Filmweb
 
 

Vitello trenger en far

Kort om filmen

Vitello (7) er ikke typen som pleier å kjede seg. Han er småfrekk, full av gode idéer og påfunn. Tilværelsen er ikke så verst, synes Vitello. Han bor sammen med moren, som elsker hvitvin og popmusikk - og han får så mye spagetti med smør og revet ost han bare ønsker. Dessuten har han de små-irriterende vennene Max og Hasse å leke med. Men på en måte er ikke alt greit. Han har nemlig ikke en far. Eller det har han selvfølgelig. Han kjenner ham bare ikke. Så Vitello bestemmer seg for å finne seg en far!

Trailer

Notat til oppgavene

Spørsmålene under er hentet fra og relatert til innholdet i filmen, men noen oppgaver kan trenge videre kildearbeid, fortrinnsvis på internett. Det anbefales at man tar notater under filmen for å kunne besvare oppgavene. De fleste av oppgavene har ingen fasitsvar, men oppfordrer snarere til diskusjon rundt noen av temaene som filmen tar opp. Noen av oppgavene kan besvares ganske kort, mens andre legger opp til lengre besvarelser. Oppgavene kan løses individuelt eller i grupper etter visningen, men bør også gjennomgås før visning, slik at elevene vet hva de skal se etter i filmen. De kan inneholde noen veldig små spoilere, men ingenting som forringer filmopplevelsen nevneverdig. Det anbefales at man avslutningsvis diskuterer svarene fra enkeltelevene eller gruppene i plenum, slik at man kan dele forskjellige synspunkter fra hele klassen på temaene som presenteres i filmen.

Oppgaver etter filmen

1. Beskriv med dine egne ord hva filmen handler om, uten å se på filmens sammendrag.

2. Hva slags animasjonsfilm er dette? Hvordan lager man en slik film? Hvor mange tegninger må man lage til en film som dette, når hvert sekund består av omtrent tolv forskjellige tegninger? Hva slags andre typer animasjonsfilm kjenner du til? Hvordan lages disse typene animasjonsfilm?
3. Hvordan vil du beskrive Vitello? Hva synes du er hans gode og dårlige egenskaper? Hva er det han ønsker å oppnå i løpet av filmen? Hvorfor tror du at Vitello føler at han trenger en far?
4. Hvordan vil du beskrive moren til Vitello? Hva synes du er hennes gode og dårlige egenskaper? Hvordan vil du beskrive forholdet mellom Vitello og moren?

5. Hva er det Vitello tyvlåner fra moren i begynnelsen av filmen? Hva er det han bruker denne gjenstanden til? Hvorfor tror du Vitello tar morens gjenstand uten å spørre om lov? Hvorfor bør man alltid spørre om lov før man låner noe?
6. Når Vitello knuser vinduet på et nabohus, så blir Gregers, mannen som bor der, veldig sint og tar Vitello med for å snakke med moren hans. Når Gregers møter moren til Vitello så virker han plutselig ikke så sint lenger. Hva er det som skjer når Gregers møter Vitellos mor? Hvordan utvikler forholdet mellom Gregers og moren til Vitello seg videre i filmen?

7. Vitello sier at hvis han hadde ti millioner, så ville han kjøpt en hund, en sportsbil og en Playstation. For ti millioner hadde han nok hatt råd til å kjøpe enda mer enn det. Hva ville du ha gjort med pengene hvis du fikk ti millioner kroner?
8. Hva heter vennene til Vitello? Hvordan vil du beskrive dem? På hvilke måter er Vitello forskjellig fra vennene sine? På hvilke måter er de like?

9. Vitello mener at han og vennene kan tjene penger på å bli kriminelle kattenappere. Hvordan mener Vitello at de kan tjene penger på å stjele en katt? Hva er en kriminell? Hva slags straff kan man få når man bryter loven, og hvorfor blir man straffet for å begå lovbrudd?

10. Hvorfor blir Vitello og vennene hans sinte på hverandre når Vitello ville gjøre alle ting annerledes enn det de pleier å gjøre, finne på nye og farlige leker og kalle seg selv for nye navn? Hva bør man gjøre når man blir uvenner med hverandre?

11. Hvorfor lyver Vitello om at moren har blitt syk? Hva er det som gjør at han like etter løper hjem til moren og klemmer henne? Hva er det som skjer med oss når vi får dårlig samvittighet for å ha gjort noe galt?

12. Noen ganger blir Vitello misunnelig på vennene sine for at de gjør ting med sine fedre, mens han selv ikke vet hvem faren er. Hva vil det si å bli misunnelig på noen? Hvorfor tror du at Vitello synes det er leit at han ikke har et forhold til faren sin? Hvordan forsøker Vitello å skape eller finne sin egen far?

13. Hvem er mannen som sitter på en benk og kaller seg Gud? Hva er det han sier om Vitellos far? Hva slags person er egentlig denne mannen, og hvorfor tror du at han forteller en historie om Vitellos far som ikke er sann? Historien om Vitello som du får se i denne filmen, er jo ikke en sann historie, men vil det si at den er en løgn? Hva er forskjellen på å fortelle en historie som ikke er sann eller virkelig, og det å lyve?

14. Hva er en god gjerning? Hva er det som skjer når Vitello og William skal ut for å gjøre gode gjerninger? Hvorfor tror du at det går galt når de prøver å gjøre noe godt? Hvem kjenner du til som gjør gode gjerninger for andre mennesker? Hvorfor bør man prøve å gjøre gode gjerninger for andre?

15. Hva synes Vitello om at moren kysser Gregers når han kommer hjem til dem på middag? Hvorfor tror du at Vitello reagerer på denne måten?
16. Hva heter den nye nabojenta til Vitello? Hva slags forhold får hun og Vitello til hverandre? Hva er det hun vil bli med Vitello, som han sier at han ikke vil?

17. William sier at siden moren til Vitello har lyst hår, og Vitello selv har sort hår, så må Vitellos far ha sort hår. Hvorfor mener han dette? Er det alltid sånn at man har samme hårfarge eller øyenfarge som foreldrene sine? Hva er det som gjør at man arver ting som hårfarge og øyenfarge fra foreldrene sine? Hvorfor har da mange barn ikke samme hårfarge og øyenfarge som foreldrene? Hvorfor tror du at noen ligner mer på foreldrene eller søsknene sine enn andre? Hva kan være grunner til at noen ikke ligner på foreldrene sine i det hele tatt?

18. Vitello og vennene hans leker at de er monstre og zombier. Hva slags skapninger er dette? Hvorfor tror du at vi mennesker liker å lage historier om skumle vesener, som kan skremme de som hører eller ser historiene? Har du noen gang blitt ordentlig skremt av en historie? Hvilken historie var i så fall det?

19. Moren til Vitello lager nesten alltid spagetti til middag. Hvorfor tror du at hun gjør dette? Er det sunt å alltid spise det samme til middag? Hvorfor er det viktig at man passer på å spise mye forskjellig mat, altså at man har det som kalles et variert kosthold? Hva er det vi må passe på at maten vi spiser inneholder mye av? Hva bør maten vi spiser ikke inneholde mye av?

20. Moren til Vitello sier i filmen at hun har bodd i Italia. Hvor ligger Italia? Hvor langt fra Norge er det? Hva er de mest kjent for i Italia?
21. Hvorfor tror du at Vitello får mareritt? Hva gjør han for å beskytte seg mot monstrene han drømmer om? Hva er egentlig mareritt? Har du hatt mareritt? Hva handlet i så fall marerittet ditt om?

22. Hva er det Vitello finner ut til slutt at han egentlig trenger i livet? Hva har han lært i løpet av filmen? Hva tror du kommer til å skje med Vitello, familien og vennene hans videre? Skriv en kort fortsettelse av historien om Vitello, for eksempel hva som skjer dagen etter at de alle har vært på stranden.

Praktiske oppgaver

1. Gå sammen i grupper og lag en kort animasjonsfilm. Bruk valgfri teknikk, enten det er tegninger, leire, legofigurer, dukker, et dataprogram, eller hva annet dere finner som kan brukes. Bruk et kamera til å ta bilder for hver lille bevegelse karakterene eller gjenstandene i filmen skal gjøre, og sett sammen bildene til en kort animasjonsfilm.

Her kan du se hvordan man kan lage en animasjonsfilm på NRK Super
Les mer om hvordan man kan lage forskjellige animasjonsfilmer her

2. Lag ditt eget Halloween-kostyme, som Vitello og William gjør i filmen, eller lag din egen Halloween-pynt.


 

Filmstudieark

Forfatter:Thomas Wangsmo
Klassetrinn: [Barnehage, 1. - 4. trinn]
Fag: Norsk , Samfunnsfag , KRLE-faget
Tema:Individ/gruppe, Nordisk, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt
 

Fakta

Originaltittel:Vitello
Regi:Dorte Bengtson
Manus:Kim Fupz Aakeson, Dorte Bengtson
Genre:Animasjon / Familiefilm / Barnefilm
Nasjonalitet:Danmark
Språk:norsk
Produsent:Anders Berthelsen, Bob Last
Produksjonsselskap:Ja Film
Musikk:Philippe Boix-Vives
Lengde:1 t. 11 min.
Distribusjon:Storytelling Media
Produksjonsår:2018
Aldersgrense:Tillatt for alle
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen