Filmweb
 
 

Knutsen & Ludvigsen 2 – Det Store Dyret

FILMINFORMASJON

Livet går sin trivelige gang i tunnelen til Knutsen, Ludvigsen og Grevlingen. Et liv med sang, syltetøy og vennskapelig småkjekling. Men en dag får de besøk av den strenge Konduktøren som vil kaste dem ut. Tunneler er for tog, ikke mennesker. Men Knutsen & Ludvigsen får en idé: bestefaren til Knutsen, den legendariske sjørøveren Kaptein Knutsen kan jo ordne opp! Men hvor er han?


Leteaksjonen tar de to bestevennene med til de utroligste steder, og hvor de enn reiser, ender de opp i trøbbel – det være seg med sultne isbjørner, ekstreme lakrisbåter, aggressive kjeruber og utgått årgangstran. Men det vil vise seg at redningen ligger overraskende nær, hjemme i tunnelen, og den har hundre hoder og mer enn fjorten bein ... (Denne filmomtalen er utarbeidet av filmens distributør.)


Se filmens trailer her. Filmens offisielle Facebook-side.
Se også Filmstudieopplegg til den første Knutsen & Ludvigsen-filmen (Knudsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin, 2015).

Knutsen & Ludvigsen-filmene er musikalske reiser, hvor flere av låtene til den berømte musikerduoen Knutsen og Ludvigsen (fra deres glansperiode på 70- og 80-tallet) har en veldig sentral plass. Denne musikken er tilgjengelig online, hos ulike strømmetjenester. I anledning filmen er den ene sangen,
”Sjørøverkaptein Knutsen”, sluppet med musikkvideo på YouTube – da som nyinnspilling fremført av bandet Racer
(… som vanligvis opptrer under bandnavnet Dumdum Boys). (Denne videoen kan jo fungere som ”oppvarming” i forkant av filmvisningen.)

Knutsen selv, alias Øystein Dolmen, har skrevet filmmanuset. (Ludvigsen alias, Gustav Lorentzen, døde i 2010, 62 år gammel.) I filmen er hovedrollekarakterene tegnet i samme stil som da de ble utformet av Dolmen på 70-tallet - til plateomslagsillustrasjoner o.a.

 

EGNETHET I SKOLEN

Medietilsynet har ikke gitt ”Knutsen & Ludvigsen 2 – Det Store Dyret” en nedre aldersgrense; den er tillatt for alle. Med andre ord er filmen anvendbar på alle grunnskoletrinnene. Imidlertid, ut fra filmens persongalleri, formspråk og tema, vil undertegnede mene at filmen i skolesammenheng er best egnet på de syv første klassetrinnene. Alle karakterene snakker norsk. Filmen varer i 1 time og 17 minutter. Kinopremieredato: 25. september 2020.

 

Det faglige arbeidet knyttet til visningen av denne filmen vil kunne bidra til å nå flere av lærerplanens kompetansemål, ikke minst i fagene norsk (språk/kommunikasjon), KRLE (etikk/moral), samfunnsfag (samhandling/vennskap), musikk (lyrikk og sang) og kunst og håndverk (kreative oppgaver). Fra høsten av (2020) er nye læreplaner introdusert gjennom fagfornyelsen. Her vil tre tverrfaglige temaer bli viet mye plass: Demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling - og folkehelse og livsmestring. Filmer som ”Knutsen & Ludvigsen” vil kunne egne seg spesielt godt til bruk opp mot sistnevnte tema, som spørsmålsseksjonen under vil vise. Les mer her.

OPPGAVESAMLING

Oppgavene under kommer ikke i en bestemt rekkefølge. Disse kan ulike faglærere og elever selv velge blant for å rette fagutbyttet dit man ønsker. Merk: Det er ikke tenkt at det skal jobbes med samtlige oppgaver. Hver enkelt lærer må gjerne, med utgangspunkt i egen elevgruppe, vurdere (og eventuelt korrigere) de ulike oppgavers vanskelighetsnivå og formuleringer. Velg også selv om besvarelsene skal skje skriftlig eller muntlig, og hvorvidt elevene skal jobbe individuelt eller i grupper. Mange av oppgavene passer også godt til klasse-/gruppediskusjon.

Flere av spørsmålene/oppgavene kan nødvendigvis ikke besvares ut fra informasjon fra filmen alene. Å i tillegg gi elevene tilgang til internett og ulike oppslagsverk vil være avgjørende. Langt fra alle spørsmål vil ha klare fasitsvar. Noen av spørsmålene/oppgavene henspiller på mindre fremtredende – men viktige – elementer i handlingen. Det bør derfor ikke være for stor avstand i tid mellom forarbeid, visning og etterarbeid.

 

A: KNUTSEN & LUDVIGSEN - OG DE ANDRE

Denne spørsmålskategorien er tenkt til refleksjon rundt de mest sentrale karakterene i filmen. Selv om denne kategorien kommer først i oppgavesettet, trenger man ikke å begynne med disse spørsmålene. På de laveste skoletrinnene kan man for eksempel først velge en eller flere av de kreative oppgavene i oppgavekategori C.

1) Beskriv Knutsen og Ludvigsen. Hva er deres positive egenskaper, og hva er deres negative egenskaper, synes du? De to har mange likhetstrekk, men har de noen forskjeller også?

2) Tenk deg at du er en journalist som skal intervjue Det Store Dyret. Hvilke tre spørsmål kunne du ha tenkt deg å stille det? Sammenlign spørsmålene dine med hva andre i klassen har tenkt ut, og snakk om hva dere tror dyret ville ha svart.

3) Snakk sammen om Kaptein Knutsen. Er han en bestefar som er et godt forbilde for Knutsen? Er han en helt eller en løgnaktig kjeltring?

4) I slutten av filmen ser vi at Konduktøren ikke ønsker å hjelpe storesøsteren sin, Gudrun, som sitter fast i et eksosrør. Hva synes du om dette? Burde hun ha hjulpet søsteren sin, eller synes du at det er riktig av henne å bare gå? Snakk sammen i klassen.

 

B: MUSIKK

1) Artistene ”Knutsen og Ludvigsen” (Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen) var veldig populære i Norge på 70- og 80-tallet. De utga en rekke plater med musikk og tekster som slo an hos både barn og voksne. Bruk internett og finn en eller flere Knutsen & Ludvigsen-låter. Finn teksten(e) også. Spill musikken i klassen og syng sammen! (Eksempler på sanger man hører i denne filmen: Matpakkespisevise, Dum og deilig, Hallo hallo, Ku i tunnelen og Sjørøverkaptein Knutsen.)

2) Les diverse Knutsen & Ludvigsen-tekster (mens du hører på musikken). Hva handler tekstene om? Hva er morsomt? Hva er alvorlig? Snakk sammen i klassen.

3) Samarbeid i grupper om å lage en tullete sangtekst. Klarer noen å lage en melodi til? Syng sammen for hverandre.

4) I filmen hører vi rockebandet Racer fremføre låta ”Sjørøverkaptein Knutsen”. Denne kan dere se som musikkvideo her. Klarer dere å danse til denne?

C: KREATIVE OPPGAVER

1) Besøk filmens Facebook-side, og se på tegningene og filmsnuttene som ligger her. Finn inspirasjon til å lage din egen tegning av Knutsen og Ludvigsen (eller en av de andre karakterene). Ha gjerne med litt humor i tegningen din.

2) … og her er andre forslag til tegneoppgaver:

- Tegn ditt eget monster og tunnelen det bor i.

- Tegn Knutsen på Nordpolen og/eller Ludvigsen i Syden. Få med ulike dyr på tegningen din.

- Gudrun hadde et motorsykkeltog! Tegn din egen kule doning, som er satt sammen av to forskjellige fremkomstmidler.

- Tegn en av de situasjonene fra filmen du likte best. Bruk mange farger!

3) Ludvigsen forteller publikum at denne filmen kan ha tre alternative slutter: en snill, en slem og en sannsynlig. Kan dere i grupper dikte opp en fjerde slutt på denne filmen, en morsom slutt som dere synes hadde passa bra? Fortell ideen deres høyt for de andre i klassen – og/eller lag en tegning som illustrerer hva forslaget går ut på.

4) Når Knutsen og Ludvigsen synger ”Hallo hallo”-sangen, bruker de to kopper med en snor mellom som telefon. Det er faktisk mulig å sende lydsignaler til hverandre på denne måten! Prøv å lage deres egen ”snor-telefon”. På internett kan man finn tips om hvordan, for eksempel her, eller her.

5) Grevlingen bruker sprettert for å stoppe Gudrun. Lag deres egne spretterter – og skyt på blink! (… ikke på hverandre.)

 

D: DIVERSE

1) I filmen hører vi mange slags dialekter. Kjente du igjen noen av dem? Gi eksempler fra filmen på karakterer som snakket en dialekt du vet hvor kommer fra.

2) I filmen hører vi ordet ”mytteri”. Hva betyr dette? Hva med ordet ”myndighetene”? Og hva menes med begrepet ”De syv hav”?

3) På en billedplansje i tunnelen kalles Det Store Dyret for
”Animalis skrekkus grandis”. Dette språket kan man kalle ”tulle-latin”. Klarer dere å oversette disse ordene til passende norske ord?

4) Knutsen og Ludvigsen drar til Himmelen for å hente den døde Kaptein Knutsen. I virkeligheten finnes det mange mennesker som tror at man kan komme til Himmelen når man dør. Snakk sammen i klassen om hva dere vet om dette. 

5) I Himmel møter Knutsen og Ludvigsen St. Peter. Mange mennesker har trodd at St. Peter finnes i virkeligheten. Finn informasjon om han på internett, eller spør noen du tror vet noe om han.

6) Hva er tran laget av? Hvorfor drikker noen tran?

7) Hva er det som (egentlig) skjer med Knutsen og Ludvigsen når de spiser de gamle lakrisbåtene? De begynner å oppføre seg rart, og de hallusinerer. Hvorfor?

 

E: GENERELLE FILMSTUDIESPØRSMÅL

1) Hva handlet denne filmen om? Beskriv med bare noen få ord.

2) Hvor bra synes du filmen var? Hva likte du godt og hva likte du dårlig? Begrunn synspunktene dine.

3) Hvilke ulike følelser ga filmopplevelsen deg? Gjorde noen av scenene i filmen deg glad? Ble du noen gang trist i løpet av handlingen? Flau? Sint? Hva fikk deg til å le? Gjorde noe deg redd? Reagerte andre i klassen på samme måte som deg? Snakk sammen om dette.

4) Hvem vil du anbefale å se denne filmen, og hvorfor?

 

Send gjerne respons på dette filmstudiearket til mail@pohphoto.com. Takk!

 

Per Olav Heimstad (f. 1973) er adjunkt og har undervist i ungdomsskolen siden 1999. Han driver også enmannsfirmaet POHphoto (pohphoto.com) hvor han bl.a. jobber som fotograf, film-/musikkanmelder, tegneserietegner, maler, forfatter og statist/smårolleskuespiller.


 

Filmstudieark

Forfatter:Per Olav Heimstad
Klassetrinn: [1. - 4. trinn, 5. - 7. trinn]
Fag: Musikk , Norsk , Samfunnsfag , Kunst og håndverk , KRLE-faget
Tema:Eventyr/fantasy, Filosofi og etikk, Musikk, Språk og uttrykksmåter, Vennskap/respekt.
 

Fakta

Regi: Rune Spaans, Gunhild Enger
Manus:Øystein Dolmen
Genre:Animasjon / Familiefilm / Barnefilm / Norsk
Nasjonalitet:Norge
Språk:norsk
Produsent:Eric Vogel, Ingunn Sundelin
Produksjonsselskap:Tordenfilm
Musikk:Dolmen/Lorentzen, Kåre Chr. Vestrheim
Lengde:1 t. 18 min.
Distribusjon:Norsk Filmdistribusjon
Produksjonsår:2020
Aldersgrense:Tillatt for alle
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen