Filmweb
 
 

Hjartasteinn

Kort om filmen

I en avsidesliggende fiskelandsby på Island opplever Thor og Kristjan en dramatisk sommer. Hjemme hos Thor plager hans to søstre både ham og deres tyngede alenemor, mens Kristjans mor truer med å forlate familien på grunn av farens voldelige utbrudd. Heldigvis har de to guttene hverandre. På lekeplassen og den lokale kiosken møter Thor og Kristjan jevnaldrende til slåsskamper, "kysse-lek" og "gifte-leken". To jenter, Beta og Hanna, forsøker å få oppmerksomheten deres, men Thor og Kristjan er samtidig opptatt med å finne ut av følelsene de har for hverandre, i vissheten om at voksenlivets alvor venter etter sommerens ungdommelige sprell.

Guðmundur Arnar Guðmundsons langfilmdebut er delvis basert på hans egne erfaringer, og behandler velkjente oppvekstdrifter med stor ømhet. Filmens fotograf er den prisbelønte nordmannen Sturla Bradth Grøvlen, kjent fra filmene En natt i Berlin (2015) og Stabukker (2015), som fanger den skjøre utforskningen av seksualitet og selvbilder i kontrast til den dramatiske islandske naturen.


Kort om regissøren

Guðmundur Arnar Guðmundson (født 1982, Island) ble uteksaminert fra Det islandske kunstakademiet. Etter eksamen flyttet han til Danmark og studerte manusskriving. Hans kortfilmer har deltatt på mer enn 200 festivaler og vunnet over 50 internasjonale priser. Blant disse utmerkelsene er en Special Mention for Hvalfjörður (2013) i konkurranse-programmet på filmfestivalen i Cannes og en nominasjon til European Film Awards. Guðmundson utviklet og skrev sin første spillefilm Hjartasteinn under et Cannes Cinéfondation-opphold.

 

Notat til oppgavene

Spørsmålene under er hentet fra og relatert til innholdet i filmen, men flere oppgaver krever også videre kildearbeid, fortrinnsvis på internett. Det anbefales at man tar notater under filmen for å kunne besvare oppgavene. De fleste av oppgavene har ingen fasitsvar, men oppfordrer snarere til diskusjon rundt de viktige temaene som filmen tar opp. Noen av oppgavene kan besvares ganske kort, mens andre legger opp til lengre besvarelser basert på videre kildearbeid. Oppgavene kan løses individuelt eller i grupper etter visningen, men bør også gjennomgås før visning, slik at elevene vet hva de skal se etter i filmen. De inneholder noen veldig små spoilere, men ingenting som forringer filmopplevelsen nevneverdig. Det anbefales at man avslutningsvis diskuterer de forskjellige svarene som kommer fra enkeltelever eller grupper i plenum, slik at man kan dele forskjellige synspunkter på temaene som presenteres i filmen i hele klassen.

Oppgaver etter filmen

1. Beskriv med dine egne ord hva filmen handler om, uten å se på filmens offisielle synopsis.

2. Hva tror du tittelen betyr, og hvilken relevans har den for historien i filmen? Hvorfor tror du at filmskaperne har valgt akkurat denne tittelen?

3. Åpningsscenen i filmen viser en etter hvert nokså voldsom behandling av noen fisk som guttene fanger. Hvorfor tror du guttene behandler fisken på denne måten? Hva slags inntrykk får du av karakterene i denne scenen?

4. Hvordan vil du beskrive de to hovedkarakterene Thor og Kristjan? Hva er deres gode og dårlige sider? Hvordan vil du beskrive forholdet mellom dem? Hvordan utvikler forholdet deres seg underveis i filmen? Hvordan utvikler de to seg som individer i løpet av filmen?

5. Hvordan vil du beskrive Thors søstre Rakel og Hafdis, og forholdet hans til dem? Hva er forskjellene i Thors forhold til hver av de to søstrene? Hvordan er forholdet mellom de to søstrene?

6. Hafdis leser opp to dikt for familien i løpet av filmen. Hvordan tolker du disse diktene og deres relevans i filmen? Diktene går som følger:

Jeg våknet i morges i badekaret. Blodet mitt hadde lekket ned i sluket. Blodløs, gikk jeg ned i fjæren. Jeg ventet på å få livet mitt tilbake. I natt vil de spise blodårene mine. Strikke fra håret mitt, og ikle seg neglene mine. Det eneste som blir igjen av meg er hjertet, som jeg beholder.

Blodtørstige ulver biter i hendene til den enslige kvinnen som kjemmer deres pels. De biter i brystene og gnager på hennes hjerte. Hjertet slår i takt med evigheten, for det er deres vilje. Igjen sitter den enslige kvinnen med et tomrom i midjen, hele livet.

7. Hvordan vil du beskrive Thors mor Hulda? Hvordan er barnas forhold til henne? Hva slags forhold har Thor og søstrene til faren deres?

8. Hvordan vil du beskrive Kristjans far Sigurdur? Hva slags forhold har Kristjan til faren sin?

9. Hvordan vil du beskrive forskjellene på Thor og Kristjans familier? Hvem tror du har det beste forholdet til familien sin? Hvorfor?

10. Kort tid etter åpningsscenen får vi se en ny voldsom lek som Thor og Kristjan holder på med, denne gangen på en slette med forlatte biler. Hvorfor tror du at de to holder på som de gjør i denne scenen? Hvordan utvikler leken mellom de to seg senere i sekvensen?

11. Lek er en sentral del av filmen og tar form på mange forskjellige måter. Hva er det som ofte står sentralt i disse lekene? Hvordan bruker karakterene i filmen lek til å utforske forskjellige sider av seg selv og det å bli voksen? Hva er det som skjer i filmen når de slutter med lekene sine, og begynner å oppføre seg mer som voksne? Hvordan symboliserer dette overgangen fra å være barn til å bli voksen?

12. Hvordan vil du generelt beskrive forholdet mellom barna og de voksne i filmen?

13. Beskriv vennskapsforholdet mellom Thor og Kristjan og de to jentene Beta og Hanna. Hvordan utvikler forholdet dem imellom seg i løpet av filmen? Hvordan påvirker dette vennskapet til Thor og Kristjan? Hvorfor tror du Kristjan gjør de tingene han gjør for å hjelpe Thor i forholdet til Beta?

14. Filmen er satt til en liten bygd på Island. Hva slags portrett gir filmen av Island og bygda historien er satt til? På hvilken måte tror du denne settingen er viktig for filmens historie?  Hvilke ting som vises i filmen føler du er spesielt typiske for Island? Hvilke likheter finner du mellom disse og Norge?

15. Dyrene og naturen har en sentral rolle i filmen. Hva slags forhold har karakterene i filmen til dyr og natur? Hvordan brukes dyrene, naturen og været som symbolikk i filmen?

16. Hva er noen av filmens mest sentrale temaer? Hvilke scener føler du i størst grad tar for seg disse temaene? Beskriv minst fem av filmens sentrale temaer i detalj, og scenene som i størst grad viser disse.

17. Filmen er sparsommelig i sin bruk av musikk. Hvilke scener la du merke til at det ble brukt musikk, og hvordan ble musikken brukt i disse?

18. Filmens fotograf er norsk og heter Sturla Brandt Grøvlen. Hvordan vil du beskrive filmens foto? Hva likte du og hva likte du ikke? Hvilke visuelle elementer synes de er mest framtredende i filmen?

19. Hvordan vil du beskrive fargebruken i filmen? Hvilke scener la du mest merke til en sterk fargebruk? Hvorfor tror du filmskaperne har brukt farger på den måten de har gjort?

20. Hvordan tolker du det som skjer i den siste scenen mellom Thor og Kristjan? Hva tror du kommer til å skje med vennskapet deres framover?

21. Hvordan tolker du filmens siste scene, når Thor ser en liten gutt som leker med en fisk på samme måte som han og vennene gjorde det i begynnelsen av filmen? Hvilken symbolikk ligger i det som skjer med fisken etter at gutten kaster den ut i vannet igjen?

22. Hjartasteinn er regissøren Guðmundur Arnar Guðmundssons første spillefilm. Tidligere har han laget flere kortfilmer, som handler om flere av de samme temaene. En av disse er Hvalfjörður, som kan ses her: vimeo.com/blog/post/staff-pick-premiere-whale-valley

Se kortfilmen og les intervjuet med regissøren på samme nettside. Skriv deretter en kort analyse av filmen og temaene den tar opp. Sammenlign disse med de mest sentrale temaene i Hjartasteinn. Hvilke fellestrekk finner du?

 

Relaterte filmer med filmstudieark

Fucking Åmål
Få meg på, for faen
Ikke kall meg sønn
Tomboy

 

Nettressurser

Filmens hjemmeside
Pressekit inkludert intervju med regissøren


 

Filmstudieark

Forfatter:Thomas Wangsmo
Klassetrinn: [8. - 9. trinn, 10. trinn, Videregående]
Fag: KRLE-faget , Samfunnsfag , Norsk , KRLE-faget , Mediefag , Fremmedspråk
Tema:Individ/gruppe, Kjønn og kjønnsroller, Likestilling/kjønnsroller, Oppvekst/familie, Tenår/skole og seksualitet, Vennskap/respekt, Nordisk
 

Fakta

Originaltittel:Hjartasteinn
Regi:Guðmundur Arnar Guðmundsson
Roller:Baldur Einarsson, Blær Hinriksson, Diljá Valsdóttir, Katla Njalddottir, Søren Malling, Nina Dögg Filippusdottir, Nanna Kristin Magnusdottir, Jónína Þórdís Karlsdóttir, Rán Ragnarsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson
Manus:Guðmundur Arnar Guðmundsson
Genre:Drama / Romantikk
Nasjonalitet:Danmark / Island
Språk:islandsk
Produsent:Guðmundur Arnar Guðmundsson, Jesper Morthorst, Lise Orheim Stender, Anton Máni Svansson
Produksjonsselskap:SF Studios Production, Join Motion Pictures
Musikk:Kristian Eidnes Andersen
Lengde:2 t. 9 min.
Distribusjon:Tour de Force
Produksjonsår:2016
Aldersgrense:12 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen