Filmweb
 
 

La La Land

 

Kort om filmen

La La Land begynner på samme måte som alt begynner i L.A.: På motorveien. Det er her Sebastian (Ryan Gosling) møter Mia (Emma Stone), med hissig tuting i en trafikkork. Begge går og bærer på de nærmest umulige drømmene som er karakteristiske for byen: Sebastian ønsker å leve av musikken sin, tradisjonell jazz, og Mia ønsker å bli skuespillerinne. Ingen av dem trodde at deres skjebnesvangre møte ville hjelpe dem til å ta sjanser de aldri ville ha tatt på egenhånd. Spranget de begge tar, mot hverandre og mot sine artistiske drømmer, skaper en henførende filmatisk verden i La La Land - en verden som med lys, farge, lyd, musikk og ord drar oss inn i ekstasen fra lykken vi jakter og sorgen over kjærligheten vi aldri kommer over.

 

Kort om regissøren

Damien Sayre Chazelle (født 19. januar, 1985) er en amerikansk regissør og manusforfatter. Han gjorde sin regidebut med musikalen Guy and Madeline on a Park Bench (2009). Han skrev og regisserte sin andre spillefilm, Whiplash (2014), basert på hans prisbelønte kortfilm fra 2013 med samme navn. Filmen hadde premiere på Sundance Film Festival og mottok fem Oscar-nominasjoner, inkludert beste film og beste tilrettelagte manus. Damien Chazelle er allikevel mest kjent som forfatter og regissør av La La Land, utgitt i 2016.

La La Land ble nominert til flere priser, blant annet 14 Oscar-nominasjoner, det delt høyeste antall nominasjoner i historien. Filmen vant seks Oscar-priser, blant annet vant Chazelle prisen for beste regi, og ble med sine 32 år den yngste som noen gang har vunnet denne prisen. Han vant også to Critics' Choice Movie Awards for beste manus og beste regi, samt to Golden Globe-priser for beste manus og regi. La La Land vant totalt syv Golden Globes i 2017, som også var ny rekord.

 

Notat til oppgavene

Spørsmålene under er hentet fra og relatert til innholdet i filmen, men flere oppgaver krever også videre kildearbeid, fortrinnsvis på internett. Det anbefales at man tar notater under filmen for å kunne besvare oppgavene. De fleste av oppgavene har ingen fasitsvar, men oppfordrer snarere til diskusjon rundt de viktige temaene som filmen tar opp. Noen av oppgavene kan besvares ganske kort, mens andre legger opp til lengre besvarelser basert på videre kildearbeid.

Oppgavene kan løses individuelt eller i grupper etter visningen, men bør også gjennomgås før visning, slik at elevene vet hva de skal se etter i filmen. De inneholder noe veldig små spoilere, men ingenting som forringer filmopplevelsen nevneverdig. Det anbefales at man avslutningsvis diskuterer de forskjellige svarene som kommer fra enkeltelever eller grupper i plenum, slik at man kan dele forskjellige synspunkter på temaene som presenteres i filmen i hele klassen.

 

Oppgaver etter filmen

1. Beskriv med dine egne ord hva filmen handler om, uten å se på filmens offisielle synopsis.

2. Hva betyr egentlig filmens tittel La La Land? Hvilken relevans har tittelen for historien i filmen? Hvorfor tror du at filmskaperne har valgt akkurat denne tittelen?

3. Filmen er beskrevet som en musikal, et drama og en komedie. Hvilke sider av filmen er det som gjør at den hører hjemme i disse sjangrene? Hvilken av de tre sjangrene føler du er den som best representerer filmen, og hvorfor?

4. Filmmusikalen har ofte i nyere tid blitt beskrevet som en døende filmsjanger. Finn ut og skriv kort om filmmusikalens historie, fra dens opprinnelse og begynnelse, gjennom storhetstiden på 30- til 50- tallet, fram til musikalens plass i det moderne filmlandskapet.

5. Før filmens første scene vises det en stor CinemaScope-logo, som ser litt gammeldags ut. Hva refererer denne logoen til? Hvorfor tror du filmskaperne bruker denne logoen, og hva signaliserer den om filmen som følger den?

6. Filmens åpningsscene begynner med en såkalt "long take", eller lang tagning, dvs. et bilde som varer veldig lenge før det klippes til et nytt bilde. I alle fall tilsynelatende. Prøv først å tenke deg til og så beskrive hvordan filmskaperne skapte denne scenen rent teknisk. Hva slags utstyr brukte de og hvordan jobbet de med skuespillerne?

Etterpå kan du lese denne artikkelen for å se hvordan de faktisk gjorde det.

7. Hva handler hele åpningsscenen om, og hva forteller den publikum om hva filmen kan komme til å handle om?

8. Filmen vant blant annet Oscar-prisen for beste foto. Hva er det ved fotoarbeidet i filmen som er spesielt godt? Hvordan brukes foto, gjennom komposisjoner, lys og kamerabevegelser, til å fortelle historien i filmen?

9. Når og hvor utspiller filmen seg? Hvordan kan vi se dette i filmens produksjonsdesign og kostymer? Hvilke andre tidsepoker refererer filmens produksjonsdesign og kostymer til? Beskriv fem scener fra filmen som refererer til forskjellige tidsepoker og hvordan de gjør dette.

10. Hvordan beskrives byen Los Angeles i filmen? Hvorfor tror du filmskaperne valgte å legge handlingen til denne byen? Hvordan tror du filmen hadde vært annerledes om den hadde vært lagt til en by som New York eller London?

11. La La Land er proppfull av referanser til andre filmer. Beskriv så mange av disse du klarer (før du leser artikkelen som er lenket til under for hjelp), inkludert hvilke scener de dukker opp i, hvilke filmer de refererer til, og hvilken betydning referansen har i filmen.

En liten hjelp på veien kan du få ved å lese denne artikkelen, men det er også flere referanser som ikke nevnes her.

12. Hvordan vil du beskrive hovedkarakterene Mia og Sebastian som mennesker? Hvilke positive og negative kvaliteter har de to? Hvilke drømmer har de? Hvorfor tror du at de to får et nært forhold? Hvordan utvikler forholdet deres seg gjennom filmen?

13. Hva slags forhold har Mia og Sebastian til sine respektive familier? Hvordan er familiene deres forskjellige? Hvordan reflekteres dette i de to karakterene?

14. Sebastians store lidenskap i livet er jazz. Fortell litt om jazzens historie og betydning for moderne musikk. Hvorfor tror du det er så viktig for Sebastian å formidle det han mener er ekte jazz for et publikum, til tross for at han vet at det ikke er kommersielt? Hva skjer med Sebastians forhold til jazz i løpet av filmen?

15. Hvordan kan vi si at selve filmen La La Land, dens tilblivelse og rolle i dagens filmlandskap, er en slags parallell til Sebastian ønske i filmen om å bevare tradisjonell jazzmusikk?

16. Hva forteller de scenene der Mia går på auditions om noen av filmens sentrale temaer? Hvordan brukes farger i disse scenene? Hvordan forandrer auditionscenene seg gjennom filmen, og hvilken betydning har dette?  Hvordan beskriver disse scenene filmindustrien?

17. Hva sier filmen om integritet og om det å oppnå suksess?

18. Beskriv bruken av musikk i filmen. Hvilke musikkstiler kjenner du igjen? Hvilke musikalske tidsepoker er representert i filmen? Hva er noen av filmens musikalske referanser?

19. Som i musikaler flest er teksten i sangene som fremføres i La La Land sentrale i filmens handling. Les teksten til sangen "City of Stars" og forklar hvordan den er relevant for filmens handling.

20. På hvilken måte kan vi si at La La Land er en modernisering av musikalfilmen, som til en viss grad redefinerer hva en musikal kan være? På hvilke måter kan vi si at filmen også er en tradisjonell musikal, som bruker flere av sjangerens gamle konvensjoner? Gi eksempler på scener i filmen som understøtter begge disse beskrivelsene av filmen.

21. Hva sier filmen om modernitet versus tradisjon?

22. En av de tradisjonelle konvensjonene filmen leker med er film-klisjéen om kjærlighet ved første blikk. Hvordan blir dette gjort i filmen? Hvordan beskriver dette grepet noen av filmens underliggende temaer om drømmer og livets realiteter?

23. Bruken av farger er svært sentral i denne filmen. Hva legger du spesielt merke til med fargebruken i filmen? Hvilke referanser til andre filmer klarer du å finne i fargebruken? Hvordan brukes farger til å fortelle om hva som skjer med karakterene i filmen, og til å forsterke enkeltsceners atmosfære og tone? Hvordan endrer fargebruken seg gjennom filmen?

24. Beskriv fem scener der farger, scenografi og kostyme brukes som historiefortellende elementer og hvordan dette gjøres i hver av scenene.

25. Ett av filmens tydeligste eksempler på bruk av symbolikk er Mias middag med vennene sine, omtrent midtveis i filmen. Hva er det Mia innser i denne scenen og hvordan vises dette gjennom symbolikk? Hvilke andre scener i filmen legger du spesielt merke til bruk av symboler for å fortelle hva som skjer?

26. Filmen er delt inn i fire deler, etter de fire årstidene. Hvordan vises dette visuelt i filmen? Hvordan reflekteres den respektive årstiden i handlingen i de fire forskjellige delene?

27. La La Lands handling foregår både i filmens virkelige verden og i hovedkarakterenes fantasi. Beskriv noen av overgangene mellom disse to verdenene. Hvilke filmatiske grep brukes for å signalisere disse? Beskriv hvordan lyssetting, farger og foto blir brukt for å skifte fra en objektiv til en subjektiv synsvinkel i fem av disse scenene.

28. Hvorfor tror du at filmskaperne leker med idéen om virkelighet og fantasi med en nærmest sømløs overgang, på den måten de gjør i filmen? Hvordan kan dette være en kommentar eller bilde på filmindustrien, kunst generelt, og kanskje til og med livet selv?

29. Hva tror du er meningen bak filmens siste sekvens, der vi får presentert en alternativ versjon av filmens historie? Hva vil filmskaperne fortelle oss med dette grepet?

30. Filmen vant som nevnt også Oscar-prisen for beste regi. Hva er det ved regiarbeidet i filmen som er spesielt godt, synes du? Hvordan kommer dette til uttrykk i filmen? Hva er egentlig en regissørs jobb på en film som dette?

31. Lag en liste over alle de viktigste fagfunksjonene for en film som La La Land, med en kort beskrivelse av hvilke arbeidsoppgaver hver funksjon har, og hvordan dette vises i denne filmen. Hvilke fagområder synes du utmerker seg spesielt i denne filmen, og hvorfor?

32. Vil du si at filmen har en lykkelig eller trist slutt? Håpefull eller pessimistisk? Begrunn svaret ditt.

 

Nettressurser

Pressekit med bakomfilmer, intervjuer med filmskaperne, med mer

Bakomfilm fra innspillingen og intervju med regissøren

Regissørens prøvefilming av filmens åpningsnummer

Bak scenene på fire av filmens viktigste scener

The making of La La Land: Why it's important to modern cinema

How ‘La La Land’ Cinematographer Linus Sandgren Taught His Cameras to Dance

La La Land’ DP Linus Sandgren On The Challenges Of Capturing The Poetic LA Musical In Long, Fluid Takes

La La Land’s choreographer shares the film’s sneakiest dance-movie references

The Clever Tricks That Made La La Land Look Technicolor and Timeless

Behind the Scenes of 'La La Land': How The Sets Made The Movie Magical


 

Filmstudieark

Forfatter:Thomas Wangsmo
Klassetrinn: [8. - 9. trinn, 10. trinn, Videregående]
Fag: Mediefag , Engelsk , Musikk
Tema:Kunst, Media, Musikk, Individ/gruppe, Mediekunnskap
 

Fakta

Originaltittel:La la Land
Regi:Damien Chazelle
Roller:Emma Stone, Ryan Gosling
Manus:Damien Chazelle
Genre:Drama / Komedie / Musikal / Romantikk
Nasjonalitet:USA
Språk:engelsk
Produksjonsselskap:Black Label Media, Gilbert Films,, Impostor Pictures, Marc Platt Productions
Lengde:2 t. 9 min.
Distribusjon:Nordisk Film Distribusjon
Produksjonsår:2016
Aldersgrense:Tillatt for alle
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen