Filmweb
 
 

Askeladden i Dovregubbens hall

HANDLINGEN              

Den fattige bondesønnen Espen Askeladd og brødrene legger ut på en farefull ferd for å redde prinsessen fra å bli gift med Dovregubben. Sagnet i eventyret forteller at dersom prinsessen forblir ugift på sin 18-årsdag, vil det grusomme trollet Dovregubben hente henne og gjøre henne til sin hustru og slave for resten av livet.

Kongen vil gifte henne bort til en ufyselig prins ved navn Fredrik, men det vil ikke prinsessen og rømmer til skogs på bursdagen sin. Prinsessen blir så bortført av Dovregubben som sies å være umulig å bekjempe. I stor fortvilelse utlover Kongen en dusør; den som redder prinsessen fra trollet skal få prinses-sen og halve kongeriket. Espen Askeladd og brødrene tar på seg oppdraget og drar på jakt for å befri prinsessen, men de er ikke de eneste. Det gjør nemlig også den usympatiske prins Fredrik, og en spen-ningsfylt ferd er i gang.

 

OM FILMEN

Filmen er basert på Asbjørnsen og Moes klassiske eventyrfortellinger om Askeladden. Den er beriket med naturbilder fra begynnelse til slutt, og enkelte deler synes å være tydelig inspirert av Theodor Kittelsens illustrasjoner fra Asbjørnsen og Moes eventyr samling. Motiver som «Soria Moria Slott»; «Dovregubben» og «Nøkken» er eksempler på dette.

Filmens musikk er nasjonalromantisk, der blant annet Edvard Griegs kjente musikkstykke I Dovregubbens hall er et av lydbildene i filmen. I Dovregubbens hall ble opprinnelig komponert til urfremførelsen av Henrik Ibsens skuespill Peer Gynt som ble satt opp på Christiania Theater i 1876. Musikken er bygd opp på en høyst egenartet måte, med en stigning i både styrkegrad og tempo som i sterk grad påvirker spennings-nivået i filmen. Skuespillet av Henrik Ibsen, «Peer Gynt» er forøvrig det mest kjente norske teaterstykket gjennom tidene, og blir den dag i dag spilt over hele verden.

Aldersgrensen på filmen «Askeladden i Dovregubbens Hall» er satt til 9 år. Grunnen til dette er at filmen har partier med utrygg stemning, og inneholder scener med truende situasjoner og skremmende skikkelser.

Se trailer til filmen her


EGNETHET I SKOLE/LÆRERPLANREFERANSER

Filmstudiearket tar utgangspunkt i Kompetansemålene for 4. -og 7. årstrinn i Norsk, Musikk, samt Kunst og Håndverk. Det er ikke tenkt at alle oppgavene skal gjøres, men at hver enkelt lærer kan plukke ut de oppgavene som er tilpasset sitt trinn og som de ønsker å jobbe med.


RELEVANTE FAG


Norsk, Kunst og Håndverk, Musikk


FRA LITTERATUR TIL FILM

1. Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe (mest kjent som Asbjørnsen & Moe)  reiste rundt på 1830-tallet og samlet inn eventyr og sagn fra rundt omkring i Norge. Kjenner du til noen av eventyrene de har skrevet ned?

2. Skriv en kort biografi om Peter Christen Asbjørnsen og/eller Jørgen Moe. Hvem var de? Hvor fant de alle historiene? Hva gjorde de med fortellingene?

3. Filmen Askeladden i Dovregubbens Hall er tydelig inspirert av ulike eventyr om Askeladden. Kan dere finne ut hvilke eventyr filmen henter handlingen sin fra? (Se: folkeeventyr.no/askeladden/)

4. Les et av eventyrene om Askeladden høyt i klassen. Hvordan opplever dere at filmen er forskjellig fra eventyret? Hvordan opplever dere karakterene forskjellig? Er Askeladden i eventyret lik Askeladden på filmen? Hva likte du best? Filmen eller eventyret? Begrunn hvorfor.

 

OM KARAKTERENE

1. Hvilke skikkelser fra norske sagn og eventyr finner dere i filmen?

2. Kan du beskrive Askeladden? Hva er hans egenskaper?

3. Skriv en kort tekst om hva Askeladden drømmer og fantaserer om.

4. Hva er Askeladdens egentlige navn? og hvorfor ble han kalt Askeladden? Kjenner du andre eventyr-skikkelser som har fått kallenavn?

5. Kan du beskrive Askeladdens brødre? Hvordan er dem?

6. Hvordan opplever du prins Fredrik? Kan du beskrive ham med tre setninger?
 

NORSK

1. Hva er sjangertrekk? Hvilke karakteristiske sjangertrekk finner vi i eventyr?

2. Hva er et sagn? Hva er forskjellen på et sagn og et eventyr?

1. Hvorfor tror du vi trenger eventyr? (til lærer/evt.elever: gyldendal.no/toraage/artikler/eventyretlever)

3. Hva lager vi eventyr om i vår tid?

4. Hva er et troll? Hvilke egenskaper har det? Hvordan ser troll ut?

5. Hva betyr at noe «går troll i ord»?

6. Hva er en dusør?

7. Hva er et budskap? Hva vil filmen og eventyrene om Askeladden fortelle oss?

8. Askeladden finner mange ting på sin vei, som brødrene ikke synes har noen verdi. Hva er det egentlig han finner? Og hva ble tingene brukt til? Har du noen gang funnet noe på veien som du har hatt bruk for senere eller som har vært verdifullt for deg? Skriv en kort tekst om denne tingen (du kan også dikte opp noe og bruke fantasien)

9. Tenk på en hendelse i hverdagen, hvordan kan du gjøre denne om til et eventyr? Sitt sammen to og to, og lag et eventyr ut av en hverdagslig hendelse.

10. I filmen Askeladden i Dovregubbens hall møter vi mange underjordiske vesener som huldre, nøkken og troll. Hvordan kan disse skikkelsene ha oppstått? Hvorfor tror du de er tatt med i fortellingene? Kjen-ner du til andre fantasi skikkelser som ofte er med i fortellinger?

11. Kan du beskrive hva som skjedde i handlingen da Askeladden og brødrene møtte huldrene?

12. Kjenner du til underjordiske vesner eller skikkelser som finnes i samiske eventyr og sagn? Hva er en Stallo? Hva er en Jiehttanas?
 

KUNST OG HÅNDVERK

1. Gå på internett, finn ut hvem Theodor Kittelsen er. Hvilken utdanning hadde han? Hvilke bilder lagde han? Hvilken teknikk brukte han for å lage bilder? Hvordan bruker han lys og skygger i sine bilder? Hvor tror du Kittelsen hentet inspirasjon til sine bilder fra?

2. Finn en tegning som Theodor Kittelsen har laget. Prøv å lage en tegning så lik som mulig hans.

3. Lag en egen tegning av trollet Dovregubben. Bruk fantasien.

4. En plakat er et oppslag med informasjon og reklame. Plakaten skal kunne sees på god avstand og vekke vår oppmerksomhet. Den er derfor ofte enkle former og sterke farger. Plakaten kan enten være tegnet eller malt eller trykt i flere eksemplarer. Lag en plakat til filmen Askeladden i Dovregubbens Hall. (Her kan du velge fritt hvordan du vil at den skal se ut, men prøv å ha med noe fra filmen).

5. Lag en tegning eller en modell av huset til Askeladden og hans familie, slik du vil at det skulle sett ut etter de hadde bygd det opp igjen.

 

MUSIKK

1. Lytt til I Dovregubbens Hall som er et kjent musikkstykke laget av Edvart Grieg. Kan du gjenkjenne og beskrive klangen, rytme, dynamikk, tempo og formen til musikken? Hvilke instrumenter er brukt? Hvilken stemning får musikken deg til å komme i?

2. Lytt til Edvard Griegs Solveig´s sang. Hvordan oppleves denne musikken i forhold til I Dovregubbens Hall? Kan du gjenkjenne og beskrive klangen, rytme, dynamikk, tempo og formen til musikken? Hvil-ke instrumenter er brukt?

3. Hvem var Edvart Grieg? Skriv en kort biografi om han.

4. Hvilken musikals epoke til hører Edvard Grieg? Hva kjennetegner hans musikk?

 

FILMSTUDIESPØRSMÅL

1) Kan du gjenfortelle filmens handling på cirka 50 ord.

2) Velg en scene/sekvens du likte godt, beskriv og begrunn hvorfor du likte akkurat denne sce-nen/sekvensen.

3) Var det noen scener som gjorde deg skremt, glad, trist? Begrunn hvorfor nettopp disse scenen skapte en slik følelse i deg.

4) Hva synes du om måten filmen slutter på? Begrunn svaret ditt.

5) Hvilke virkemidler har filmskaperne brukt for å få frem ulike stemningene? (Stikkord: musikk, omgi-velsene/natur, tempo, farger, lys/skygge m.m.)

6) Eventyrene om Askeladden Musikken til Grieg og Theodor Kittelsens illustrasjoner fra Asbjørnsen og Moes eventyrsamling er regnet som en del av nasjonalromantikken. Les om hva som kjennetegner denne retningen innen kunst og litteratur, og kom med eksempler fra filmen som kan karakteriseres som nasjonalromantiske.

7) Skriv en anmeldelse av filmen. Fortell om hva du likte og hva du ikke likte. Begrunn synspunktene dine.


 

Filmstudieark

Forfatter:Ingrid Stensen
Klassetrinn: [5. - 7. trinn]
Fag: Norsk , Kunst og håndverk , Musikk
Tema:Eventyr/fantasy, Historie, Kjønn og kjønnsroller, Kunst, Litteratur på film
 

Fakta

Originaltittel:Askeladden - I Dovregubbens hall
Regi:Mikkel Brænne Sandemose
Roller:Vebjørn Enger, Eilie Harboe, Mads Sjøgård Pettersen, Elias Holmen Sørensen, Allan Hyde, Thorbjørn Harr, Arthur Berning, Robert Skjærstad, Synnøve Macody Lund, Gard B. Eidsvold, Ida Ursin-Holm
Manus:Aleksander Kirkwood Brown, Espen Enger
Genre:Eventyr / Familiefilm
Nasjonalitet:Norge
Språk:norsk
Produsent:Synnøve Hørsdal og Åshild Ariane Ramborg
Produksjonsselskap:Maipo Film AS
Lengde:1 t. 44 min.
Distribusjon:Nordisk Film Distribusjon
Produksjonsår:2016
Aldersgrense:9 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen