Filmweb
 
 

Amazonia

INNHOLD
Fakta
Handlingsreferat
Egnethet i skolen, læreplan-referanser
Filmomtale
Oppgavesamling

HANDLINGSREFERAT
Den tamme apeungen Saï jobber i sirkus. Da han en dag skal fraktes med småfly over Amazonas blir det storm, og flyet styrter ned i regnskogen. Både piloten og Saï overlever, men Saï blir forlatt for seg selv.

Den lille apen, som er vokst opp i fangenskap blant mennesker, må legge ut på en farefull og opplevelsesrik ferd i en stor og fremmed verden. Her møter Saï farer over alt, og han må lære seg kunsten å overleve. Mat blir ikke servert på fat, og å enkelt finne ly for vær og rovdyr er ingen selvfølge.

I villmarken er det mange fiender, men Saï får også erfare vennskap. Et vennskap som vil bety mye for han den dagen han får muligheten til å velge og returnere til et trygt liv blant mennesker.

EGNETHET I SKOLEN, LÆREPLAN-REFERANSER
* Klassetrinn: 1./5.-trinn

Medietilsynet har gitt Amazonia 7 års aldersgrense. Deres begrunnelse er ”enkelte mørke og faretruende scener.” I skolesammenheng er filmen velegnet til bruk på barneskolens første til om lag femte alderstrinn. Se læreplanreferanser under.

* Relevante fag: Samfunnsfag og naturfag
Det faglige arbeidet før og etter visningen av Amazonia vil kunne bidra til å nå flere av lærerplanens kompetansemål. Her er eksempler:

SAMFUNNSFAG
Kompetansemål etter 4. årstrinn innen hovedtemaene utforskeren, geografi og samfunnskunnskap.

NATURFAG
Kompetansemål etter 2. og 4. årstrinn innen hovedtemaene forskerspiren og mangfold i naturen.
Les mer på http://www.udir.no/Lareplaner/
FILMOMTALE (til læreren)
Amazonia er en spillefilm på naturdokumentarfilmens premisser. En rekke dyr, både ville og tamme, utgjør de ulike rollene i denne handlingen, og de er alle filmet i sine naturlige omgivelser, Amazonas-regnskogen.

Filmen har tatt flere år å lage, og den franske regissøren Thierry Ragobert har vært avhengig av mye hjelp fra biologer og dyreeksperter.

Filmen har ingen fortellerstemme eller replikker. Vi hører regnskogens naturlige lyder, og lydsporet blir tidvis kun utfylt av dempet, stemningsfremmende musikk.

Regissøren Thierry Ragobert har i en årrekke jobbet med film- og TV-dokumentarer. Flere av disse er prisbelønte. En av hans største suksesser er (foruten Amazonia) The White Planet, en naturdokumentar fra Arktis. Flere av hans filmer har fått internasjonal oppmerksomhet, og Amazonia er blitt vist på en rekke prestisjetunge filmfestivaler.

Filmen har en egen hjemmeside på fransk: http://www.amazonia-lefilm.com
Se filmens trailer her: http://www.filmweb.no/trailere/article1183886.ece?clip=1
A) OM FILMOPPLEVELSEN
Snakk sammen i klassen.
1) Hvor bra syntes elevene filmen var? Hva likte de godt og hva likte de dårlig? Be om begrunnelse.
2) Hvilke ulike følelser ga filmopplevelsen? Ble man glad av noen av scenene i filmen? Ble noen triste? Sinte? Redde? Hva fikk en til å le? Reagerte elevene i klassen på samme måte? La dem sammenligne disse erfaringene.
 

B) APEN SAÏ
1) Beskriv Saï. På hvilke måter kan han minne om et menneskebarn?
2) Tegn Saï.
3) Saï er en capuchin-ape. Bruk internett eller biblioteket og finn stoff om denne apesorten.
4) Saï har vokst opp blant mennesker. Hvorfor gjør dette det ekstra vanskelig for han å klare seg i regnskogen?
5) Hvis Saï kunne snakke, hva tror du han ville ha sagt i følgende situasjoner:
- Da flyet styrta.
- Etter at han spiste den giftige, røde soppen.
- Da han måtte flykte fra leoparden.
- Da han møtte den andre capuchin-apa, og de ble venner.
- Da han i filmens slutt tok av seg halsbåndet sitt.
6) Velg en eller flere scener fra filmen og øv den inn som et skuespill hvor dyr kan snakke. Hva tror dere de ulike dyrene ville ha sagt i disse situasjonene?
7) I filmens slutt får Saï en sjanse til å være sammen med mennesker igjen. Hvorfor tror du han velger å bli i regnskogen?
 

C: AMAZONAS-REGNSKOGEN
1) Hva er en regnskog?
2) Har dere tilgang til Google Earth (eller lignende)? Hvor finner man Amazonas? Ta en titt på hvor stor Amazonas-regnskogen er. Sammenlign denne skogen med andre skoger dere kan se på jorda. 
3) Hvor lenge tror du det er mulig for et menneske å overleve i Amazonas-regnskogen? Hvordan tror du at du ville ha klart deg? Hva slags utstyr ville du ha tatt med deg dersom dere i klassen skulle bodd i regnskogen en hel uke?
4) Store områder av verdens regnskog (ikke minst Amazonas) trues av mennesker som hogger ned trærne. Dyrene mister da stedet hvor de bor. Hvorfor hogger mennesker ned skog? Hva kan gjøres for at mennesker ikke trenger å ødelegge skogen som dyra bor i?
D: NATUROPPLEVELSER
1) Hvor ofte går du turer i skogen? Har du noen gang sett ville dyr leke eller jakte i naturen? Hvilke norske dyr kunne du mest ha tenkt deg å se i virkeligheten?
2) Hva er den flotteste naturopplevelsen du noen gang har hatt? Hva var det som gjorde denne opplevelsen så fin? Snakk om dette i klassen.
3) I filmen ser vi forskjellige naturfenomener, for eksempel regnbue, stjerneskudd, storm, månelys. Finn forklaringen på hvordan disse fenomenene oppstår.
4) Hvilken nytte har mennesket av naturen? Gi ulike eksempler.
5) Dra på en klassetur til et skogområde i nærheten av der hvor dere bor. Undersøk hva slags levende skapninger som bor i denne skogen.
 

E: DYRENE I FILMEN
1) I filmen fikk du se en menge forskjellige dyr. Her er noen eksempler: Ulike aper, maur, skilpadder, slanger, sommerfugler, frosker, krokodiller, edderkopper, snegler, beltedyr, bier, maurslukere, delfiner, leopard og ørn, ugle, papegøyer og andre fugler. Lag en tegning sammen (på et stort ark) hvor dere tegner flere av disse dyrene sammen i en regnskog. Finner dere mer informasjon om disse artene, så kan dere skrive litt om dem også.
2) I filmen ser vi flere dyr som kan være farlige. Hvilke dyr er dette? På hvilke veldig ulike måter er disse dyrene farlige?
3) Hva vil det si at et dyr er et rovdyr?
4) Hva er en kamuflasje? Hvilke eksempler i filmen så du på dyr som hadde kamuflasje?
5) Hvilke sanger kan dere som handler om dyr? Kan dere sanger om noen av dyrene dere så i filmen? Syng!
F: DYR OG FØLELSER
1) Tror du et dyr kan føle på samme måte som et menneske? Kan en ape (eller et annet slags dyr dere ønsker å snakke om) føle seg glad eller trist? Kan det føle på vennskap, ensomhet, frykt og forelskelse? Hva med andre slags følelser som mennesker har? Diskuter i klassen.
2) Hva tror du en apekattunge er mest redd for?
3) Syntes du noen gang synd på Saï? Gi eksempler.
4) Kan man bli like glad i et dyr som det man kan bli i et menneske? Begrunn svaret ditt.
 

G: DIVERSE
1) I vitenskapen sies det av vi mennesker stammer fra apene. Hva betyr dette? Tror du at familien din langt tilbake i tid var aper? Hvilke argumenter finnes for, og hvilke finnes mot?
2) Hvilke ulike typer mat ser du at Saï spiser i løpet av filmen? Hva kunne du selv ha spist av denne maten?
3) Hvordan tror du småflyets pilot kom seg hjem?
4) Før Saï havnet i regnskogen var den en sirkusape. Veldig mange sirkusdyr i verden har det ikke bra, de blir tvunget til å øve inn triks og lignende som ikke er naturlig eller behagelig for dem å utføre. Diskuter i klassen for og i mot å bruke dyr som sirkusunderholdning. Hvordan har et dyr som må tilbringe mesteparten av dagen i et bur det?
 

H: GENERELLE FILMSTUDIESPØRSMÅL/-OPPGAVER
1) Hva tror du var mest krevende for de som lagde denne filmen? Begrunn svaret ditt.
2) Velg en scene fra filmen som du likte godt, og forklar hva du synes gjorde denne scenen bra.
3) Hvilke virkemidler har filmskaperne brukt for å få frem ulike stemninger? (Stikkord: klipp, musikk, tempo, farger, lys/skygge m.m.)
4) Hvorfor tror du de som har laget denne filmen hadde lyst til å fortelle akkurat denne historien?

_______________________________________________________________________________________________________________
Send gjerne respons på dette filmstudiearket til poh@pohphoto.com. Takk!

Per Olav Heimstad (f. 1973) er adjunkt og har undervist i ungdomsskolen siden 1999. Han driver også enmannsfirmaet POHphoto (pohphoto.com) hvor han bl.a. jobber som fotograf, film-/musikkanmelder, tegneserietegner, forfatter og statist/smårolleskuespiller. Han bor i Åsgårdstrand sammen med kone, to sønner og mange filmteoribøker.


 

Filmstudieark

Forfatter:Per Olav Heimstad
Klassetrinn: [1. - 4. trinn, 5. - 7. trinn]
Fag: Naturfag , Samfunnsfag
Tema:Individ/gruppe, Oppvekst/familie, Miljøvern og naturvitenskap
 

Fakta

Originaltittel:Amazonia
Regi:Thierry Ragobert
Roller:Saï
Manus:Johanne Bernard, Louis-Paul Desanges, Luc Marescot, Luiz Bolognesi, Ragobert
Genre:Barnefilm / Eventyr / Familiefilm
Nasjonalitet:Brasil / Frankrike
Språk:norsk
Produsent:Laurent Baujard, Caio Gullane, Fabiano Gullane, Débora Ivanov, Gabriel Lacerda, Stéphane Millière
Produksjonsselskap:Biloba Films, Gullane, France 2 Cinema, Le Pacte, Gedeon Programmes, Imovision, Globo Filmes
Musikk:Bruno Coulais
Lengde:1 t. 22 min.
Distribusjon:Tour de Force
Produksjonsår:2013
Aldersgrense:6 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen