INNHOLD
Fakta
Handlingsreferat
Egnethet/læreplanreferanser
Filmomtale
Oppgavesamling
HANDLINGSREFERAT
Gustav er på sommerferie på landet med familien sin. Der blir han kjent med de snodige bøndene på nabogården; Goggen, Grynet og Gamlefar. Men den aller beste naboen er den lille traktoren Gråtass, som blir hans nye bestevenn!
Det årlige bondemarkedet går snart av stabelen, og Gustav oppdager at den regjerende mesteren i grønnsakskonkurransen er ingen ringere enn Gamlefar! I år har Gamlefar bare én sjanse til å vinne over sin erkerival, Hildegunn. Han skal forsvare tittelen sin med en gigantisk agurk.
På gården blir det født en geitekilling som moren ikke har melk til. Gustav og Gråtass må hjelpe den til å vokse seg stor og sterk. Men da geitekillingen går amok på gården og spiser opp agurken, blir Gamlefar sint og vil selge den til Hildegunn. Gustav og Gråtass må redde geitekillingen! De melder killingen på dyretalentiaden i håp om å vinne konkurransen, slik at de får beholde henne. Men vil den rampete geitekillingen klare å oppføre seg på bondemarkedet?
EGNETHET/LÆREPLANREFERANSER
* Klassetrinn: 1.-4. klasse Filmen er tillatt for alle. Filmen har ingen scener som antas å ha skadelig virkning på de yngste. Medietilsynet har derfor ikke satt en nedre aldersgrense.
* Relevante fag: Norsk, samfunnsfag, naturfag og KRLE. Det faglige arbeidet før og etter visningen av Gråtass - gøy på landet! vil kunne bidra til å nå flere av lærerplanens kompetansemål. Her er eksempler:
NORSK* Kompetansemål etter 2. og 4. årstrinn innen hovedtemaene Muntlig kommunikasjon og Språk, litteratur og kultur
SAMFUNNSFAG* Kompetansemål etter 4. årstrinn innen hovedtemaene Forskerspiren og Mangfold i naturen.
NATURFAG * Kompetansemål etter 2. og 4. årstrinn innen hovedtemaet Utforskeren.
KRISTENDOM, RELIGION, LIVSSYN OG ETIKK* Kompetansemål etter 4. årstrinn innen hovedtemaet Filosofi og etikk.
Les mer på
http://www.udir.no/Lareplaner
FILMOMTALE
Gråtass - gøy på landet! er en av flere underholdningsproduksjoner basert på figuren Gråtass, som har vært en del av norsk populærkultur siden 90-tallet. Gråtass er en ”levende” traktor, av den populære modellen Ferguson TE20. Tidligere er det laget flere TV-serier, filmer og liveshows med Gråtass i hovedrollen, hvor bøndene Gamlefar, Goggen og Grynet spiller sentrale roller. Mange Gråtass-historier har også dukket opp som billedbøker og innspilt musikk/CD-plater.
Opprinnelig ble Gråtass skapt av produksjonsselskapet Fantasi-Fabrikken. Disse har opprettet hjemmesiden
www.gratass.no. Her finner man info, filmsnutter, aktivitetsoppgaver m.m.
Spillefilmen
Gråtass - gøy på landet! har ikke egen hjemmeside, men du kan besøke filmens offisielle Facebook-side her:
https://www.facebook.com/graatassfilmen/?fref=ts. Filmens trailer finner du her:
http://www.filmweb.no/trailere/article1251892.ece.
Blant filmens skuespillere vil mange (barn) kunne kjenne igjen bl.a. Elias Søvold-Simonsen (som spiller Karsten i filmene og TV-seriene om Karsten og Petra) og Jeppe Beck Laursen (som spiller vaktmesteren i Verdens beste SFO og Daidalos i TV-showet Labyrint.)
Sentralt i denne filmens budskap står verdien av å holde sammen, verne om sine venner og om å våge ta grep når de du er glad i blir truet!
OPPGAVESAMLING
Oppgavene under kommer ikke i en bestemt rekkefølge. Disse kan ulike faglærere og elever selv velge blant for å rette fagutbyttet dit man ønsker. Merk: Det er ikke tenkt at det skal jobbes med samtlige oppgaver.
Hver enkelt lærer må også, med utgangspunkt i egen elevmasse, vurdere (og eventuelt korrigere) vanskelighetsnivået/formuleringene til de ulike oppgaver. Velg også selv om besvarelsene skal skje skriftlig eller muntlig, og hvor vidt elevene skal jobbe individuelt eller i grupper. Mange av oppgavene passer godt til klassediskusjon.
Flere av spørsmålene/oppgavene kan nødvendigvis ikke besvares ut fra informasjon fra filmen alene. Å i tillegg gi elevene tilgang til internett og øvrige oppslagsverk vil være avgjørende. Langt fra alle spørsmål vil ha klare fasitsvar.
Noen av spørsmålene/oppgavene henspiller på mindre fremtredende – men viktige – elementer i handlingen. Det bør derfor ikke være for stor avstand i tid mellom forarbeid, visning og etterarbeid. Vær også oppmerksom på at enkelte oppgaver vil røpe elementer fra filmens slutt. Disse kan man, for filmopplevelsens skyld, tilbakeholde til etter at visningen er over.
A: SNAKK SAMMEN OM FILMOPPLEVELSEN1) Etter filmvisningen, hva husker barna best? Spør: Hva var morsomt? Hva var skummelt? Gjorde noen av scenene i filmen noen glade? Ble noen triste i løpet av handlingen? Sinte? Redde? Snakk sammen om ulike følelser som filmens handling skapte.
2) Spør: Hvor bra syntes du filmen var? Hva likte du godt og hva likte du dårlig? Begrunn svaret ditt.
3) Spør: Hvor godt passet denne filmen for klassen? Alle må begrunne svaret sitt.
B: KARAKTERENE1) Beskriv Gustav. Hvorfor var han til å begynne med skeptisk til å være en hel sommer borte fra byen? Hva var det som til slutt gjorde at han elsket å være på landet?
2) Spør: Hvis Gustav hadde gått i klassen din, tror du han ville ha vært en god venn for deg? Hva ville dere ha lekt sammen?
3) Gi eksempler på episoder i filmen hvor du synes Gustav er modig.
4) Gi eksempler på episoder i filmen hvor du synes Gustav burde ha tenkt seg bedre om.
5) I filmens start dukker Grynet plutselig opp. Hun spør Gustav om han har lyst til å bli med på ridetur. Hva ville du ha svart om hun hadde spurt deg? Begrunn svaret ditt.
6) Goggen er en snodig kar som prøver å finne opp ulike maskiner. Tegn en tegning av Goggen og en oppfinnelse som du synes hadde vært morsomt om fantes.
7) I slutten av filmen sier Gamlefar at han heller vil ha huset sitt fullt av venner enn av pokaler. Hva tror du han har lært i løpet av de siste dagene?
8) Hvilke andre karakterer i filmen husker du best? Lag en tegning av en av disse, og vis frem i klassen slik at de andre kan gjette hvem det er du har tegnet.
C: GJØRE SAMMEN1) Filmen heter Gråtass – gøy på landet. ”Gøy på landet” er navnet på en sang. Finn sangen og sangteksten på internett, lytt og syng med!
2) Kan dere noen andre sanger som handler om dyr som bor på en bondegård? Syng sammen!
3) Hvordan ser Gustav, Goggen, Grynet, Gamlefar og Gråtass ut? Hva med geita Houdini? Tegn en eller flere av disse. Kanskje dere i klassen kan tegne alle disse sammen på et stort ark? Tegn gjerne mange av dyra fra Gamlefars bondegård!
4) Har skolen deres et bibliotek i nærheten? Finn i så fall ut om dette biblioteket har bøker om Gråtass. Lån og les!
5) Bor noen i klassen på gård, eller kjenner dere noen som bord på gård? Finn ut om dere kan dra sammen på et gårdsbesøk! Finn på forhånd ut hvilke dyr som finnes på gården, og hva disse spiser.
D: LEKE SAMMEN1) Lek at dere er ulike dyr på en bondegård. Vis dere frem for hverandre. Kan dere gjette hvilke dyr de forskjellige i klassen later som de er? Hvor lett blir det å gjette hvis ingen får lov til å lage dyrelyder?
2) Gråtass snakker ved å lage tutelyder. Prøv å skape ulike typer humør kun ved hjelp av tutelyder. Hvordan høres en glad traktor ut? Hva med en trist en? Sint? Stressa? Trøtt?
3) Gustav og Gråtass leker gjemsel. Lek gjemsel dere også!
4) I filmen arrangeres det dyretalentshow. Gå sammen i små grupper og lag hvert deres show hvor dere later som dere er ulike dyr som gjør kunster og triks. Øv, og til slutt fremfører dere for hverandre.
E: DIVERSE 1) Hvilke ulike dyr så dere i denne filmen? Lag en liste. Hva slags dyr ville du helst hatt hvis du var bonde? Begrunn svaret ditt.
2) Grynet beskriver Gamlefar som en som har ”grønne fingre”. Hva vil det si å ha ”grønne fingre”?
3) Grynet sier at geitekillingen Houdini er en ”koppekilling”. Hva betyr dette begrepet?
4) Killingen Houdini er oppkalt etter Harry Houdini. Hvem var Harry Houdini? Bruk internett.
5) I filmen får vi vite at barnet til en geit kalles killing. Hva kaller vi barnet til en hest, en hund, en sau, ei ku eller en høne?
6) I filmen kommenteres det hva som er frukt og hva som er grønnsak. (Gamlefars agurk og Hildegunns melon.) Hva er forskjellen på frukt og grønnsak? Gi ulike eksempler på vanlige frukter og vanlige grønnsaker.
7) Hva må man kunne om dyr for å jobbe som bonde? Hvilke ulike arbeidsoppgaver må man regne med om man for eksempel skal ha geiter, kuer eller sauer på gården sin?
Send gjerne respons på dette filmstudiearket til poh@pohphoto.com. Takk!
av Per Olav Heimstad
Per Olav Heimstad (f. 1973) er adjunkt og har undervist i ungdomsskolen siden 1999. Han driver også enmannsfirmaet POHphoto (pohphoto.com) hvor han bl.a. jobber som fotograf, film-/musikkanmelder, tegneserietegner, forfatter og statist/smårolleskuespiller. Han bor i Åsgårdstrand sammen med kone, to sønner og mange filmteoribøker.