Filmweb
 
 

Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin

HANDLINGSREFERAT

Trønderne Knutsen og Ludvigsen er to gode venner som bor i en togtunnel. De synger, spiller, krangler, surrer, tuller og tøyser dagen lang. Som kjæledyr har de en grevling.

Alt er vel, inntil den vakre Amanda plutselig en dag ramler inn i tunnelen. Hun trenger hjelp til å finne sin professor-pappa, som er kidnappet av den onde bergenseren Rasputin.

Knutsen og Ludvigsen er ikke sene med å tilby sin hjelp. Det tar imidlertid ikke lang tid før Amanda skjønner at disse to surrebukkene har en lei tendens til å skape mange tidkrevende kaossituasjoner.

Dette gir trioen skremmende knapp tid i sin hast med å befri professoren før den onde Rasputin, i sin jakt på verdensherredømme, rekker å tvinger han til å lage et serum som forvandler mennesker til viljeløse slaver.

EGNETHET/LÆREPLANREFERANSER

* Klassetrinn: 1.-4. klasse

Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin har fått aldersgrense seks år. Medietilsynet begrunner dette med at filmen inneholder ”enkelte mørke og dramatiske scener”.

I skolesammenheng vil filmen passe best for aldersgruppa 6 til 10 år. Filmen har en bred appell, med musikk, humor og fortellertekniske detaljer som også vil fenge eldre elever så vel som voksne. Dette studieopplegget retter seg imidlertid mot de fire første skoletrinnene.

* Relevante fag: Norsk, samfunnsfag, KRLE, kunst og håndverk og musikk

Det faglige arbeidet før og etter visningen av Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin vil kunne bidra til å nå flere av lærerplanens kompetansemål. Her er eksempler:

NORSK

* Kompetansemål etter 2. og 4. årstrinn innen hovedtemaene Muntlig kommunikasjon og Språk, litteratur og kultur

SAMFUNNSFAG

* Kompetansemål etter 4. årstrinn innen hovedtemaene Geografi og Samfunnskunnskap.

KRISTENDOM, RELIGION, LIVSSYN OG ETIKK

* Kompetansemål etter 4. årstrinn innen hovedtemaet Filosofi og etikk.

KUNST OG HÅNDVERK

* Kompetansemål etter 2. og 4. årstrinn innen hovedtemaet Visuell kommunikasjon.

MUSIKK

* Kompetansemål etter 2. og 4. årstrinn innen hovedtemaene Musisere og Lytte.

Les mer på http://www.udir.no/Lareplaner

FILMOMTALE

Bak Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin finner vi filmskapere som fra før har stått bak animasjonssuksesser som "Jul i Flåklypa", "Kurt blir grusom" og "Pelle Politibil på sporet". I motsetning til disse filmene er Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin en musikalsk reise, hvor flere av den berømte musikerduoen Knutsen og Ludviksens låter (fra deres glansperiode på 70- og 80-tallet) har en veldig sentral plass.

Knutsen selv, alias Øystein Dolmen, har selv vært med på å skrive filmmanuset. (Ludvigsens alias, Gustav Lorentzen, døde i 2010, 62 år gammel.) Hovedrollekarakterene er tegnet i samme stil som da de ble utformet av Dolmen på 70-tallet - til plateomslagsillustrasjoner o.a.

Handlingen tar utgangspunkt i et tøysete og uhøytidelig univers som kler Dolmen og Lorentzens musikk og (ikke minst) tekster svært godt. Selv om det visuelle er fullt av galskap og handlingsforløpet er fullt av tullball, så står budskapet om det gode vennskap i sentrum. Selv om venner noen ganger kan bli uenige, så er det alltids en mulighet for å finne tilbake til hverandre.

Mangfoldet blant birollene er stort, og store deler av landet vårt er representert gjennom en mengde dialekter og typer.

Fra duoen Knutsen & Ludvigsens rike musikkarv er følgende komposisjoner sentrale i filmens handling: Grevling i taket, God morgen Norge, Gråter når jeg vil, Sjømannsvise, Savnevise, Eg ve te Bergen, Dum og deilig og Kanskje kommer kongen (alle titler skrevet av Dolmen/Lorentzen).

Filmmusikken er tilgjengelig på CD under samme navn som filmen, Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin.

Filmtrailer: http://www.filmweb.no/trailere/article1226702.ece

Filmens offisielle Facebook-side: https://www.facebook.com/knutsenludvigsen

OPPGAVESAMLING

Oppgavene under kommer ikke i en bestemt rekkefølge. Disse kan ulike faglærere og elever selv velge blant for å rette fagutbyttet dit man ønsker. Merk: Det er ikke tenkt at det skal jobbes med samtlige oppgaver.

Hver enkelt lærer må også, med utgangspunkt i egen elevmasse, vurdere (og eventuelt korrigere) vanskelighetsnivået/formuleringene til de ulike oppgaver. Velg også selv om besvarelsene skal skje skriftlig eller muntlig, og hvor vidt elevene skal jobbe individuelt eller i grupper. Mange av oppgavene passer godt til klassediskusjon.

Flere av spørsmålene/oppgavene kan nødvendigvis ikke besvares ut fra informasjon fra filmen alene. Å i tillegg gi elevene tilgang til internett og øvrige oppslagsverk vil være avgjørende. Langt fra alle spørsmål vil ha klare fasitsvar.

Noen av spørsmålene/oppgavene henspiller på mindre fremtredende – men viktige – elementer i handlingen. Det bør derfor ikke være for stor avstand i tid mellom forarbeid, visning og etterarbeid. Vær også oppmerksom på at enkelte oppgaver vil røpe elementer fra filmens slutt. Disse kan man, for filmopplevelsens skyld, tilbakeholde til etter at visningen er over.

 

A: KARAKTERENE

1) Beskriv Knutsen og Ludvigsen. Hva er deres positive egenskaper, og hva er deres negative egenskaper?

2) Hvilke karakter i filmen synes du var morsomst? Hvorfor?

3) Hvorfor tror du Knutsen forelsker seg i Amanda med en gang han ser henne? Synes du de to kunne ha passet sammen som et par? Begrunn svaret ditt.

4) Hvorfor tror du Rasputin er blitt så ond?

 

B: KNUTSEN & LUDVIGSEN

1) Knutsen og Ludvigsen (Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen) var et av Norges mest suksessrike musikkonsept på 70- og 80-tallet. De utga en rekke plater med tøysete musikk og tekster som i svært stor grad slo an blant både barn og voksne. Bruk internett og finn mer informasjon.

2) I filmen kan vi høre flere av Knutsen & Ludvigsens mest kjente sanger (for eksempel Grevling i taket, God morgen Norge, Dum og deilig og Kanskje kommer kongen). Bruk internett og lytt til flere av Knutsen & Ludvigsens låter.

 

C: MUSIKK

1) Bruk internett og finn en eller flere Knutsen & Ludvigsen-låter. Finn teksten(e) også. Spill musikken i klassen og syng sammen!

2) Les diverse Knutsen & Ludvigsen-tekster (mens du hører på musikken). Hva handler tekstene om? Hva er morsomt? Hva er alvorlig? Snakk sammen i klassen.

3) I filmen hørte du låtene Grevling i taket, God morgen Norge, Gråter når jeg vil, Sjømannsvise, Savnevise, Eg ve te Bergen, Dum og deilig og Kanskje kommer kongen. Hvilke av sangene la du best merke til? Hvorfor?

4) Samarbeid i klassen om å lage en tullete sangtekst. Klarer noen å lage en melodi til? Syng sammen.

 

D: VENNSKAP OG FØLELSER

1) Hva vil det si å være en venn?

2) I filmen ser vi at Knutsen og Ludvigsen blir uvenner. Har du noen gang blitt uvenn med en venn? Ble dere venner igjen? Snakk sammen i klassen.

3) Hva tror du Knutsen og Ludvigsen liker best med hverandre som venner?

4) Under kan du lese teksten til sangen ”Gråter når jeg vil”. Snakk sammen i klassen om hvorfor det er fint og lurt å gråte.

”Ta en halspastill, og gråt når du vil

Jeg gråter når jeg vil, det æ'kke vanskelig å få til, å gråte når man vil

Jeg gråter når jeg vil, jeg gråter som en hest (som en fjording)

for det er det som hjelper best

En gråt med ul og snøft, det synes jeg er tøft

Når du gråter kan du slippe ut en masse fæle ting som ellers ville fortsette å være inni deg

Ingen mennesker kan være glad bestandig, noen ganger er du nødt å være trist og lei. La tårer renne ut, for alle sorger har en slutt, ta en halspastill  og gråt når du vil

Grine sier noen, andre kaller det å sipe eller skrike, tute, ule, bælje, hyle, sutre, ååh, samme hva du kaller det, men når du gjør det kan du kanskje føle deg litt bedre etterpå

For slik er kroppen vår, sorger kommer, sorger går”

 

E: ORD OG SPRÅK

1) Hva er en dresin?

2) Hva er et serum?

3) Hva er en lakei?

4) Hva er et laboratorium?

5) Hva er et hovedkvarter?

6) Hva vil det si å ha verdensherredømme?

7) I filmen hører vi mange slags dialekter. Kjente du igjen noen av dem? Gi eksempler fra filmen på karakterer som snakket en dialekt du vet hvor kommer fra.

8) Hvordan snakker en trønder? Hvordan snakker en bergenser? Hva er det som gjør at man kan høre forskjellen?

9) Rottene i filmen snakket nordlandsk. Hva var det med disse rottene og deres gjøremål og bosted som minte om nordlandsk kultur?

10) I filmens første del kommer Knutsen, Ludvigsen og Amanda til Hvalens fordøyelsespark. Navnet på dette stedet er et ordspill, en form for humor. Hvordan fungerer et ordspill? Kjenner du til andre ordspill? Hva kan være morsomt med ordspill?

 

F: DIVERSE

1) Finn Trondheim og Bergen på et norgeskart.

2) Gi eksempler på noe du synes var morsomt i filmen. Hva er det som gjør noe morsomt? Hva er humor?

3) Syntes du filmen fremstilte bergensere på en fin måte? Hvordan tror du det er å være bergenser og se denne filmen? Begrunn svaret ditt.

4) Hvilke ulike former for kjærlighet finner du eksempler på i denne filmen?

5) Besøk filmens offisielle Facebook-side, www.facebook.com/knutsenludvigsen. Finn inspirasjon til å lage en tegning av Knutsen og Ludvigsen (eller noen av de andre karakterene). Ha gjerne med både litt spenning og humor i tegningen din.

6) Hvis det skulle ha blitt laget en ny film og Knutsen og Ludvigsen, hva burde denne filmen ha handlet om? Diskuter i klassen.

 

G: GENERELLE FILMSTUDIESPØRSMÅL

1) Hvor bra syntes du filmen var? Hva likte du godt og hva likte du dårlig?

2) Hvor godt synes du denne filmen passet for klassen din? Begrunn svaret ditt.

3) Hvilke enkeltscener gjorde mest inntrykk? Begrunn svaret ditt.

4) Hvilke ulike følelser ga filmopplevelsen deg? Gjorde noen av scenene i filmen deg trist? Ble du noen gang glad i løpet av handlingen? Flau? Sint? Hva fikk deg til å le eller gråte? Gjorde noe deg frustrert? Reagerte andre i klassen på samme måte som deg? Snakk sammen i klassen.

5) Hvorfor tror du de som har laget denne filmen hadde lyst til å fortelle akkurat denne historien?

6) Skriv en anmeldelse av filmen. Fortell om hva du likte og hva du ikke likte. Begrunn synspunktene dine.
Send gjerne respons på dette filmstudiearket til poheimstad@hotmail.com. Takk!

av Per Olav Heimstad

Per Olav Heimstad (f. 1973) er adjunkt og har undervist i ungdomsskolen siden 1999. Han driver også enmannsfirmaet POHphoto (pohphoto.com) hvor han bl.a. jobber som fotograf, film-/musikkanmelder, tegneserietegner, forfatter og statist/smårolleskuespiller. Han bor i Åsgårdstrand sammen med kone, to sønner og mange filmteoribøker.

 


 

Filmstudieark

Forfatter:Per Olav Heimstad
Klassetrinn: [1. - 4. trinn]
Fag: Kunst og håndverk , KRLE-faget , Norsk , Samfunnsfag , Musikk
Tema:Eventyr/fantasy, Individ/gruppe, Kulturmøter/-konflikter, Kunst, Vennskap/respekt
 

Fakta

Originaltittel:Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin
Regi:Rasmus A. Sivertsen, Rune Spaans
Roller:Knutsen: John Brungot, Ludvigsen: Hermann Sabado, Grevlingen: Finn Schau, Amanda: Siri Nilsen, Felle: Trond-Viggo Torgersen, Rasputin: Frank Kjosås, Roret: Bjarte Hjelmeland, Pizzatrynet: Sondre Lerche, Spøk-Else: Maj Britt Andersen, Skjelettet: Eldar Vågan, Jendor: Niklas Gundersen, Helga: Marie Blokhus, Alfred: Bjørn Sundquist
Manus:Øystein Dolmen, Thomas Moldestad
Genre:Animasjon / Familiefilm
Nasjonalitet:Norge
Språk:norsk
Produsent:Eric Vogel
Produksjonsselskap:Tordenfilm
Musikk:Dolmen/Lorentzen, Kåre Chr. Vestrheim
Lengde:1 t. 15 min.
Distribusjon:Norsk Filmdistribusjon
Produksjonsår:2015
Aldersgrense:6 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen