Filmweb
 
 

Marnie – min hemmelige venninne

INNHOLD

Fakta
Handlingsreferat
Egnethet i skolen, læreplanreferanser
Filminformasjon
Oppgavesamling (til for- og etterarbeid)


HANDLINGSREFERAT

Den ensomme og kunstneriske tolvåringen Anna er sendt til sin tante og onkel på landsbygda for å tilbringe sommeren der. I en villa ved vannet treffer hun den gåtefulle Marnie. For alle andre i bygda er huset forlatt, men når Anna nærmer seg er det som om tiden stilles tilbake og huset fylles med liv. Anna og Marnie knytter nære bånd, og i Annas beruselse over å ha fått en venninne svever hun stadig i skillet mellom fantasi og virkelighet. Men en dag er plutselig Marnie borte. Anna må nå finne ut sannheten om sin mystiske venninne.

Dette er en film om vennskap, ensomhet og om å finne ut hvem man er.


EGNETHET I SKOLEN, LÆREPLANREFERANSER

* Klassetrinn: 4.-10. klasse

"Marnie - min hemmelige venninne" har fått aldersgrense seks år. Medietilsynet begrunner dette med at filmen inneholder ”enkelte mørke og dramatiske scener”. (Derav ikke en lavere aldersgrense/”tillatt for alle”.) I skolesammenheng vil filmen passe best for aldersgruppa 9 til 16 år.

* Relevante fag: Norsk, samfunnsfag, KRLE og kunst

Det faglige arbeidet før og etter visningen av ”Marnie - min hemmelige venninne” vil kunne bidra til å nå flere av lærerplanens kompetansemål. Her er eksempler:

NORSK
* Kompetansemål etter 2., 4., 7. og 10. årstrinn innen hovedtemaene Muntlig kommunikasjon og Språk, litteratur og kultur

SAMFUNNSFAG
* Kompetansemål etter 4., 7. og 10. årstrinn innen hovedtemaene Historie og Samfunnskunnskap.

KRISTENDOM, RELIGION, LIVSSYN OG ETIKK
* Kompetansemål etter 4., 7. og 10. årstrinn innen hovedtemaet Filosofi og etikk.

KUNST OG HÅNDVERK
* Kompetansemål etter 2., 4. og 10. årstrinn innen hovedtemaet Visuell kommunikasjon og etter 7. årstrinn etter hovedtemaene visuell kommunikasjon og kunst.

Les mer på udir.no/Lareplaner

 

FILMINFORMASJON

”Marnie - min hemmelige venninne” er basert på ungdomsromanen When Marnie Was There av britiske Joan G. Robinson. Denne boka er per i dag (april 2016) ikke oversatt til norsk, men foreligger på originalspråket hos enkelte norske bokforhandlere.

Filmen er produsert av det japanske filmstudioet Studio Ghibli. Studio Ghibli er fra før kjente for en hel rekke vellagede og håndmalte animasjonsfilmer, eksempelvis Chihiro og heksene, Arriettas hemmelige verden, Det levende slottet og Min nabo Totoro. En artikkel om Studio Ghibli og flere av deres filmproduksjoner kan leses her: filmweb.no/filmnytt/article1159668

”Marnie - min hemmelige venninne” har vunnet prisen for beste animerte spillefilm under den internasjonale barnefilmfestivalen i Chicago (2015) og er i samme kategori blitt nominert til Oscar (2016).

”Marnie - min hemmelige venninne” blir lansert på kino i både norskdubbet og original versjon.

Se filmens trailer her: filmweb.no/trailere/article1266902

Filmens offisielle hjemmeside (engelsk): marniefilm.com

Øvrige filmer fra Studio Ghibli med ferdig utarbeidede studieopplegg:
(De forskjellige oppleggene følger ulike didaktiske maler.)

Katteprinsen - filmweb.no/skolekino/incoming/article1011911
Chihiro og heksene - filmweb.no/skolekino/incoming/article1222491
Min nabo Totoro - filmweb.no/skolekino/incoming/article1012312
Vinden stiger - filmweb.no/skolekino/incoming/article1157767

OPPGAVESAMLING

Oppgavene under kommer ikke i en bestemt rekkefølge. Disse kan ulike faglærere og elever selv velge blant for å rette fagutbyttet dit man ønsker. Merk: Det er ikke tenkt at det skal jobbes med samtlige oppgaver.

Hver enkelt lærer må gjerne, med utgangspunkt i egen elevmasse, vurdere (og eventuelt korrigere) de ulike oppgavers vanskelighetsnivå og formuleringer. Velg også selv om besvarelsene skal skje skriftlig eller muntlig, og hvorvidt elevene skal jobbe individuelt eller i grupper. Mange av oppgavene passer imidlertid godt til klassediskusjon.

Flere av spørsmålene/oppgavene kan nødvendigvis ikke besvares ut fra informasjon fra filmen alene. Å i tillegg gi elevene tilgang til internett og øvrige oppslagsverk vil være avgjørende. Langt fra alle spørsmål vil ha klare fasitsvar.

Noen av spørsmålene/oppgavene henspiller på mindre fremtredende – men viktige – elementer i handlingen. Det bør derfor ikke være for stor avstand i tid mellom forarbeid, visning og etterarbeid. Vær også oppmerksom på at enkelte oppsgaver vil røpe elementer fra filmens slutt (spoilere). Disse kan man, for filmopplevelsens skyld, vurdere å tilbakeholde til etter at visningen er over.

 

A: KARAKTERENE

1) Beskriv Anna. Hva er hennes sterkeste og svakeste sider?

2) Anna gjennomgår en personlig forandring i løpet av filmens handling. Hva er det som har endret seg hos henne?

3) Tenk deg at du skal intervjue Anna etter at hun har kommet hjem fra oppholdet hos tanta og onkelen sin. Lag tre spørsmål du kunne ha tenkt deg å spørre henne om.

4) På hvilke måter er Marnie en fantasi og på hvilke måter er hun virkelig? Snakk sammen i klassen om hvordan dere forsto filmen.

5) Skriv en dagbokside hvor du innbiller deg at du er Marnie som forteller om hvordan hun har det etter at foreldrene har reist for å være lenge borte på grunn av jobb.

6) Snakk sammen i klassen om hva dere vet om livet til Emily, Annas mor. Hva tror dere hun selv ville ha sagt at hun satte mest og minst pris på ved sitt eget liv?

7) Velg en av karakterene på lista under. Beskriv han/henne og skriv litt om på hvilke måter denne personen bidrar positivt til Annas liv. 

- Yoriko, fostermoren
- Sayaka, jenta fra Tokyo, som flytter inn i huset i sumpen
- Tante Setsu
- Onkel Kiyomasa
- Tōichi, den stille fiskeren
- Hisako, den eldre malerinnen

8) Marnie viser seg å være Annas mormor, som tok vare på Anna da hun var baby. Anna var for liten da til å huske dette, men noe har likevel satt spor inne i henne. Hva da?

 

B: KUNST/KREATIVE AKTIVITETER

1) Anna er flink til å tegne portrettbilder. Sitt sammen to og to i klassen og tegn hverandre. Alternativt, tegn en tegning hjemme, av noen i familien din, eller av ditt eget speilbilde.

2) Spør et gammelt menneske om hun/han kan fortelle om noe spennende som skjedde i oppveksten. Lag en tegning av det du hører, ta med tegningen til skolen og vis og gjenfortell til klassen.

3) Ta med deg malesaker utendørs, og forsøk å male et motiv du ser som du synes er vakkert.

4) Velg en av scenene fra filmen under, og lag en tegning eller et maleri av denne. Lag en passende tittel.

Scenene:

- Når Anna oppdager huset i sumpen for første gang.
- Når Anna og Marnie ror båt sammen.
- Når Anna deltar på festen i huset i sumpen, og ser på at Marnie danser med unggutten Kazuhiko.
- Når Marnie blir dratt mot siloen av de to hushjelpene som er tvillinger.
- Når Anna og Marnie holder rundt hverandre i siloen mens det stormer.
- Når Anna (sammen med Sayaka) hører malerinnen Hisako fortelle det hun vet om Marnies liv.

C: OPPVEKST OG FØLELSER


1) I filmens start sier Anna at hun hater seg selv. Det er ikke alltid like lett å sette pris på seg selv og hvordan man har det. Da kan det være veldig godt å snakke med noen. Hvilke ulike mennesker er det du som ungt menneske kan snakke med dersom du synes livet er vanskelig?

2) Annas fostermor bekymrer seg fordi Anna aldri viser følelser. ”Hun var mer åpen før,” sier hun. På hvilke ulike måter kan man gi uttrykk for gode og dårlige følelser. Snakk sammen i klassen og gi ulike eksempler.

3) Vi får høre at Marnie som voksen kranglet med sin unge datter Emily. Etterpå rømte Emily hjemmefra, og ikke lenge etter fikk hun en datter (Anna). Hva ville du ha sagt til Emily for at hun skulle få lyst til å gjenopprette kontakten med moren sin?

4) I filmens start ser vi Anna sitte alene på en benk på en lekeplass. Hva ville du ha gjort om du gikk i klassen hennes, og oppdaget at hun satt der alene?

5) Hva kjennetegner en god venn? Snakk sammen i klassen.

6) Marnie og Anna sier at de skal være venninner for alltid. Hva må til for at et vennskap skal vare? Snakk sammen i klassen.

7) Anna deltar på en seremoni (sammen med andre unge mennesker) hvor de tenner lys og skriver et ønske de har på en lapp som henges opp. Hva ville du ha skrevet på en slik lapp? Hva er det som må til for at dette ønsket kan gå i oppfyllelse? Tenk gjennom hva slags ønsker du har for ditt liv som du selv kan bidra til å oppnå, og som du er avhengig av andre for at skal oppfylles.

8) Hvordan levde dine besteforeldre som unge? Finn eksempler på hva som var forskjeller på deres oppvekst og din.

9) Hva tror du at du i fremtiden kommer til å fortelle dine barnebarn, når de lurer på hva du husker best fra barndommen din?

10) Nest siste gang Anna ser for seg Marnie stå i romvinduet sitt, roper Marnie at hun ikke kan være der mer, at hun må si adjø, og at hun vil at Anna skal tilgi henne. Hva er det Marnie vil ha tilgivelse for? Se dette i sammenheng med hva malerinnen Hisako fortalte om Marnies voksne liv.

 
D: ANIMASJON

1) Finn ut hva ordet animasjon betyr, og gi ulke eksempler på hva animasjon kan være.

2) Bruk internett og finn mer informasjon om Studio Ghibli, som har laget denne filmen.

3) Studio Ghibli tegner og maler alle filmene sine for hånd. Slik ble alle tegnefilmer lagd tidligere, men etter den digitale revolusjonen blir stadig flere animasjonsfilmer skapt digitalt. Hvorfor tror du Studio Ghibli fortsatt benytter den gamle teknikken, selv om det er mye mer tidkrevende?

4) Manga betyr tegneserie på japansk. Mange japanske tegneserier er blitt populære i Norge og resten av Europa, for eksempel Astro Boy, Dragon Ball og Naruto. Bruk internett og finn ut hva som kjennetegner disse seriene. På hvilke ulike måter kan man se at en tegneserie kommer fra Japan?

5) Mange bibliotek har en egen manga-seksjon i sin tegneserieavdeling. Besøk ditt lokale bibliotek og undersøk deres manga-utvalg. Lån og les.

 

E: DIVERSE

1) Anna har diagnosen astma. Hva slags sykdom er dette?

2) Marnie har skrevet mye om livet sitt i en dagbok. Hva er en dagbok? Har du skrevet dagbok noen gang? Prøv!

3) Filmens handling er lagt til Japan. Hvor ligger Japan? Finn dette landet på et verdenskart. (I filmen refereres det til byene Tokyo og Sapporo. Klarer du også å finne disse to byene på et kart?)

4) Anna er avhengig av fjære for å kunne gå bort til huset i sumpen. Når det er flo trenger hun en båt for å komme dit. Hva er flo og fjære, og hva forårsaker dette?

5) Anna mottar og sender postkort. Dette var mye vanligere før, før man kunne sende beskjeder ved hjelp av telefoner og datamaskiner. Lag hvert deres postkort i klassen, og send det til noen som du tror blir glad for det.

6) Velg en scene fra filmen og gjenfortell situasjonen og stemningen som et dikt. (Om du skriver i jeg-form, kan du gi fortellerstemmen til hvilken som helst av karakterene i scenen, ikke nødvendigvis kun Anna.)

7) Når Anna ser huset i sumpen for første gang, sier hun at det føles som om hun har sett det før. Hvorfor?

 

F: GENERELLE FILMSTUDIESPØRSMÅL

1) Hvor bra syntes du filmen var? Hva likte du godt og hva likte du dårlig?

2) Hvor godt synes du denne filmen passet for klassen din? Begrunn svaret ditt.

3) Hvilke ulike følelser ga filmopplevelsen deg? Gjorde noen av scenene i filmen deg trist? Ble du noen gang glad i løpet av handlingen? Flau? Sint? Hva fikk deg til å le eller gråte? Gjorde noe deg frustrert? Reagerte andre i klassen på samme måte som deg? Snakk sammen i klassen.

4) Hvorfor tror du de som har laget denne filmen hadde lyst til å fortelle akkurat denne historien?

5) Skriv en anmeldelse av filmen. Fortell om hva du likte og hva du ikke likte. Hvem passer denne filmen best for? Begrunn synspunktene dine.

 

Send gjerne respons på dette filmstudiearket til poh@pohphoto.com. Takk!
av Per Olav Heimstad


Per Olav Heimstad (f. 1973) er adjunkt og har undervist i ungdomsskolen siden 1999. Han driver også enmannsfirmaet POHphoto (pohphoto.com) hvor han bl.a. jobber som fotograf, film-/musikkanmelder, tegneserietegner, forfatter og statist/smårolleskuespiller. Han bor i Åsgårdstrand sammen med kone, to sønner og mange filmteoribøker.


 

Filmstudieark

Forfatter:Per Olav Heimstad
Klassetrinn: [5. - 7. trinn, 8. - 9. trinn, 10. trinn]
Fag: Kunst og håndverk , Samfunnsfag , KRLE-faget , Norsk
Tema:Eventyr/fantasy, Individ/gruppe, Kunst, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt
 

Fakta

Originaltittel:Omoide no Marnie
Regi:Hiromasa Yonebayashi
Roller:Sara Takatsuki, Kasumi Arimura, Nanako Matsushima, Susumu Terajima, Toshié Negishi, Ryoko Moriyama, Kazuko Yoshiyuki, Hitomi Kuroki
Manus:Hiromasa Yonebayashi, Keiko Niwa, Masashi Ando
Genre:Animasjon / Familiefilm / Barnefilm
Nasjonalitet:Japan
Språk:japansk/norsk
Produksjonsselskap:Toho Co./Walt Disney Co. France, Studio Ghibli, Nippon Television, Dentsu, Hakuhodo DY Media Partners, Walt Disney Japan, Mitsubishi, Toho, KDDI, Studio Ghibli
Musikk:Takatsugu Muramatsu
Lengde:1 t. 43 min.
Distribusjon:Arthaus
Produksjonsår:2014
Aldersgrense:6 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen