Filmweb
 
 

Minari

Familiedynamikken endres fullstendig når deres bannende, men utrolig kjærlige bestemor flytter inn sammen med dem. Minari er et både intimt og episk drama om kultur, tilhørighet og familie. Filmen vant en Golden Globe for beste fremmedspråklige film og ble nominert til flere Oscar- og BAFTA-priser. Yuh-Jung Youn vant prisen for beste birolle ved begge de sistnevnte prisutdelingene, for sin rolletolkning av bestemor Soonja.

Trailer.

Wikipedia.


Notat til oppgavene

Spørsmålene under er hentet fra og relatert til innholdet i filmen, men noen oppgaver krever også videre kildearbeid. De fleste oppgavene har ingen fasitsvar, men oppfordrer snarere til diskusjon rundt temaene filmen tar opp. Noen oppgaver kan besvares kortfattet, mens andre forutsetter lengre besvarelser basert på videre kildearbeid.

Oppgavene kan løses individuelt eller i grupper etter filmen, men bør også gjennomgås før visning for at elevene vet hva de skal se etter under visningen. De kan inneholde noen veldig små avsløringer, men ingenting som forringer filmopplevelsen nevneverdig. Det anbefales at man avslutningsvis diskuterer svarene fra elevene i plenum, slik at man kan dele forskjellige synspunkter fra hele klassen på temaene som presenteres i filmen.


Oppgaver etter filmen

1. Beskriv med dine egne ord hva filmen handler om, uten å se på filmens synopsis.

2. Hvilken relevans har filmens tittel for historien? Hvorfor tror du at filmskaperne har valgt akkurat denne tittelen? Hvilke metaforiske betydninger kan tittelen ha for filmen? Hva slags vekst er minari, og hva slags egenskaper har den?
3. Se åpningsscenen til filmen igjen HER.

Hva slags stemning har filmens åpningsscene? Hvordan er musikken med på å skape denne stemningen? Hva får vi vite om familien i disse første minuttene av filmen? Hvordan reagerer de på møtet med sitt nye hjemsted? Hvorfor valgte Jacob dette stedet å bosette seg? Hvorfor blir Monica skuffet ved det første møtet med sitt nye hus? Hvorfor tror du at Jacob og Monica snakker mest koreansk til hverandre og barna, mens barna stort sett snakker engelsk?

4. Beskriv de forskjellige familiemedlemmene. Hva er deres gode og mindre gode egenskaper? Hva gjør dem lykkelige og opprørte? Hva er målet deres i filmen og hvordan forsøker de å oppnå dette? Hvordan utvikler de seg i løpet av filmen? På hvilke måter har de vokst ved filmens slutt, hva har de lært og ikke lært? Hvordan vises dette i filmen?

a. Faren Jacob
b. Moren Monica
c. Sønnen David
d. Datteren Anne
e. Bestemoren Soonja
5. På hvilke måter er Jacob og Monica like og forskjellige fra hverandre? Hva slags utfordringer skaper disse forskjellene for dem? Hva er deres felles og individuelle drømmer? Hvordan utvikler forholdet deres seg gjennom filmen, og hva er de viktigste årsakene til disse endringene?

6. Hvorfor valgte Jacob og Monica å bosette seg i USA? Hvorfor flytter de fra California til Arkansas? Hvor i USA ligger disse to statene? Hva er de største forskjellene på dem?

7. Hvorfor ber Jacob sønnen David om å si til Monica at han liker det nye hjemstedet deres?

8. David og bestemoren Soonja får et spesielt forhold i løpet av filmen, som man blant annet kan se i dette KLIPPET.

Hvordan reagerer David først på bestemoren når hun kommer for å bo med familien? Hvordan utvikler forholdet mellom de to seg videre gjennom filmen? Hva er de viktigste grunnene til at de vokser så nærme hverandre? Hva er det bestemoren ser i David som kanskje ikke noen av de andre i familien gjør?
9. Se scenen der Jacob lærer David å grave etter vann HER.

Hva sier denne scenen om Jacobs innstilling til livet og arbeidet som står foran ham? Hvordan ser han for seg at han skal lykkes med sin drøm om å starte en gård? Hvilke utfordringer møter han på som et resultat av denne tilnærmingen? Hva blir han tvunget til å gjøre for å løse vannproblemene sine og hva blir konsekvensene av dette?

Se mer om hva filmskaperne ønsker å fortelle med denne scenen HER.

10. Beskriv familiens nabo Paul. Hvorfor tror du at han ønsker å hjelpe Jacob og familien? Hva slags form for religion praktiserer han? Hva er spesielt med hvordan han gjør dette? Hva er Pauls tilknytning til Korea? Hva forsøker denne filmen å fortelle oss om forholdet mellom religion og spiritualitet, og en mer logisk og praktisk tilnærming til livet? Hvordan vises dette blant annet gjennom Jacobs og Pauls tilnærming til gårdsdriften?

11. Hvilken rolle spiller religion ellers i denne filmen, og for familien Yi? Hva slags forhold har de forskjellige familiemedlemmene til religion? Hvorfor vil Jacob at familien skal gå i kirken? På hvilken måte skiller de seg ut der? Hvordan blir de mottatt av menigheten?

12. Jacob sier til Monica at barna deres må se ham lykkes med noe for en gangs skyld. Hva tror du han mener med dette? Hvorfor er det viktig for ham at barna skal se at han lykkes? Hvorfor er det så viktig for ham at Monica ser ham lykkes?

13. Hva betyr begrepet "den amerikanske drømmen"? Beskriv kort hovedtrekkene i bakgrunnen for og betydningen av dette begrepet. Hvordan forsøker denne filmen å fortelle oss om en side av den amerikanske drømmen som vi kanskje ikke har sett så ofte på film? På hvilke måter er denne familiens amerikanske drøm annerledes enn måten vi ofte ser den framstilt på film og TV? Hva tror du filmskaperne ønsker å fortelle oss om det å oppnå drømmene sine med denne filmen?

Se filmskaperne snakke om den amerikanske drømmen HER. og HER.

14. Hva sier filmens regissør om hva mer han ønsket å fortelle med denne filmen, og hvordan den er tilknyttet hans egen families historie?

Se regissøren snakke om filmens tilknytning til hans egen familiehistorie HER. og HER.

15. Hva betyr begrepene immigrasjon og immigrant? Hva mener man med at USA er en smeltedigel, eller "melting pot"?

16. Hva er USAs kompliserte historie rundt immigrasjon? Hvem var de opprinnelige beboerne av det nord-amerikanske kontinentet? Hvem var de første immigrantene og når kom disse? Hvilke senere immigrasjonsbølger har USA sett i århundrene som fulgte? Hvilke grusomheter la grunnlaget for at hele det nord-amerikanske landskapet kunne tas over av europeiske immigranter? Hvordan har mange påfølgende grupper av immigranter blitt behandlet når de har kommet til Amerika? Hva tenker du om den blodige historien bak den europeiske erobringen av det amerikanske kontinentet? Hva kan man gjøre for å rette opp noe av den forferdelige skjebnen som har blitt påført den amerikanske urbefolkningen?

17. Hva er historien bak den koreanske immigrasjonen i USA fra 1960-tallet til nyere tid?

18. Hva har vært de største bølgene av norsk immigrasjon til USA? Hva var de viktigste grunnene til at folk ville forlate Norge under disse bølgene? Hva er noen av de viktigste grunnene til at nordmenn bosetter seg i USA i dag?


 

Filmstudieark

Forfatter:Thomas Wangsmo
Klassetrinn: [5. - 7. trinn, 8. - 9. trinn, 10. trinn, Videregående]
Fag: Engelsk , Historie , Samfunnsfag , Mediefag , KRLE-faget
Tema:Familie, Fattigdom, Filosofi og etikk, Flerkulturelt samfunn, Framtidshåp og drømmer, Geografi, Historie, Identitet, Ideologi, Kjønn og kjønnsroller, Kulturmøter/-konflikter, Likestilling, Oppvekst/familie, Religion, Samfunn og individ, Vennskap/respekt
 

Fakta

Originaltittel:Minari
Regi:Lee Isaac Chung
Roller:Steven Yeun, Yeri Han, Yuh-Jung Youn
Manus:Lee Isaac Chung
Genre:Drama
Nasjonalitet:USA
Språk:engelsk/koreansk
Produsent:Dede Gardner, Jeremy Kleiner
Produksjonsselskap:Plan B Entertainment
Musikk:Emile Mosseri
Lengde:1 t. 55 min.
Distribusjon:Ymer Media
Produksjonsår:2020
Aldersgrense:6 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen