Filmweb
 
 

Trio - Jakten på Olavsskrinet

Kort om filmen

I kinofilmen Trio - Jakten på Olavsskrinet blir vi med den nysgjerrige ungdomstrioen Nora, Simen og Lars på nye eventyr. I hundrevis av år har mennesker lett etter det myteomspunne Olavsskrinet. Ingen har funnet det. Nå er vennegjengen Trio i ferd med å løse det store mysteriet. Problemet er bare at livsfarlige skattejegere er på sporet av dem og skatten. I en spektakulær jakt, med myten om Olav den hellige, Nidarosdomen og vill norsk natur som bakteppe, settes både vennskap og familiemedlemmers liv på spill.

 

Notat til oppgavene

Spørsmålene under er hentet fra og relatert til innholdet i filmen, men flere oppgaver krever også videre kildearbeid, fortrinnsvis på internett. Det anbefales at man tar notater under filmen for å kunne besvare oppgavene. De fleste av oppgavene har ingen fasitsvar, men oppfordrer snarere til diskusjon rundt de viktige temaene som filmen tar opp. Noen av oppgavene kan besvares ganske kort, mens andre legger opp til lengre besvarelser basert på videre kildearbeid.

Oppgavene kan løses individuelt eller i grupper etter visningen, men bør også gjennomgås før visning, slik at elevene vet hva de skal se etter i filmen. De inneholder noe veldig små spoilere, men ingenting som forringer filmopplevelsen nevneverdig. Det anbefales at man avslutningsvis diskuterer de forskjellige svarene som kommer fra enkeltelever eller grupper i plenum, slik at man kan dele forskjellige synspunkter på temaene som presenteres i filmen i hele klassen.

 

Oppgaver før filmen

1. Denne filmen fortsetter fortellingen om Trio-gjengen, kjent fra serien på NRK Super. Hva vet du om de tre vennene Nora, Lars og Simen og hva de har opplevd sammen? Du kan lese litt om dem på https://no.wikipedia.org/wiki/Trio_(TV-serie).

2. Olavsskrinet fra filmens tittel er kisten som Olav den Hellige skal ha blitt lagt i da han døde i slaget på Stiklestad i 1030. Hvem var Olav den Hellige? Skriv litt om de viktigste hendelsene i livet hans. Du kan lese om ham på snl.no/Olav_den_hellige.

3. Tegn Olavsskrinet ut ifra rekonstruksjonen av hvordan man tror det kan ha sett ut. Du kan se bilde av det på snl.no/Olavsskrinet.

Oppgaver etter filmen

1. Beskriv med dine egne ord hva filmen handler om, uten å se på filmens offisielle handlingssammendrag.

2. Beskriv de tre hovedkarakterene Nora, Lars og Simen. Hvilke gode og dårlige egenskaper har de? Hvordan er forholdet mellom de tre vennene på begynnelsen av filmen?

3. Hvor i Norge bor Nora? Hva vet du om dette stedet?

4. Hva slags fest er det som foregår helt på begynnelsen av filmen og hvem holdes den for?

5. Hvordan forandrer Noras forhold til Besten (Rune) seg gjennom filmen?

6. Hva er forholdet mellom Rune og Fred i filmen? Hva må Rune hjelpe Fred med? Hvorfor vil ikke Rune hjelpe ham?

7. Hvorfor kan ikke Nora fortelle politiet om angrepet på Fred?

8. Hvem er Skyggen (Zhen)? Hvilke gode og dårlige egenskaper har hun? Hva slags skatter er det hun har i hjemmet sitt?

9. Hvorfor slår Nora og Simen opp i filmen?

10. Hvorfor tror du at Nora ikke klarer å stole på noen?

11. Hvorfor tar ikke Nora Simens hånd når han vil hjelpe henne over steinhellene i slutten av filmen? Synes du hun burde latt Simen hjelpe seg, eller synes du det er bra at Nora klarer seg selv?

12. Hvordan er forholdet mellom Nora, Lars og Simen på slutten av filmen? Hva har forandret seg i løpet av filmen?

13. Hva føler du at Nora, Lars og Simen lærer i løpet av filmen?

14. Filmens handling foregår flere steder, både i Norge og utlandet. Prøv å finne alle disse stedene på et kart og skriv litt om hvert sted.

15. Hvilke dialekter kjenner du igjen i filmen? Hvor kommer disse fra og hva kjennetegner dem?

16. Hva slags båt tar Trio-gjengen til Lofoten? Hvilken kjent rute tar denne båten i Norge? Skriv ned de ti viktigste stoppestedene på ruten og finn dem på et kart.

17. Hvor foregår slutten av filmen?

18. Hva er Nidarosdomen?

19. Nidarosdomen er også et kjent pilegrimsmål. Hva er en pilegrim, en pilegrimsferd og hva er en pilegrimsled? Hvor går pilegrimsledene til Nidarosdomen? Les om dette på: snl.no/pilegrim og pilegrimsleden.no.

20. I filmens åpningsscene blir det stjålet et spesielt bein fra St. Olav domkirke i Oslo. Hva slags bein er dette? Hvem har det tilhørt? Hvorfor er det så viktig?

21. Lars gjør både en DNA-test og en C14-test for å finne ut av hvem beinet tilhører og hvor gammelt det er. Hva er disse to testene? Hvordan kan en DNA-test fortelle oss hvem et bein har tilhørt? Hvordan kan en C14-test, eller såkalt karbondatering, fortelle oss hvor gammelt noe er? Les om dette på:

nrk.no/norge/_-fant-benet-til-olav-den-hellige
katolsk.no/nyheter/2013/03/pa-sporet-av-hellig-olav
snl.no/DNA-analyse
snl.no/geologisk_datering

22. Hvordan skal man ifølge filmen kunne finne Olavsskrinet? Hvordan havnet det der det befinner seg?

23. Olavsskrinet de finner i filmen skiller seg en del fra rekonstruksjonen man kan se bilde av i det Store norske leksikon. Tegn Olavsskrinet fra filmen og sammenlign med tegningen du laget før filmen. Hvordan er de to kistene forskjellige? Hvorfor tror du filmskaperne har valgt å lage en kiste som ser annerledes ut enn det historikere antar at originalen gjorde?

24. Hva er Olavsgarden som nevnes i filmen? Finnes denne i virkeligheten? Hva er en såkalt garde? Hva gjør garden i Norge? Les mer på snl.no/garde%2Flivvakt.

25. Hva er en legende?

26. Hvorfor vet Lars så mye om Olavslegenden og skatten? Hva kan det spesielle kjedet i skatten gjøre, ifølge legenden? Hvorfor vil Lars og Zhen finne dette kjedet? Tror du dette er en virkelig legende, eller bare noe som er diktet opp i filmen?

27. Lars nevner det gylne snitt og Fibonaccis tallrekke i filmen. Hva er det gylne snitt? Hva er Fibonaccis tallrekke, eller de såkalte fibonaccitallene? Les om dette på:

no.wikipedia.org/wiki/Fibonaccitall
matematikk.org/artikkel.html?tid=63111
matematikk.org/artikkel.html?tid=64766
tek.no/artikler/det-gyldne-snitt/40737
snl.no/det_gylne_snitt

28. Hva er en alen og i hvilken sammenheng brukes dette i filmen?

29. En annen kjent person som nevnes i filmen er Richard Wagner. Hvem var han?

30. Skriv en anmeldelse av filmen. Les gjerne gjennom andre anmeldelser av filmen på internett for inspirasjon til hva du kan skrive om. Søk da på: trio jakten på olavsskrinet anmeldelse.

 

Relaterte filmer med filmstudieark

Operasjon Arktis: filmweb.no/skolekino/incoming/article1193565

Titanics ti liv: filmweb.no/skolekino/incoming/article1011937


 

Filmstudieark

Forfatter:Thomas Wangsmo
Klassetrinn: [1. - 4. trinn, 5. - 7. trinn]
Fag: Norsk , Historie
Tema:Individ/gruppe, Likestilling/kjønnsroller, Oppvekst/familie, Politikk og samfunn, Religion, Vennskap/respekt
 

Fakta

Originaltittel:Trio - Jakten på Olavsskrinet
Regi:Eva Dahr
Roller:Naomi Lien Hasselberg, Bjørnar Lysfoss Hagesveen, Henrik Hines Grape, Franziska Tørnquist, Reidar Sørensen, Per Kjerstad, Minh-Khai Phan-Thi, Bernt Bjørn, Ole Vidar Skogheim
Manus:Morten Hovland, Trond Morten K. Venaasen
Genre:Familiefilm / Barnefilm
Nasjonalitet:Norge
Språk:norsk
Produksjonsselskap:NordicStories AS
Lengde:1 t. 17 min.
Distribusjon:Nordisk Film Distribusjon
Produksjonsår:2017
Aldersgrense:9 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen