FILMINFORMASJON
HandlingsreferatLillebror flytter med Knerten og familien sin til Vestlandet, men han drømmer om enda større ekspedisjoner. Lillebror fantaserer om å være polfarer som kjemper seg gjennom snøen mot polpunktet.
Han vil ha massevis og lassevis av snø til jul, men det er ikke et fnugg snø på stedet Lillebror og Knerten har flyttet til. Det bare regner i bøtter og spann, men på fjellet skal det ligge masse snø.
Plutselig en dag har Knerten forsvunnet! For å redde vennen sin, sniker Lillebror seg ut på en farefull ekspedisjon, og da må også far dra for å finne de to bestevennene. Oppe på fjellet blir alle overrasket av en snøstorm og dermed får Lillebror og Knerten mer snø enn de kunne drømme om. Som om ikke dette var nok, så skjer dette på selveste julaften!
Ekspedisjon Knerten er en av flere filmer basert på Anne-Cath. Vestlys kjente barnebøker. Hennes første seks bøker om Lillebror og Knerten ble utgitt allerede på 60- og 70-tallet, og filmenes handling er lagt til denne tidsepoken. (For å være nøyaktig, Ekspedisjon Knerten er lagt til 1967.)
Karakterene i Ekspedisjon Knerten spilles av andre skuespillere enn i de foregående filmene. Blant annet gjør åtteåringen Filip Mathias Eide her sin filmdebut i rollen som Lillebror.
Se filmens trailer her:
filmweb.no/trailere EGNETHET I SKOLEN, LÆREPLANREFERANSER
Klassetrinn: 1.-4.-trinn ”Ekspedisjon Knerten” har ikke fått en nedre aldersgrense, den er tillatt for alle. Medietilsynet opplyser at ”filmen inneholder ingen skadelige scener.” Filmen kan passe fint som førjulsunderholdning for flere aldersgrupper, men dette studieopplegget er myntet på de fire første årstrinnene.
Relevante fag: Norsk, samfunnsfag, naturfag, kunst og håndverk og kroppsøving.
Det faglige arbeidet før og etter visningen av ”Ekspedisjon Knerten” vil kunne bidra til å nå flere av lærerplanens kompetansemål. Her er eksempler:
NORSKKompetansemål etter 2. og 4. årstrinn innen hovedtemaene Muntlig kommunikasjon og Språk, litteratur og kultur
SAMFUNNSFAGKompetansemål etter 4. årstrinn innen hovedtemaene Geografi og Historie.
NATURFAG
Kompetansemål etter 4. årstrinn innen hovedtemaene Forskerspiren og Kropp og helse.
KUNST OG HÅNDVERKKompetansemål etter 2. og 4. årstrinn innen hovedtemaet Visuell kommunikasjon.
KROPPSØVING
Kompetansemål etter 4. årstrinn innen hovedtemaet ”aktivitet i ulike rørslemiljø”.
Les mer på
udir.no/Lareplaner
OPPGAVESAMLING
Oppgavene under kommer ikke i en bestemt rekkefølge. Disse kan ulike faglærere og elever selv velge blant for å rette fagutbyttet dit man ønsker. Merk: Det er ikke tenkt at det skal jobbes med samtlige oppgaver.
Hver enkelt lærer må gjerne, med utgangspunkt i egen elevmasse, vurdere (og eventuelt korrigere) de ulike oppgavers vanskelighetsnivå og formuleringer. Velg også selv om besvarelsene skal skje skriftlig eller muntlig, og hvorvidt elevene skal jobbe individuelt eller i grupper. Mange av oppgavene passer også godt til klassediskusjon.
Flere av spørsmålene/oppgavene kan nødvendigvis ikke besvares ut fra informasjon fra filmen alene. Å i tillegg gi elevene tilgang til internett og øvrige oppslagsverk vil være avgjørende. Langt fra alle spørsmål vil ha klare fasitsvar.
Noen av spørsmålene/oppgavene henspiller på mindre fremtredende – men viktige – elementer i handlingen. Det bør derfor ikke være for stor avstand i tid mellom forarbeid, visning og etterarbeid.
A: KARAKTERENE
1) Beskriv Lillebror. Hva liker du best ved han? Begrunn svaret ditt.
2) Tenk deg til at Lillebror er din venn. Hva kunne du hatt lyst til å finne på sammen med han?
3) Lillebror drømmer om å bli polfarer. Hvilke personlige egenskaper har han som gjør han egnet til dette?
4) Lillebrors pappa har både sterke og svake sider som pappa. Snakk sammen i klassen om dette, og gi eksempler på hva dere synes han gjør som er bra, og hva dere ikke synes er så bra.
5) På hvilke måter skjønner man at Filip (Lillebrors storebror) forelsker seg i nabojenta Elma?
6) Hva er det som gjør Knerten til en god venn for Lillebror?
B: POLFART
1) Hva vil det si å være en polfarer?
2) Lillebror er veldig interessert i polfareren Roald Amundsen. Bruk internett og finn mer stoff om han. (I filmen nevnes også polfareren Fritjof Nansen, han er i likhet med Roald Amundsen også en av verdens mest kjente oppdagelsesreisende. Finn gjerne stoff om han også.)
3) Hvis du og klassen din bor i eller i nærheten av Oslo, planlegg en tur til Frammuseet (frammuseum.no). Her vil du på en veldig spennende måte lære om norsk polfartshistorie!
4) Tenk deg til at du skulle ut på en oppdagelsesferd, til en pol eller til et annet sted i verden. Hva ville du i så fall ha hatt med deg av nødvendig utstyr? Lag en liste.
C: GEOGRAFI
Til denne oppgaveseksjonen trenger man norgeskart, europakart og globus.
1) Studer en globus og finn både Nord- og Sydpolen. Finnes Vestpolen i virkeligheten, stedet hvor Lillebror og Knerten drar på ekspedisjon?
2) Når Lillebrors familie ankommer det nye huset, finner de et postkort med velkomsthilsen fra nabofamilien. På dette kortet er det to naturfotografier med teksten «Måbødalen og Vøringsfossen.» Bruk denne informasjonen og et norgeskart til å finne ut hvor i landet vårt familien har flyttet.
3) Hvordan kan man finne de fire himmelretningene, nord, sør, øst og vest?
4) Lillebror finner et land på europakartet sitt som heter Polen. Har dette landet noe med Nord- og Sør-Polen å gjøre?
D: NATURFAG
1) Hvorfor er det oftest mer snø på fjellet/på fjelltopper, enn lavere ned i landet?
2) Hva er det som gjør at noe nedbør kommer ned som regn og noe som snø?
3) Hva er en storm? Finnes det ulike typer stormer? Er det noen i klassen som har opplevd storm?
4) Lillebror og faren overnatter i en snøhule. Hva er det som gjør at de holder varmen inne i snøen? (Vi får vite at de lager en kuldegrop inne i hula, hva menes med dette?)
5) Det er viktig å ha med seg riktig utstyr når man er på tur. Hvordan kunne det ha gått med Lillebror og faren om de ikke hadde hatt med seg spade? Under kan dere lese Fjellvettreglene. Disse er det lurt å kunne! Snakk sammen om hva de ulike ni reglene betyr, og hvorfor de er viktige.
1: Planlegg turen og meld fra hvor du går.
2: Tilpass turen etter evne og forhold.
3: Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
4: Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
5: Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
6: Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
7: Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
8: Vend i tide – det er ingen skam å snu.
9: Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.
E: KREATIVE OPPGAVER/AKTIVITETER
1) Finn et skogsområdet med mye småskog/pinner. Lag dere hver deres trepinnefigur, og gi han/henne et passende navn. Lag en historie sammen hvor trefigurene er med på handlingen.
2) Er det snø i nærheten av skolen? Nok til å gå på ski? Nok til en snøhule?! Lek i snøen istedenfor å være i klasserommet.
3) Under ser dere en oversikt over ulike scener fra filmen. Velg en av disse scenene og lag en tegning eller et maleri av en av scenene. Gi det ferdige bildet en passende tittel.
Scener:
- Når Bjarne tømmer et lastebillass med snø utenfor huset til Lillebror.
- Når Lillebror firer seg ned fra balkongen ved hjelp av glitterbånd.
- Når Filip og Elma sitter sammen i sofaen og drikker kakao.
- Når Lillebror og faren går på ski i snøstorm.
- Når Lillebror, Knerten-familien og faren overnatter i snøhulen.
- Når Lillebror, Knerten-familien og faren kjører over vidda på snøscooter.
- Når Lillebror, familien hans og naboene feirer nyttårsaften sammen.
F: DIVERSE
1) Denne filmen er basert på Anne-Cath. Vestlys barnebøker om Knerten. Vestly har skrevet mange kjente barnebøker. Hvilke kjenner dere til fra før? Bruk internett og biblioteket og finn mer stoff om henne. Undersøk om dere kan låne Knerten-bøker på biblioteket.
2) Filmens handling er lagt til året 1967. Hva var annerledes den gang sammenlignet med i 2017? Hvem kjenner du som levde i 1967? Hva kan de fortelle om denne tiden?
3) Når Lillebror skal se på en film om Roald Amundsen i stua, finner faren frem et stort apparat, og filmen vises i sort-hvitt på et lerret. Hva slags apparat er dette?
4) Bjarne (naboen) er medlem av Hjelpekorpset. Hva gjør et hjelpekorps? Finnes det hjelpekorps på ditt hjemsted?
5) Hva vil det si å gå julebukk?
6) Lillebror sier at de røde skiene han får har en jentefarge. Kan en fagre være jentete? Finnes det guttefarger? Snakk sammen i klassen.
G: FILMOPPLEVELSEN
1) Hvor bra syntes du denne filmen var? Hva likte du godt og hva likte du dårlig? Snakk sammen i klassen.
2) Hvilke ulike følelser ga filmopplevelsen deg? Gjorde noen av scenene i filmen deg glad? Gjorde noe deg redd? Ble du noen gang trist i løpet av handlingen? Rørt? Flau? Sint? Hva fikk deg til å le? Reagerte andre i klassen på samme måte som deg? Snakk sammen i klassen.
Send gjerne respons på dette filmstudiearket til mail@pohphoto.com. Takk!
av Per Olav Heimstad
Per Olav Heimstad (f. 1973) er adjunkt og har undervist i ungdomsskolen siden 1999. Han driver også enmannsfirmaet POHphoto (pohphoto.com) hvor han bl.a. jobber som fotograf, film-/musikkanmelder, tegneserietegner, forfatter og statist/smårolleskuespiller. Han bor i Åsgårdstrand sammen med kone, to sønner og mange filmteoribøker.