Filmweb
 
 

Mysteriet Herr Link

Kort om filmen

Animasjonsfilmen 'Mysteriet Herr Link' handler om Sir Lionel Frost, som anser seg selv som verdens ledende etterforsker av myter og monstre. Problemet er bare at hans kollegaer ikke anerkjenner hans fag. Frost må reise langt mot nord for å bevise eksistensen av et legendarisk vesen, og på denne måten vinne kollegaenes respekt.

Regissøren og manusforfatteren Chris Butler har tidligere stått bak ParaNorman. Igjen er det Studio Laika som står bak produksjonen, som tidligere har produsert nevnte ParaNorman, samt filmer som Coraline og den hemmelige dør, Kubo og det magiske instrumentet, og Bokstrollene.

Trailer

Notat til oppgavene

Spørsmålene under er hentet fra og relatert til innholdet i filmen, men flere oppgaver krever også videre kildearbeid, fortrinnsvis på internett. Det anbefales at man tar notater under filmen for å kunne besvare oppgavene. De fleste av oppgavene har ingen fasitsvar, men oppfordrer snarere til diskusjon rundt de viktige temaene som filmen tar opp. Noen av oppgavene kan besvares ganske kort, mens andre legger opp til lengre besvarelser basert på videre kildearbeid. Oppgavene kan løses individuelt eller i grupper etter visningen, men bør også gjennomgås før visning, slik at elevene vet hva de skal se etter i filmen. De kan inneholde noen veldig små spoilere, men ingenting som forringer filmopplevelsen nevneverdig. Det anbefales at man avslutningsvis diskuterer svarene fra enkeltelevene eller gruppene i plenum, slik at man kan dele forskjellige synspunkter fra hele klassen på temaene som presenteres i filmen.

Oppgaver etter filmen

1. Beskriv med dine egne ord hva filmen handler om, uten å se på filmens sammendrag.
2. Beskriv hovedkarakterene Herr Link, Lionel og Adelina. Hva synes du er deres mest og minst positive egenskaper? Hva er mest spesielt eller unikt med hver av karakterene? Hva er det som driver dem? Hva er de mest redd for? Hva gjør dem lykkelige og triste? Hva er det de ønsker å oppnå? Hvordan utvikler de seg i løpet av filmen, hva har de lært ved filmens slutt?

Møt Herr Link – Laika Studios – YouTube
Møt Sir Lionel – Laika Studios – YouTube
Møt Adelina – Laika Studios – YouTube

3. Hvilken av karakterene i filmen føler du at du selv har mest til felles med? Hvilke egenskaper har du som du kjenner igjen i denne karakteren? Hvordan ville du ha sett ut hvis du skulle vært en karakter i filmen? Lag en tegning av denne karakteren.

4. Hva slags yrke har Sir Lionel Frost? Hva slags klubb eller samfunn ønsker han å bli medlem av? Hvorfor vil ikke kollegaene hans la Lionel bli medlem av klubben sin?
5. Hvilke andre kjente oppdagere kjenner du til fra historien, både norske og utenlandske? Hva er disse er kjent for? Hvilke fellestrekk har de oppdagerne du kjenner til?

Oppdagelsesreiser – Store norske leksikon
Oppdagere – Wikipedia

6. Hva er noen av de positive og negative sidene av disse oppdagernes bedrifter? Hvem var det som ofte ble skadelidende av disse oppdagelsesreisene? Hvordan gikk det for eksempel med de som bodde i Sør-Amerika og Nord-Amerika da europeiske oppdagere kom til landet deres? Eller de som bodde i Afrika da europeerne kom dit? Hva er det som er viktig å tenke på når man treffer mennesker fra andre kulturer, spesielt når man er gjest i deres land?

7. Hvorfor tror du at det har vært så mange flere mannlige enn kvinnelige oppdagere? Hvorfor er det sånn i noen yrker at det enten er mange flere menn, eller mange flere kvinner, som jobber i akkurat det yrket? Mange steder i samfunnet er dette i endring, og vi har de siste tiårene sett flere og flere kvinnelige politikere, statsledere, bedriftsledere, og mange andre tidligere mannsdominerte yrker. Hvorfor er dette en viktig og positiv utvikling for samfunnet vårt?

8. Hvilket vesen ser vi Lionel kjempe mot i begynnelsen av filmen? Hva vet du om dette vesenet eller dyret? Hvor i verden er det ment å befinne seg?

Loch Ness – Store norske leksikon

9. Hvordan finner Lionel og Herr Link hverandre? Hva er det Lionel egentlig vil med Link når de først møtes? Hva er det Link vil ha hjelp til fra Lionel? Hva er noen av de etiske problemene med det Lionel ønsker å gjøre med Herr Link, altså hvorfor kan vi si at det Lionel vil gjøre er ganske slemt og selvopptatt?
10. Filmens originale engelske tittel er Missing Link. Hva er en såkalt missing link? Hva slags skapning har dette begrepet tidligere vært knyttet til?

Missing link – Store norske leksikon
Lucy og det manglende leddet – Google Arts & Culture – YouTube

11. Hva slags skapning er Herr Link? Kan denne typen skapning omtales som en missing link, eller den ukjente koblingen mellom mennesker og menneskeaper? Hvorfor eller hvorfor ikke? Hvorfor tror du at karakteren i filmen likevel kalles Herr Link, eller Missing Link?

Bigfoot – Wikipedia

12. Hva kalles vesener som yeti, sasquatch eller bigfoot og Nessie, eller uhyret i Loch Ness? Hva er forskjellen på denne typen dyr eller vesener, og de dyrene vi ser i naturen, på bilder eller i naturprogrammer, som tigre, løver, elefanter, hvaler og andre dyr?

Den avskyelige snømann – Store norske leksikon

13. Hva kaller vi læren om hvordan skapninger har utviklet seg fra en form til en annen? Hvordan antar vi at skapningene på jorden har utviklet seg, fra de tidligste livsformene til mennesket og de dyreartene som lever på jorden i dag?

Utviklingslæren – Store norske leksikon
Livets evolusjonshistorie – Store norske leksikon

14. Hvem var det som skrev boken som danner grunnlaget for utviklingslæren, og hva het boken? Hva var det denne boken påstod? Hvorfor kan dette ha vært ganske kontroversielt på den tiden boken først ble gitt ut?

Utviklingslæren – Store norske leksikon
15. Til hvilke steder og land i verden reiser karakterene i filmen? Hva er spesielt med disse stedene? Skriv en kort beskrivelse av de stedene du husker. Tror du at alle de forskjellige stedene de reiser i filmen finnes i virkeligheten? Hvilke steder tror du ikke finnes? Prøv å finne så mange steder fra filmen du klarer på et verdenskart.

Sant og usant med Zach Galifinakis – Laika Studios – YouTube

16. Hva slags animasjonsfilm er Mysteriet Herr Link? Hvordan lager man en slik film, hvilke teknikker er involvert? Hvilke andre animasjonsfilmer har du sett som bruker samme animasjonsteknikker som denne filmen, både norske og utenlandske?

Bak scenene på Mysteriet Herr Link – Insider – YouTube
Bak scenene på Mysteriet Herr Link – TechCrunch – YouTube

17. En av teknikkene de brukte for å lage Mysteriet Herr Link, som er en ny teknologi som potensielt kan medføre store endringer i samfunnet vårt, er såkalt 3D-printing. Hva er dette, og hvordan tror du denne teknologien vil kunne forandre verden? Tenk ut så mange bruksområder for 3D-printing som du klarer å komme på.

3D-printing - Store norske leksikon
Vil 3D-printing forandre verden? – PBSoffbook – YouTube

18. Hva slags andre typer animasjonsfilm kjenner du til? Hvordan lages disse? Når og hvordan begynte man først å lage animasjonsfilm? Hvilke filmer har du sett som bruker andre animasjonsteknikker enn de som brukes i Mysteriet Herr Link?

Animasjonsfilm - Store norske leksikon

Praktiske oppgaver

1. Lag en stor tegning eller et maleri av favorittdyret ditt, enten det er et av dyrene vi finner i naturen, eller et mytisk dyr som kun eksisterer i fortellinger. Du kan også lage dyret i leire, pappmasjé eller et annet materiale du har tilgang til.

2. Gå sammen i grupper og lag en kort animasjonsfilm. Bruk valgfri teknikk, enten det er tegninger, leire, legofigurer, dukker, eller hva annet dere finner som kan brukes. Dere kan for eksempel bruke dyrene dere lager i oppgaven over. Bruk et kamera til å ta bilder for hver lille bevegelse karakterene eller gjenstandene i filmen skal gjøre, og sett sammen bildene til en kort animasjonsfilm, eller lag en tegnet animasjon på papirlapper, som vist i den ene lenken under. Hvis dere kan å lage dataanimasjoner, så kan dere også gjøre det.

Her kan du se hvordan man kan lage en animasjonsfilm på NRK Super
Lær å lage en veldig enkel tegnet animasjon her
Les mer om hvordan man kan lage forskjellige animasjonsfilmer her

Relaterte filmer med filmstudieark

Coraline og den hemmelige døren
ParaNorman
Månelyst i Flåklypa
Timmy og monsterplaneten


 

Filmstudieark

Forfatter:Thomas Wangsmo
Klassetrinn: [1. - 4. trinn, 5. - 7. trinn]
Fag: Norsk , Engelsk , Historie , Naturfag
Tema:Filosofi og etikk, Historie, Identitet og kjønn, Individ/gruppe, Kjønn og kjønnsroller, Likestilling/kjønnsroller, Miljøvern og naturvitenskap, Vennskap/respekt
 

Fakta

Originaltittel:Missing Link
Regi:Chris Butler
Manus:Chris Butler
Genre:Eventyr / Animasjon / Komedie / Familiefilm / Fantasy
Nasjonalitet:USA
Språk:norsk
Produsent:Travis Knight, Arianne Sutner
Produksjonsselskap:Laika
Musikk:Carter Burwell
Lengde:1 t. 30 min.
Distribusjon:Another World Entertainment
Produksjonsår:2019
Aldersgrense:6 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen