Sommeren med Tess
INNHOLD
Filminformasjon
Egnethet i skolen, læreplanreferanser
Oppgavesamling
FILMINFORMASJON
Ti år gamle Sam og familien er på øyferie, men broren hans brekker beinet allerede den første dagen. Dette gjør at Sam må finne noen andre å leke med, og han møter tolv år gamle Tess. Hun er en ganske spesiell jente med en genial plan for å bli kjent med sin biologiske far. Hun har bare én uke på seg, og rekrutterer Sam som hjelperen sin. (Denne filmomtalen er produsert av distributøren, men er her noe omformulert.)
Filmen er basert på en ungdomsbok skrevet av den nederlandske forfatteren Anna Woltz. (Originaltittel: Mijn bijzonder rare week met Tess.) Kun en av Woltz zsine utgivelser er oversatt til norsk, ”Jenta fra Mars” (Cappelen Damm, 2015).
Filmen varer i 1 time og 24 minutter. Originalspråket er nederlandsk, men den finnes både i norsktekstet versjon og med norsk dubbing.
Se filmtraileren
her EGNETHET I SKOLEN, LÆREPLANREFERANSER
Filmen har ingen nedre aldersgrense. Begrunnelsen er at det ”inneholder ingen scener som antas å kunne virke skadelig på de yngste, og den blir derfor tillatt for alle.” I skolesammenheng, med tanke på filmens innhold, formspråk og persongalleri etc. passer det best å vise filmen fra 5. alderstrinn.
Det faglige arbeidet før og etter visningen av Sommeren med Tess vil kunne bidra til å nå flere av lærerplanens kompetansemål. Her er eksempler:
Norsk Kompetansemål etter 7. og 10. årstrinn innen hovedtemaene ’muntlig kommunikasjon’ og ’språk, litteratur og kultur’.
SamfunnsfagKompetansemål etter 10. årstrinn innen hovedtemaene ’utforskeren’ og ’geografi’.
Kristendom, religion, livssyn og etikk
Kompetansemål etter 7. og 10. årstrinn innen hovedtemaet ’filosofi og etikk’.
Les mer på
udir.no/Lareplaner OPPGAVESAMLING
Oppgavene under kommer ikke i en bestemt rekkefølge. Disse kan ulike faglærere og elever selv velge blant for å rette fagutbyttet dit man ønsker.
Merk: Det er ikke tenkt at det skal jobbes med samtlige oppgaver. Hver enkelt lærer må gjerne, med utgangspunkt i egen elevgruppe, vurdere (og eventuelt korrigere) de ulike oppgavers vanskelighetsnivå og formuleringer. Velg også selv om besvarelsene skal skje skriftlig eller muntlig, og hvorvidt elevene skal jobbe individuelt eller i grupper. Mange av oppgavene passer også godt til klasse-/gruppediskusjon.
Flere av spørsmålene/oppgavene kan nødvendigvis ikke besvares ut fra informasjon fra filmen alene. Å i tillegg gi elevene tilgang til internett og ulike oppslagsverk vil være avgjørende. Langt fra alle spørsmål vil ha klare fasitsvar.
Noen av spørsmålene/oppgavene henspiller på mindre fremtredende – men viktige – elementer i handlingen. Det bør derfor ikke være for stor avstand i tid mellom forarbeid, visning og etterarbeid.
A: KARAKTERENE1) Beskriv Sam. Hva er hans sterke og hva er hans svake sider?
2) Sam grubler mye rundt det å dø. Hvorfor, tror du? Hva kan det være som får en person til å tenke mye på døden?
3) Et stykke ut i filmen ser vi at stemninga mellom Sam og storebroren snur seg fra dårlig til god. Hva tror du det var som måtte til for at Jorre skulle bli mer positiv?
4) Beskriv Sam sin far. På hvilke områder synes du han er en god far? Kan du gi eksempler på noe han gjør/sier som du synes han burde ha latt være?
5) Hvilket førsteinntrykk får du av Tess? Skriv ned tre-fire stikkord. Sammenlign stikkordene dine med hva andre i klassen har skrevet.
6) Hvorfor tror du Tess sin mor aldri fortalte Hugo at hun var gravid? Synes du hun burde ha gjort det? Snakk sammen i grupper.
7) Beskriv Hugo. Hva slags far tror du han vil klare å være for Tess?
8) Hva ville du tenkt om du var Elise (Hugos kjæreste), når hun skjønner at Hugo er Tess sin far? Hva tror du nå vil kunne endre seg mest i kjæresteforholdet mellom Hugo og Elise?
9) Sil er forelsket i Tess sin mor. Hvordan går han frem for å få oppmerksomheten hennes? Hvis du skulle gitt han noen råd om hva han skulle ha gjort annerledes, hva slags råd ville det ha vært?
10) Hvordan tror du Sam ville ha beskrevet Hille (”Strandbomsen”). Skriv en setning eller to. Sammenlign med hva andre i klassen har skrevet.
B: SKRIVEOPPGAVER 1) Inspirert av filmen, skriv et dikt som kan passe til ett av følgende tittelforslag. Illustrer gjerne med en tegning eller et maleri.
- Grave hull i sand
- Vi drar i morgen
- Har du kysset henne ennå?
- Vi sykler hver vår vei
- En måned sammen i Argentina
- Jenta i fiskeboden
- Med beina fast bunn – og vannet stiger
- Fest i sommernatta
2) Under kan du lese en oversikt over utvalgte scener fra filmen. Velg en av disse og skriv en tekst som skildrer akkurat denne hendelsen. Prøve å tenke deg til hva som foregår inne i hodet til den personen du skriver om. Teksten din trenger ikke å ha mye handling, men konsentrer deg om å skildre øyeblikket. (Bruk gjerne tankereferat så vel som handlingsreferat.)
- Når Sam møter Tess første gang, og hun lurer på om han snakker tysk, vet noe om sebrafisk, spiller trompet eller danser salsa.
- Når Sam tilbringer flere timer alene på stranda.
- Når Sam ringer Tess sin mor og forteller at datteren hennes er gravid.
- Når ”strandbomsen” Hille redder Sam opp fra sandbunnen han har satt seg fast i.
- Når Sam får Hugo til å skjønne at Tess er datteren hans.
C: ALENE/SAMMEN1) Sam øver på å være alene. (Grunnen hans er at siden han er familiens yngste antar han at han kommer til å dø sist, og han ønsker derfor å forberede seg på å bli igjen alene.) Snakk sammen i grupper om hva som kan være fordeler med å være alene, og hva er det mange frykter ved det å være alene?
2) Sam er alene mange timer i strekk. Mange unge i dag ville i en slik situasjon ha tatt frem en mobiltelefon. Klarer du å være alene i en time uten å være på mobilen? To timer? Tre? Hvorfor? Hvorfor ikke?
3) I filmens første del mener Sam at det er best Tess ikke blir kjent med faren sin. ”Det sparer deg en begravelse,” sier han. Hvordan er det Sam tenker her? Hva mener du om dette argumentet? Diskuter i par.
4) Tess forteller at hennes mor har sagt at hun ikke trengte en far. Synes du det var riktig overfor Tess å ta denne avgjørelsen? Hvordan tror du Tess sin mor har hatt det som alenemor? I hvilke situasjoner (de tretten årene) tror du hun kunne tenkt seg å være foreldre sammen med Hugo?
5) Vi ser Sam holde rundt faren sin. Sam sier: ”Jeg er så glad du er her, pappa.” Hvorfor kan det ofte være vanskelig å gi slike komplimenter til familiemedlemmer? Hva kan man gjøre hvis en synes det er vanskelig å uttrykke takknemlighet overfor de man er glade i?
6) ”Strandbomsen” Hille tenker på den døde kona si hver dag. Han er ensom, men han sier ”Jeg savner henne hver eneste dag. Men jeg har minnene. Livet foregår stort sett inni hodet. Og der er hun fremdeles lys levende. …” Tenk gjennom hva slags minner du har, som du kan ta frem, hvis du en gang føler deg ensom.
7) Hvordan kan man skjønner at et menneske er ensomt? Hva kan man gjøre for mennesker som er ensomme?
8) Mange tenåringsforeldre opplever at barna sine har mer lyst til å være ute med venner enn hjemme med familien sin. På hvilke ulike måter tror du foreldre reagerer på dette på? Hvordan reagerer Sams foreldre? Hva synes du foreldre bør si og gjøre i en slik situasjon? Snakk sammen i grupper.
D: DIVERSE1) Handlingen i filmen foregår på øya Terschelling i Nederland. Finn denne øya på et kart.
2) I filmen hører vi Sam lure på om ”den siste dinosauren visste den var den aller siste da den døde.” Hva tror du? Snakk sammen i grupper.
3) Tess forteller Sam at hun ikke vil unnskylde seg, fordi mammaen hennes sier at ”kvinner ber for ofte om unnskyldning. De gjør seg så små.” Hva tror du Tess sin mor mener med dette?
4) Jorre sier at det var Sam sin feil at han brakk beinet sitt på stranda. Hva synes du? Var det noen sin feil?
5) Sam sier at en kakerlakk kan leve i ni dager uten hode. Stemmer dette? Bruk internett og finn ut.
6) Tess og moren kaller feriestedet de leier ut for ”La Casa”. Hvilket språk er dette, og hva betyr det?
7) I filmen hører vi uttrykket ”nøden kjenner ingen lov”. Hva menes med dette?
8) Hva mener Hille med ”å samle på minner. Før det er for sent”?
9) Vi ser Sams familie leke leken ”Hvem er jeg?” Man skal skrive navnet på en person (som alle vet hvem er) på hver sin lapp. Lappen fester man i panna på den ved siden av seg. Så skal man spørre seg frem til hvilket navn som står på lappen sin ved å stille ja-/nei-spørsmål. Prøv denne leken i klassen!
E: GENERELLE FILMSTUDIESPØRSMÅL1) Hva handlet denne filmen om? Beskriv med bare noen få ord.
2) Hvor bra synes du filmen var? Hva likte du godt og hva likte du dårlig? Begrunn synspunktene dine.
3) Hvilke ulike følelser ga filmopplevelsen deg? Gjorde noen av scenene i filmen deg glad? Ble du noen gang trist i løpet av handlingen? Flau? Sint? Hva fikk deg til å le? Gjorde noe deg redd? Følte du på noe tidspunkt ubehag? Reagerte andre i klassen på samme måte som deg? Snakk sammen om dette.
4) Hvorfor tror du de som har laget denne filmen hadde lyst til å fortelle akkurat denne historien?
5) Hvilke virkemidler har filmskaperne brukt for å få frem ulike stemninger? (Stikkord: klipp, musikk, tempo, farger, lys/mørke m.m.)
6) Skriv en anmeldelse av filmen. Fortell om hva du likte og hva du ikke likte. Hva synes du om skuespillerne? Begrunn synspunktene dine.
Send gjerne respons på dette filmstudiearket til mail@pohphoto.com. Takk!
Per Olav Heimstad
Per Olav Heimstad (f. 1973) er adjunkt og har undervist i ungdomsskolen siden 1999. Han driver også enmannsfirmaet
POHphoto og har bl.a. jobbet som fotograf, film-/musikkanmelder, tegneserietegner, forfatter og statist/smårolleskuespiller. Han bor i Åsgårdstrand sammen med kone, to sønner, to hunder og mange filmteoribøker.
