor ligger det?
C: LIV OG DØD
1) Når Leif sitter alene på flåta for å komme seg bort fra øya, håpte du da på at han skulle bli tatt av monsteret eller håpte du han skulle klare å komme seg helskinnet over? Begrunn svaret ditt.
2) Hvis du hadde skrevet filmens manus, ville du valgt annerledes i forhold til om monsteret til slutt skulle ha blitt drept eller ikke? Argumenter for eller mot hvor vidt et slikt monster burde være dødt eller levende.
3) I filmen fortelles det at det dør ut cirka 50 arter på jorda hver dag. Stemmer dette? Er dette en del av naturlig utvikling? Skyldes dette menneskelig påvirkning? Hva kan og bør gjøres for å forhindre at flere arter dør ut?
4) Synes du Allan fikk den skjebnen han fortjente? Hvilke valg gjorde han som førte til at han til slutt ble drept?
5) Hvilke følelsesmessige reaksjoner har Sigurd og de andre karakterene etter Allans død?
5) Lag en liste over ting de gjør i filmen som du mener er livsfarlig. Hvilke av disse tingene kunne du ha tatt sjansen på å prøve?
D: DIVERSE
1) Hva betyr det at noe i en film er urealistisk? Hva kan man si er urealistisk og ikke i en film som Gåten Ragnarok?
2) Hvilke kvalifikasjoner tror du er nødvendig for å bli en god arkeolog? Kunne dette yrket ha vært noe for deg? Begrunn svaret ditt.
3) Hvilke ulike typer kjærlighet finner du eksempler på i filmen?
4) I filmen, på vei over fjellet innover mot innsjøen, mister de mobildekningen. Hvordan hadde det påvirket filmen om de hadde hatt mobildekning hele tiden? Hvor lenge klarer du deg uten mobildekning?
5) Husker du cirka hvor og hvordan ”vatnet uten bunn” og øya var avtegnet på kartet Sigurd og Allan hadde? Klarer du å finne et tilsvarende sted ved hjelp av for eksempel et atlas eller Google Earth?
6) I filmen kommer de til ”den gamle grensa til Sovjetunionen”. Hva betyr dette?
7) Når de kommer til de gamle militærkjøretøyene får Leif (veiviseren) spørsmålet ”Har det vært krig her?” Han svarer ”Nei. Eller jo. Kald krig.” Hva mener han med dette svaret?
E: ORD/UTTRYKK
1) Hva er en myte?
2) Hva er runer?
3) Hva innebærer kulturminneloven?
4) Hva vil det si ”å dø med en hemmelighet”?
5) Hva er en dagsmarsj? (Hvor langt beregnet de tre dagsmarsjer å være i filmen?)
6) Hva er en offerbukk?
7) Ble det brukt noen dialektord eller ord på svensk som du ikke forsto? Snakk med andre om hva betydningen av disse kan være.
8) I filmen er det flere tilbakeblikk hvor vi ser prinsesse Åsa. Hun snakker norrønt til sin far. Skjønte du noen av ordene hun brukte? Hvilke?
9) Lillebror Brage hevder ved et par anledninger at storesøster Ragnhild ”har PMS”. Hva betyr dette?
10) Innen arkeologi, hva betyr feltarbeid?
11) I filmfaget: Hva betyr CGI? Gi eksempler på CGI-effekter i denne filmen.
F: GENERELLE FILMSTUDIESPØRSMÅL
1) Hvor bra syntes du filmen var? Hva likte du godt og hva likte du dårlig?
2) Hvilke ulike følelser ga filmopplevelsen deg? Gjorde noen av scenene i filmen deg glad? Ble du noen gang trist i løpet av handlingen? Flau? Sint? Hva fikk deg til å le? Gjorde noe deg redd? Reagerte andre i klassen på samme måte som deg?
3) Synes du denne filmen passet bra for klassen din? Begrunn svaret ditt.
4) Hvorfor tror du de som har laget denne filmen hadde lyst til å fortelle akkurat denne historien?
5) Gi et eksempel på en film eller to du har sett som kan sammenlignes med denne? Skriv opp likhetstrekk.
5) Flere erfarne skuespillere var med i denne filmen. Kjente du noen igjen? Velg noen av disse skuespillerne og finn ut hvilke filmer/TV-serier disse har spilt i tidligere.
6) Velg en scene fra filmen som du likte godt, og forklar hva du synes gjorde denne scenen bra.
7) Gjenfortell filmens handling med cirka femti ord.
8) Hva synes du om måten filmen slutter på? Begrunn svaret ditt.
9) Hvilke virkemidler har filmskaperne brukt for å få frem ulike stemninger? (Stikkord: klipp, musikk, tempo, farger, lys/skygge, spesialeffekter m.m.)
10) Skriv en anmeldelse av filmen. Fortell om hva du likte og hva du ikke likte. Begrunn synspunktene dine.
Send gjerne respons på dette filmstudiearket til poh@pohphoto.com. Takk!
Hva læreplanen sier
Læreplanens kompetansemål i norsk, samfunnsfag og naturfag, etter 7. og 10. årstrinn - sam videregående, vil kunne inkluderes i faglig arbeid før og etter visning av Gåten Ragnarok.
|