Gorden & Paddy – nøttemysteriet i skogen
FILMINFORMASJON
En nøttetyv herjer i skogen, og rykter om at det kan være den store, skumle reven får de andre dyrene til å skjelve i buksene. Politimester Gordon vet ikke hva han skal gjøre. Han trenger en kjapp og effektiv assistent. Ved en tilfeldighet kommer han over den ensomme, lille musa Paddy som viser seg å være perfekt til jobben! Sammen legger de ut på et vakkert og spennende eventyr for å løse mysteriet og gjenvinne skogens ro. (Tekst fra distributør.)
Filmen er basert på bøkene om Detektiv Gordon av Ulf Nilsson, som også står bak den populære serien om Lillesøster kanin.
De norske stemmene er av blant andre Per Frisch, Siri Nilsen og Jan Gunnar Røise.
Se filmens trailer
her EGNETHET I SKOLEN, LÆREPLANREFERANSER
”Gordon og Paddy” har ikke fått en nedre aldersgrense. Den er tillatt for alle. I skolesammenheng kan filmen sies å være best egnet fra 1. til 4. klassetrinn. Den kan også fint benyttes blant de eldste barnehagebarna.
Relevante fag: Norsk, samfunnsfag, KRLE, naturfag og kunst og håndverk. Det faglige arbeidet før og etter visningen av ”Gordon og Paddy” vil kunne bidra til å nå flere av lærerplanens kompetansemål. Her er eksempler:
NORSK Kompetansemål etter 4. årstrinn innen hovedtemaene Muntlig kommunikasjon og Språk, litteratur og kultur.
SAMFUNNSFAGKompetansemål etter 4. årstrinn innen hovedtemaet Samfunnskunnskap.
KRISTENDOM, RELIGION, LIVSSYN OG ETIKKKompetansemål etter 4. årstrinn innen hovedtemaet Filosofi og etikk.
NATURFAGKompetansemål etter 4. trinn innen fagområdene Forskerspiren og Mangfoldet i naturen.
KUNST OG HÅNDVERKKompetansemål etter 4. årstrinn innen hovedtemaet Visuell kommunikasjon.
Les mer på
udir.no/Lareplaner OPPGAVESAMLING
Oppgavene under kommer ikke i en bestemt rekkefølge. Disse kan ulike faglærere og elever selv velge blant for å rette fagutbyttet dit man ønsker. Merk: Det er ikke tenkt at det skal jobbes med samtlige oppgaver.
Hver enkelt lærer må gjerne, med utgangspunkt i egen elevgruppe, vurdere (og eventuelt korrigere) de ulike oppgavers vanskelighetsnivå og formuleringer. Velg også selv om besvarelsene skal skje skriftlig eller muntlig, og hvorvidt elevene skal jobbe individuelt eller i grupper. Mange av oppgavene passer også godt til klasse-/gruppediskusjon.
Flere av spørsmålene/oppgavene kan nødvendigvis ikke besvares ut fra informasjon fra filmen alene. Å i tillegg gi elevene tilgang til internett og ulike oppslagsverk vil være avgjørende. Langt fra alle spørsmål vil ha klare fasitsvar.
Noen av spørsmålene/oppgavene henspiller på mindre fremtredende – men viktige – elementer i handlingen. Det bør derfor ikke være for stor avstand i tid mellom forarbeid, visning og etterarbeid.
A: KARAKTERENE1) Beskriv padda Gordon. Hva er han flink til som politi, og hva synes du han burde klare bedre?
2) Når Gordon møter Paddy for første gang har ikke Paddy et navn, hun har ikke et sted å bo, ingen jobb, og hun vet ikke hvor gammel hun er. Hvordan tror du Paddy hadde det før hun møtte Gordon? Tenk deg til at Paddy skal skrive et brev til Gordon hvor hun takker for hva Gordon har gjort for henne. Hva tror du hun da ville ha skrevet?
3) Beskriv Paddy. Hvilke positive egenskaper har hun? Hva er hun redd for? Gi eksempler på at Paddy er modig.
4) Beskriv Waldemar. Hva liker du best ved han, hva like du dårligst?
5) Tenk deg at du kunne ha vært et av dyrene i filmen en hel dag. Hvilket dyr ville du da ha valgt – og hvorfor?
6) Beskriv reven. Hvorfor opplever så mange av dyrene i skogen reven som et problem? (Og hvorfor er egentlig ikke reven et så stort problem som mange tror? I sin rapport skriver Gordon til slutt ”Ikke alt er revens feil.”)
B: PRAKTISKE/KREATIVE OPPGAVER1) Kan dere i klassen noen sanger som handler om noen av de dyreartene dere så i denne filmen? Syng sammen!
2) Tegn et kart over hvordan du tror det ser ut i skogen i filmen. Hvor er Gordons politistasjon? Hvor er Waldemar sitt tre? Harenes hus? Revens hi? Innsjøen hvor Gordon fisker? Dere kan gjerne tegne et slikt kart sammen i grupper.
3) Når Gordon trener Paddy opp til å bli politiassistent, må Paddy trene på en hinderløype. Lag en slik hinderløype i gymsalen!
4) Bestem deg for et dyr du har lyst til å late som du er. Gå rundt i klasserommet og se hvilke av de andre ”dyrene” i klasserommet som enten har lyst til å være vennen din, eller som blir redde for deg. Lag dyrelyder som passer!
5) I filmen ser vi ekornet Waldemars hale bak et tre, og vi skjønner at det er et ekorn. (Eller tror vi det er reven?) Lag en tegning av en skog, og tegn ulike dyrehaler som stikker frem fra bak trestammene. Vis tegningen din til andre i klassen, og la dem gjette hvilke dyr som er gjemt bak trærne.
6) Tegn en tegning av noe du syntes var spennende i filmen. For eksempel da Gordon og Paddy lette etter nøttetyven i snøværet om natta, eller da ekornbarnet og harebarnet lagde felle utenfor revens hi.
C: DYRENE I SKOGENFlere av disse spørsmålene kan være vanskelig å svare på. Kjenner du noen ungdommer eller voksne som kan mye om livet i skogen? Spør dem!
1) Hvilke dyr i skogen liker å være sammen? Hvilke dyr foretrekke å holde seg unna hverandre? Gi ulike eksempler.
2) Hvilke dyr samler mat om høsten, slik at de har mat å spise gjennom vinteren?
3) Hvilke dyr spiser nøtter? 4) Hvilke dyr spiser egg?
5) Hva slags mat liker en rev best?
6) Hvilke dyr er det som bor i hi? Hvem bygger rede? Bor noen i huler? Snakk sammen om ulike boliger man finner i skogen.
7) Klarer du å kjenne igjen noen dyrespor? Bruk internett og finn tegninger av hva slags spor ulike dyr lager. Kanskje dere i klassen kan finne noen dyrespor i snøen i vinter!
8) Gordon sier at reven er farlig, men den hører likevel hjemme i skogen. Er det noen dyr som ikke hører hjemme i skogen? Hører mennesker til der? Snakk sammen i klassen.
9) Gordon forteller om skogens lov: ”Det er tillatt å være snill, men forbudt å være slem.” Synes du denne loven også passer på skolen din? Snakk sammen i klassen om dette.
D: ORD/UTTRYKK/SPRÅK1) Politimester Gordon spaner på ekornet Waldemar sitt tomme nøttelager. Hva vil det si å spane?
2) Hva er et yrke?
3) Hva vil det si å være en mistenkt?
4) Hva er et spiskammers?
5) Hva vil det si å bli avhørt?
6) Hva er et åsted?
7) Vi hører Gordon rope ”Stopp i lovens navn!” Hva mener han med dette?
8) Gordon pensjonerer seg. Hva vil det si? Kjenner du noen pensjonister?
E: DIVERSE1) ”Gorden & Paddy – nøttemysteriet i skogen” er basert på bøker skrevet av svenske Ulf Nilsson. Mange av bøkene hans er oversatt til norsk. Kan ditt lokale bibliotek skaffe noen av disse?
2) Når de to ekornene som har stjålet fra Waldemar blir avslørt, må de be om unnskyldning. Etterpå sier politimester Gordon at de kan gå, og at de ikke må gjøre noe slikt igjen. Synes du at de burde ha fått en annen straff for tyveriet sitt, eller tror du dette holder? Snakk sammen i klassen.
3) Gordon sier at det ikke skulle ha vært noen forbrytelser eller straff. Hvordan tror du vi kan klare å få til en verden uten forbrytelser og straff?
4) I filmen ser vi ulike årstider. Hvordan vil du beskrive de ulike årstidene vi har, vår sommer, høst og vinter?
F: GENERELLE FILMSTUDIESPØRSMÅL
1) Hva husker du best fra denne filmen? Snakk sammen i klassen.
2) Hvor bra synes du filmen var? Hva likte du godt og hva likte du dårlig?
3) Hvilke ulike følelser ga filmopplevelsen deg? Gjorde noen av scenene i filmen deg glad? Ble du noen gang trist i løpet av handlingen? Flau? Sint? Hva fikk deg til å le? Var noe skummelt? Reagerte andre i klassen på samme måte som deg? Snakk sammen om dette.
Send gjerne respons på dette filmstudiearket til mail@pohphoto.com. Takk!
Per Olav Heimstad
Per Olav Heimstad (f. 1973) er adjunkt og har undervist i ungdomsskolen siden 1999. Han driver også enmannsfirmaet
POHphoto hvor han bl.a. jobber som fotograf, film-/musikkanmelder, tegneserietegner, forfatter og statist/smårolleskuespiller. Han bor i Åsgårdstrand sammen med kone, to sønner og mange filmteoribøker.
