Filmweb
 
 

Månelyst i Flåklypa

FILMINFORMASJON

Solan og Ludvig-trilogien avsluttes med en spektakulær måneferd som tar Flåklypa-universet til nye høyder. Et nytt, internasjonalt månekappløp er i gang. Det norske bidraget ledes av den briljante oppfinneren Reodor Felgen, med Solan og Ludvig som modige astronauter. Hva kan egentlig gå galt? Ganske mye, faktisk. Med hemmelige passasjerer og skjulte agendaer, kan det se ut som om ingenting går etter planen.

Regissør Rasmus A. Sivertsen har tidligere stått bak filmer som Pelle Politibil, Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin og de to tidligere Flåklypa-filmene. Manusforfatter Karsten Fullu var også med på de første Flåklypa-filmene, og har for øvrig skrevet manus bl.a. til Kurt blir grusom.

Produksjonsselskapet Maipo Film er et av Norges mestproduserende selskap innen spillefilm, og har foruten Flåklypa-produksjoner stått bak Doktor Proktors prompepulver. (Tekst utarbeidet av distributør, redigert)

Se filmens trailer her
 

EGNETHET I SKOLEN, LÆREPLANREFERANSER



Filmen er tillatt for alle, det vil si at Medietilsynet ikke har gitt den en nedre aldersgrense (da den ikke inneholder noen scener som ”antas å ha skadelig virkning på barn”.) I skolesammenheng kan den sies å være best egnet for 1. til 7.-trinn. Det faglige arbeidet før og etter visningen av ”Månelyst i Flåklypa” vil kunne bidra til å nå flere av lærerplanens kompetansemål. Her er eksempler:

Norsk
Kompetansemål etter 2., 4. og 7. årstrinn innen hovedtemaene Muntlig kommunikasjon og Språk, litteratur og kultur.

Samfunnsfag
Kompetansemål etter 4. og 7. årstrinn innen hovedtemaene ”utforskeren” og ”samfunnskunnskap”.

Kristendom, religion, livssyn og etikk
Kompetansemål etter 4. og 7. årstrinn innen hovedtemaet ”filosofi og etikk”.

Naturfag
Kompetansemål etter 2., 4. og 7. trinn innen fagområdet ”forskerspiren” og ”teknologi og design”.

Kunst og håndverk
Kompetansemål etter 2., 4. og 7. årstrinn innen hovedtemaet ”visuell kommunikasjon”.

Les mer på udir.no/Lareplaner
 

OPPGAVESAMLING



Oppgavene under kommer ikke i en bestemt rekkefølge. Disse kan ulike faglærere og elever selv velge blant for å rette fagutbyttet dit man ønsker. Merk: Det er ikke tenkt at det skal jobbes med samtlige oppgaver. 



Hver enkelt lærer må gjerne, med utgangspunkt i egen elevgruppe, vurdere (og eventuelt korrigere) de ulike oppgavers vanskelighetsnivå og formuleringer. Velg også selv om besvarelsene skal skje skriftlig eller muntlig, og hvorvidt elevene skal jobbe individuelt eller i grupper. Mange av oppgavene passer også godt til klasse-/gruppediskusjon. 



Flere av spørsmålene/oppgavene kan nødvendigvis ikke besvares ut fra informasjon fra filmen alene. Å i tillegg gi elevene tilgang til internett og ulike oppslagsverk vil være avgjørende. Langt fra alle spørsmål vil ha klare fasitsvar. 



Noen av spørsmålene/oppgavene henspiller på mindre fremtredende – men viktige – elementer i handlingen. Det bør derfor ikke være for stor avstand i tid mellom forarbeid, visning og etterarbeid. 


A: KARAKTERENE

1) Beskriv Reodor Felgen, Solan Gundersen og Ludvig. De er veldig forskjellige, men hvorfor er de likevel så gode venner, tror du?

2) Solan sier han vil til månen, om det så er det siste han gjør. Hvorfor har han så lyst til å dra til månen?

3) Innbill deg at du er journalist og skal gjøre et intervju med oppfinner Reodor Felgen. Skriv ned tre spørsmål du kunne ha tenkt deg å stille han. Spør andre i klassen hva de tror Reodor ville ha svart.

3) Ludvig er et veldig engstelig pinnsvin. Likevel kan han være veldig modig når han må. Gi eksempel fra filmen på at Ludvig er veldig modig.

4) I filmen ser vi mange snåle figurer, for eksempel ordfører Enkefru Stengenføhn-Gnad, statsansatt Vigfus Skonken, redaktør Frimand Pløsen, gorillaen Emanuel Desperados og meieribestyrer Ollvar O. Kleppvold. Lag en tegning av din egen Flåklypa-figur, som du tror kunne ha passet inn i bygda. Gi figuren din et artig navn, og fortell litt om hva han/hun jobber med eller like å gjøre.


B: PRAKTISKE/KREATIVE OPPGAVER


1) Reodor Felgen er en veldig kreativ mann som hele tiden lager nye oppfinnelser. Tenk ut din egen oppfinnelse, og tegn en tegning som forklarer hvordan den virker og hva den skal brukes til.

2) I filmen gjør Ludvig sitt beste for at månen ikke skal bli ødelagt. Ludvig synes månen er vakker, og beskriver på en poetisk måte måneskinn som om naturen har skrudd på nattlampa si. Skriv et dikt som handler om hvordan du opplever månen.

3) Hvilken scene/episode fra filmen husker du best? Lag en tegning eller et maleri fra denne hendelsen. Gi bildet en passende tittel. Hvis du trenger hjelp til å velge en scene fra filmen, her er forslag:

- Når måneraketten La Pollo tar av fra rakettbasen i Flåklypa.

- Når Ludvig i utedoen blir dratt med til værs av raketten.

- Når Solan finner gorillaen Emanuel Desperados i rakettens lasterom.

- Når Solan og Ludvig forsøker å stanse Vigfus sin ”støvsugerrobot” på månen.

- Når Reodor, Solan og Ludvig sitter og ser på nattehimmelen sammen.


C: ORD/UTTRYKK/SPRÅK


1) Hva er en oppskyting?

2) Hva er en nedtelling?

3) Hva slags kraft er tyngdekraften?

4) Hva vil det si å være vektløs?

5) I romskipets kontrollrom mottar Solan og Ludvig en beskjed via morse. Hva er morse?

6) Vigfus Skonken jobber for staten. Han sier at staten er hans eneste venn. Hva menes med staten?

7) Hva er et solsystem?

8) Hva er atmosfæren?


D: ROMFART/VERDENSROMMET


1) I virkeligheten har ingen fra Norge vært på månen, men flere menn fra et annet land har. Bruk internett og finn mer stoff om hvordan og når dette skjedde.

2) Flere land bruker masse penger på å sende ulike forskningsfartøy ut i verdensrommet. Hvorfor tror du så mange mennesker er så nysgjerrige på hva som finnes ute i verdensrommet? Hva har du mest lyst til å vite om verdensrommet?

3) I filmen ser vi at man må ha med eget oksygen for å kunne dra til månen. Hvorfor?

4) Hvis du skulle ha dratt til månen og vært der en uke, hva ville du da ha tatt med deg om bord i romskipet? (Lag gjerne en tegning av lasterommet og kontrollrommet i romskipet ditt.)

5) I filmen snakker Solan og Ludvig om verdensrommet. De forteller blant annet at noen stjerner er så langt unna at når lyset fra disse først når frem til jorda, så er stjernen allerede sluknet. De to undrer seg også over hvor verdensrommet slutter. Slutter det med en vegg? Hva er i så fall bak denne veggen? Snakk sammen om hva dere i klassen tror er slutten på verdensrommet.

E: DIVERSE


1) Figurene i Flåklypa er skapt av Kjell Aukrust (1920 – 2002). Aukrust var kunstner, forfatter og illustratør. Besøk hjemmesiden www.aukrust.no og finn mer stoff om han. Finn eksempler på ulike malerier og tegninger han har skapt. (Finn også gjerne stoff om den spennende måneraketten som er bygd på Aukrustsenteret på Aukrust sitt hjemsted Alvdal, Hedmark.)

2) I filmen ser vi meieribestyrer at Ollvar O. Kleppvold forsøker å smugle ost til månen og tilbake, for at osten skal bli ekstra mye verdt. Hvorfor vil en ost bli mer verdt av å ha vært på månen?

3) Selv om ingen nordmann har vært på månen, så nevnes i filmen to store norske oppdagere, Roald Amundsen og Fridtjof Nansen. Hvilke deler av universet var det disse to menneskene utforsket?


F: GENERELLE FILMSTUDIESPØRSMÅL



1) Hvor bra synes du filmen var? Hva likte du godt og hva likte du dårlig?

2) Hvilke ulike følelser ga filmopplevelsen deg? Gjorde noen av scenene i filmen deg glad? Ble du noen gang trist i løpet av handlingen? Flau? Sint? Hva fikk deg til å le? Var noe skummelt? Reagerte andre i klassen på samme måte som deg? Snakk sammen om dette.


3) Hvilke virkemidler har filmskaperne brukt for å få frem ulike stemninger? (Stikkord: klipp, musikk, tempo, farger, lys/mørke m.m.)


 

Send gjerne respons på dette filmstudiearket til mail@pohphoto.com. Takk!




Per Olav Heimstad



Per Olav Heimstad (f. 1973) er adjunkt og har undervist i ungdomsskolen siden 1999. Han driver også enmannsfirmaet POHphoto hvor han bl.a. jobber som fotograf, film-/musikkanmelder, tegneserietegner, forfatter og statist/smårolleskuespiller. Han bor i Åsgårdstrand sammen med kone, to sønner og mange filmteoribøker.


 

Filmstudieark

Forfatter:Per Olav Heimstad
Klassetrinn: [1. - 4. trinn, 5. - 7. trinn]
Fag: Norsk , Samfunnsfag , KRLE-faget , Naturfag , Kunst og håndverk
Tema:Eventyr/fantasy, Filosofi og etikk, Historie, Kunst, Miljøvern og naturvitenskap, Samfunn og individ, Vennskap/respekt, Nordisk
 

Fakta

Originaltittel:Solan og Ludvig - Månelyst i Flåklypa
Regi:Rasmus A. Sivertsen
Roller:Kari-Ann Grønsund, Trond Høvik, Per Skjølsvik, Christine Hope, Hege Schøyen, Ingar Helge Gimle, Kåre Conradi, John Brungot, Fridtjov Såheim, Bjarte Hjelmeland, Steinar Sagen
Manus:Karsten Fullu
Genre:Animasjon / Familiefilm
Nasjonalitet:Norge
Språk:norsk
Produksjonsselskap:Maipo Film AS
Lengde:1 t. 20 min.
Distribusjon:Nordisk Film Distribusjon
Produksjonsår:2018
Aldersgrense:Tillatt for alle
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen