Filmweb
 
 

Blindsone

Kort om filmen

Blindsone følger en mors kamp for å forstå sin datters krise, når den rammer hele familien. Hvordan kan vi som voksne, foreldre og samfunn hjelpe barn og ungdom å åpne opp om vanskelige tanker og psykiske lidelser, når idealene bygger på lykke og overskudd?

Blindsone er Tuva Novotnys debut som spillefilmregissør. Novotny har også skrevet manus til Blindsone som er filmet i én lang tagning på 98 minutter, og som setter søkelys på psykiske lidelser blant barn og unge i Norge.

Notat til oppgavene

Spørsmålene under er hentet fra og relatert til innholdet i filmen, men flere oppgaver krever også videre kildearbeid, fortrinnsvis på internett. Det anbefales at man tar notater under filmen for å kunne besvare oppgavene. De fleste av oppgavene har ingen fasitsvar, men oppfordrer snarere til diskusjon rundt de viktige temaene som filmen tar opp. Noen av oppgavene kan besvares ganske kort, mens andre legger opp til lengre besvarelser basert på videre kildearbeid. Oppgavene kan løses individuelt eller i grupper etter visningen, men bør også gjennomgås før visning, slik at elevene vet hva de skal se etter i filmen. De kan inneholde noen veldig små spoilere, men ingenting som forringer filmopplevelsen nevneverdig. Det anbefales at man avslutningsvis diskuterer svarene fra enkeltelevene eller gruppene i plenum, slik at man kan dele forskjellige synspunkter fra hele klassen på temaene som presenteres i filmen.

Viktig: Grunnet filmens tematikk anbefales det at man lager et opplegg rundt filmen ved å invitere helsesykepleier til å være tilstede etter visningen, for å være med på samtalene som kan oppstå i forbindelse med at elevene skal løse disse oppgavene.

Oppgaver etter filmen

1. Beskriv med dine egne ord hva filmen handler om, uten å se på filmens offisielle synopsis.

2. Beskriv med egne ord inntrykkene du sitter igjen med etter å ha sett filmen. Hvordan vil du beskrive handlingen i filmen? Hva overrasket deg mest med filmen? Hva likte du best med hvordan filmen gjengir en slik dramatisk hendelse? Hva likte du minst?

3. Hvilken relevans har tittelen for historien som fortelles i filmen? Hvorfor tror du at filmskaperne har valgt akkurat denne tittelen?

4. Hvordan vil du beskrive Thea? Hvordan virker forholdet hennes til de andre jentene på håndballaget? Hvordan virker forholdet hennes til venninnen hun tar følge med hjem? På hvilke måter virker Thea og venninnen hennes like, og hvordan er de forskjellige?
5. Hvordan vil du beskrive Maria? Hvordan synes du det virker som om forholdet mellom Thea og Maria er? Hvordan forandrer Maria seg i løpet av filmen?

6. Hvordan vil du beskrive Anders? Hvordan er forholdet mellom Anders og Maria? Hvordan får du inntrykk av at forholdet mellom Anders og Thea har vært?
7. Hvilken dramatisk hendelse i Anders, Thea og Marias fortid får vi vite om i løpet av filmen? Hva får vi vite om hvordan Anders og Maria følte at denne hendelsen ble behandlet av myndighetene? Hvordan tror du denne hendelsen fra fortiden kan ha påvirket forholdet mellom de tre, og hendelsene som skjer i filmen?

8. Filmen er filmet i én lang tagning som varer i 98 minutter, altså er det ingen klipp i filmen. Kameraet virker å være håndholdt og følger hovedkarakterene gjennom det meste av filmen. Hvorfor tror du filmskaperne har valgt å lage filmen på denne måten? Hvilken effekt har denne teknikken på publikum? Hvordan påvirker denne metoden filmens uttrykk, sammenlignet med en mer konvensjonelt klippet film? Hva tror du var noen av utfordringene ved å lage filmen slik?

9. De som spiller ambulanse- og sykehuspersonell i filmen har også disse yrkene i virkeligheten, fordi regissøren ønsket å gjøre situasjonene i filmen så autentiske som mulig. Hvordan synes du dette grepet fungerer i filmen? Hva lærte du om disse yrkene og hvilke arbeidsoppgaver de har?

10. Hva tenker du om filmens siste bilde, når Bjørn kommer og legger seg i sengen hos Maria? Hva tror du filmskaperne ønsker å si med denne avslutningen?

11. Hvordan tror du at det går videre med karakterene i historien etter filmens slutt?

12. Les intervjuet med regissøren Tuva Novotny i filmmagasinet Cine. Hvorfor ønsket hun å lage denne filmen? Hva forsøker hun å sette fokus på med den? Hvorfor mener hun at det er så vanskelig for mange å snakke om psykiske lidelser?
Intervju med regissøren i Cine

13. Les utdrag fra intervjuet med regissøren på Radio 102s nettside. Hør gjerne også gjennom hele intervjuet. Hva sier hun om valget av tittelen Blindsone her? Sammenlign dette med ditt eget svar på spørsmål 3. Hva sier hun om hvorfor hun ønsket å gjøre filmen i én lang tagning? Sammenlign dette med ditt eget svar på spørsmål 8.
Intervju med regissøren på Radio 102

14. Hvordan tror du voksne, foreldre og samfunnet vårt kan hjelpe barn og ungdom å åpne opp og snakke om vanskelige tanker og psykiske lidelser? Hvilke problemer skaper det at idealene våre i stor grad bygger på lykke og overskudd? Hvordan tror du det går an å overkomme disse utfordringene, og skape bedre dialog mellom mennesker i alle aldre om disse tingene?

15. Hvordan vil du beskrive sorg? Skriv et essay eller en novelle som handler om dette eller et relatert tema.

Viktig: Dersom du trenger noen å snakke med om temaene som blir tatt opp i filmen, eller andre ting du synes er vanskelig å sette ord på, kan du snakke med din lærer, helsesykepleier eller en annen voksen du stoler på.

Du kan også henvende deg anonymt til "Kors på halsen". Kors på halsen er Røde Kors sitt samtaletilbud for alle opp til 18 år. Du kan ringe, maile eller chatte og ta opp det som er viktig for deg. Hos Kors på halsen får du snakke med en voksen du kan stole på, og som ikke kan se hvem du er. Du kan fortelle om alt, både de gode tingene og det du synes er vondt og vanskelig. For livet blir faktisk litt lettere når du har noen å snakke med.

Relaterte filmer med filmstudieark

Hjartasteinn
Broen til Terabithia
Isslottet


 

Filmstudieark

Forfatter:Thomas Wangsmo
Klassetrinn: [8. - 9. trinn, 10. trinn, Videregående]
Fag: Norsk , Samfunnsfag , Mediefag , KRLE-faget
Tema:Filosofi og etikk, Individ/gruppe, Mobbing, Oppvekst/familie, Samfunn og individ, Tenår/skole og seksualitet, Vennskap/respekt, Nordisk
 

Fakta

Originaltittel:Blindsone
Regi:Tuva Novotny
Roller:Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen, Per Frisch, Marianne Krogh, Oddgeir Thune
Nasjonalitet:Norge
Språk:norsk
Produksjonsselskap:Nordisk Film Production
Lengde:1 t. 42 min.
Distribusjon:Nordisk Film Distribusjon
Produksjonsår:2018
Aldersgrense:12 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen