Filmweb
 
 

Karsten og Petra – ut på tur

HANDLINGSREFERAT

Karsten og Petra gleder seg til de skal på tur i fjellet med familiene sine. Forventningene blir enda større når selveste eventyreren Cecilie Skog kommer til Duestien barnehage for å lære barna om fjellvettreglene.

I fjellet får pappaen til Karsten en hyggelig overraskelse når det viser seg at turguiden han bestilte, er ingen ringere enn hans gamle barndomsvenn, Aksel! Karsten synes Aksel er superkul og Petra blir begeistret for hans huskyhunder.

På turen får de mange spennende naturopplevelser. De kjører hundeslede og zip-line, padler i kano, plukker bær og ikke minst, går tur langs fjellstier, omgitt av storslått natur og ville dyr. På kvelden samles de rundt leirbålet og forteller eventyr, før de legger seg til å sove på reinsdyrskinn inni de koselige lavvoene.

Når søsteren til Karsten forteller ivrig om den romantiske boken hun leser, og foreldrene deres oppfører seg som nyforelskede turtelduer, får Karsten en kjempegod idé! Petra har jo ingen pappa. Hadde det ikke vært flott om Petras mamma, Maria, fikk oppleve kjærligheten igjen? Aksel har lyst på en kjæreste. Karsten mener Maria og Aksel er perfekt for hverandre og overtaler Petra til å hjelpe ham med å spleise dem.

Karsten prøver å få Maria og Aksel til å forelske seg ved å bruke romantikk tips fra Morfar, Esther og familien sin, med komiske resultater. Mens de ferdes i terrenget begynner Petra etterhvert å mistenke at Aksel faktisk ikke er den villmarkseksperten han utgir seg for ...

Familiene gjør seg klare til å bestige en fjelltopp, men Karsten og Petra har en enda større utfordring: vil de klare å spleise Maria og Aksel før ferien er slutt? Alt går ikke etter planen, men Karsten og Petra tar med seg noen viktige lærdommer om familie, forelskelse og fjellvettregler.

 

EGNETHET I SKOLEN, LÆREPLANREFERANSER

”Karsten og Petra - ut på tur” har ikke fått noen nedre aldersgrense. Medietilsynets begrunnelse er at til tross for at ”filmen inneholder kortvarige «bø-effekter», men da disse skjer innenfor en trygg ramme, blir filmen tillatt for alle.”

”Karstein og Petra – ut på tur” gir anledning til å jobbe med mange tema fastlagt i både barnehagenes rammeplan og grunnskolens læreplan. Her er eksempler:

RAMMEPLAN FOR BARNEHAGENS INNHOLD OG OPPGAVER
del 2- Barnehagens innhold

* Kapittel 2 – Omsorg, lek og læring
2.3 Læring
2.4 Sosial kompetanse
2.5 Språklig kompetanse
2.6 Barnehagen som kulturarena

* Kapittel 3 - Fagområdene
3.1 Kommunikasjon, språk og tekst
3.3 Kunst, kultur og kreativitet
 

LÆREPLAN I GRUNNSKOLEN, 1. – 4. klassetrinn

NORSK
* Kompetansemål etter 2. og 4. årstrinn innen hovedtemaet Sammensatte tekster

SAMFUNNSFAG
* Kompetansemål etter 4. årstrinn innen hovedtemaet Samfunnskunnskap

KRISTENDOM, RELIGION, LIVSSYN OG ETIKK
* Kompetansemål etter 4. årstrinn innen hovedtemaet Filosofi og etikk

NATURFAG
* Kompetansemål etter 2. og 4. årstrinn innen hovedtemaene Forskerspiren og Mangfold i naturen.

Les mer på udir.no/Lareplaner

 

FILMINFORMASJON

Filmen er basert på de to populære barnebokfigurene Karsten og Petra, skapt av forfatteren Tor Åge Bringsværd og illustratør Anne G. Holt. I 2013 kom den første filmatiseringen, Karsten og Petra blir bestevenner. ”Karsten og Petra – ut på tur” er den femte spillefilmen i rekka.

Filmen er regissert av Arne Lindtner Næss, som fra før har stått for produksjoner som ”Olsenbanden Jr.”, ”SOS Svartkjær” og de forrige Karsten og Petra-filmene.

De første bøkene om Karsten og Petra ble utgitt i 1992. Siden den gang har Tor Åge Bringsværd skrevet om lag tjue bøker i serien. Han har også gitt ut en lang rekke andre barne- og ungdomsbøker.

Denne filmen, så vel som de andre historiene i bokserien, tar utgangspunkt i hverdagslige hendelser, opplevd av barnehagebarna Karsten og Petra. Karsten og Petra har hvert sitt kjæledyr, henholdsvis Løveungen og Frøken Kanin. Når ingen voksne ser det, kommer disse to til liv. Løveungen matcher Karstens litt skeptiske natur, mens den kvikke Frøken Kanin passer godt til Petras mer frampå væremåte.

I denne filmen ser vi for første gang to nye barneskuespillere bekle de to tittelrollene. Tidligere er det Elias Søvold-Simonsen og Nora Amundsen som har spilt Karsten og Petra. Nå er det Oliver Dahl og Alba Ørbech-Nilssen som har overtatt rollene.

Studieopplegg til ”Karsten og Petra på vinterferie” (2014) finner du her: filmweb.no/skolekino/incoming/article1148043.

Trailer til ”Karsten og Petra - ut på tur”: filmweb.no/trailere/article1302708.

Offisiell Facebook-side: facebook.com/KarstenogPetra.

 

OPPGAVESAMLING

Oppgavene under kommer ikke i en bestemt rekkefølge. Disse kan ulike faglærere og elever selv velge blant for å rette fagutbyttet dit man ønsker. Merk: Det er ikke tenkt at det skal jobbes med samtlige oppgaver.

Hver enkelt lærer må gjerne, med utgangspunkt i egen elevmasse, vurdere (og eventuelt korrigere) de ulike oppgavers vanskelighetsnivå og formuleringer. Velg også selv om besvarelsene skal skje skriftlig eller muntlig, og hvorvidt elevene skal jobbe individuelt eller i grupper. Mange av oppgavene passer imidlertid godt til klassediskusjon.

Flere av spørsmålene/oppgavene kan nødvendigvis ikke besvares ut fra informasjon fra filmen alene. Å i tillegg gi elevene tilgang til internett og øvrige oppslagsverk vil være avgjørende. Langt fra alle spørsmål vil ha klare fasitsvar.

Noen av spørsmålene/oppgavene henspiller på mindre fremtredende – men viktige – elementer i handlingen. Det bør derfor ikke være for stor avstand i tid mellom forarbeid, visning og etterarbeid.

 

FOR BARNEHAGEN, 3-5 ÅR

SNAKKE SAMMEN

1) Etter filmvisningen, hva husker barna best fra filmen? Hva var morsomt? Hva var skummelt? Var noe trist?

2) Spør: Hvis Karsten og Petra hadde gått i barnehagen din, tror du de ville ha vært gode venner for deg? Hva ville dere ha lekt sammen?

3) Spør: Kan lekedyr snakke? Hvem har noen gang snakket med et lekedyr? Hva snakket man i så fall om?

4) Har noen vært på en fjelltur? Overnatta i telt? Fortell hverandre om ulike opplevelser.

5) Hva er Fjellvettreglene? Hva er viktig å huske når man skal på tur?


LESE SAMMEN


1) Det er om lag mange titler i bokserien om Karsten og Petra. Lån hos biblioteket og la barna bli bedre kjent med karakterene.


LEKE SAMMEN/AKTIVITETER


1) Tegn et kart over barnehagens uteområde. Barna skal finne frem til ”Bjørnehula”, hvor man, vel fremme, leker ”Bjørnen sover”. (En voksen må gjerne ligge ventende, i rollen som sovende bjørn.)

2) Har barnehagen tilgang til internett? Finn bilder fra filmen som brukes som utgangspunkt for tegne-/maleoppgaver. Man kan tegne eller male Løveungen, Frøken Kanin og ulike situasjoner fra filmen. Eller hva med å tegne en trollhule?!

3) Lek at man er Løveungen og Frøken Kanin som gjemmer seg for de voksne!

4) Bruk en lommelykt i et mørkt rom, og lag skygger på veggen som forestiller ville dyr!

5) Lag barkebåter, slik som i filmen!

Se også i oppgaveseksjonen under, tiltenkt 1.-4. trinn, om det er oppgaver/aktiviteter her som også passer i førskolen.


FOR GRUNNSKOLEN, 1.-4. TRINN


Se også i oppgaveseksjonen over, tiltenkt barnehagen, om det er oppgaver/aktiviteter her som også passer 1. til 4. trinn.

A: OM FILMOPPLEVELSEN

1) Hva husker elevene best? Hva gjorde mest inntrykk?

2) Hvilke ulike følelser ga filmopplevelsen deg? Gjorde noen av scenene i filmen deg glad? Ble du noen gang trist i løpet av handlingen? Flau? Sint? Hva fikk deg til å le? Var noe skummelt? Gjorde noe deg redd? Sammenlign hva du følte med hva andre i klassen følte da de så filmen.

3) Hva synes du om filmens slutt? Snakk sammen om andre måter filmen kunne ha slutta på. 


B: FJELLVETTREGLENE/Å VÆRE UTE I NATUREN


1) Hvilke ulike ville dyr så dere i filmen? Hvilke av disse dyrene har du selv sett? Hvilke av disse dyrene finnes i nærheten av der hvor du bor?

2) Hva trenger man for å tenne et bål?

3) Hva er det viktig å pakke i sekken om man skal på en overnattingstur ute i naturen? Lag en liste sammen på tavla.

4) Hvordan bruker man kart og kompass?

5) Hvordan fant man i filmen ut hvilken retning som var nord, ved å se på maurtuer og mose? 

6) Aksel, turguiden, samler inn alle mobiltelefonene før de starter på turen. Hvorfor gjorde han det? Snakk sammen i klassen om fordeler og ulemper ved å ha med seg mobiltelefon på tur.

7) Hvis man lukker øynene i en skog eller på et fjell, og konsentrerer seg om å bare lytte, hvilke ulike lyder kan man da høre?

8) Aksel kan ikke svømme. Gi ulike eksempler på situasjoner hvor det er lurt å kunne svømme.

9) Under kan dere lese Fjellvettreglene. Det er viktig å følge disse reglene for å unngå ubehagelige og farlige opplevelser på tur. Snakk sammen om hva di ulike ni reglene betyr.

Fjellvettreglene (revidert 2016)

1: Planlegg turen og meld fra hvor du går.
2: Tilpass turen etter evne og forhold.
3: Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
4: Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
5: Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
6: Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
7: Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
8: Vend i tide – det er ingen skam å snu.
9: Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

 

C: KARAKTERENE

1) Beskriv Karsten. Hva synes du han er flink til?

2) Beskriv Petra. Hva synes du hun er flink til?

3) Hvis Karsten og Petra hadde gått i klassen din, tror du de kunne ha blitt gode venner for deg? Begrunn svaret ditt.

4) Hva tror du Karstens storesøster, Siri, likte best med å være med på denne turen?

5) I filmens start ser vi Cecilie Skog besøke barnehagen. Cecilie Skog er en virkelig person. Hun er kjent for å ha gjennomført mange krevende fjellturer rundt omkring i verden. Bruk internett og finn mer stoff om henne. Finn eksempler på steder i verden hvor hun har besteget fjelltopper.

6) Synes dere Aksel var en flink turguide? Snakk sammen om dette? Gi eksempler på ulike ting han gjorde som dere så at Karsten og Petra likte.

7) Tror du Aksel og Maria (Petras mamma) kunne ha passa sammen som kjærester? Snakk sammen om dette.

 

D: KJÆRLIGHET, FØLELSER, FAMILIE OG VENNSKAP

1) Hvilke ulike typer kjærlighet finner du eksempler på i filmen?

2) Ingen familier er like. I filmen får vi høre at det viktigste er at man er glade i hverandre. På hvilke ulike måter kan man i en familie vise at man er glade i hverandre?

3) På hvilke måter viser Karsten og Petra hverandre at de er bestevenner?

4) Hva betyr det at noe er ”romantisk”?

5) Hva betyr det ”å finne den rette”?

6) Hvordan vet man at man er forelsket?

7) Hvem kan du snakke med hvis du er trist? Hvorfor er det fint å snakke med noen hvis man ikke har det bra?

 

 

Send gjerne respons på dette filmstudiearket til poh@pohphoto.com. Takk!
av Per Olav Heimstad

Per Olav Heimstad (f. 1973) er adjunkt og har undervist i ungdomsskolen siden 1999. Han driver også enmannsfirmaet POHphoto (pohphoto.com) hvor han bl.a. jobber som fotograf, film-/musikkanmelder, tegneserietegner, forfatter og statist/smårolleskuespiller. Han bor i Åsgårdstrand sammen med kone, to sønner og mange filmteoribøker.


 

Filmstudieark

Forfatter:Per Olav Heimstad
Klassetrinn: [Barnehage, 1. - 4. trinn]
Fag: Norsk , Samfunnsfag , KRLE-faget , Naturfag
Tema:Individ/gruppe, Kjønn og kjønnsroller, Miljøvern og naturvitenskap, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt
 

Fakta

Originaltittel:Karsten og Petra - ut på tur
Regi:Arne Lindtner Næss
Roller:Oliver Dahl, Alba Ørbeck-Nilssen, Janne Formoe, Hilde Lyrån, Markus Tønseth, Anna Celine Bredal, Jeppe Beck Laursen, Ivar Nørve, Tone Johnsen, Thorbjørn Harr, Hilde Louise Asbjørnsen, Cecilie Skog, André Marton Pedersen
Manus:Jason Tammemägi
Genre:Barnefilm / Familiefilm
Nasjonalitet:Norge
Språk:norsk
Produsent:Silje Hopland Eik, Dyveke Graver
Produksjonsselskap:Cinenord Kidstory AS
Musikk:Lars Kilevold
Lengde:1 t. 23 min.
Distribusjon:Sharing
Produksjonsår:2017
Aldersgrense:Tillatt for alle
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen