Filmweb
 
 

Ulvevandrerne (Wolfwalkers)

Kort om filmen

Robyn Goodfellowe og faren hennes, Bill, har dratt fra England til Irland for å utslette de siste ulvene som bor i skogen. Robyn er mer eventyrlysten og rebelsk enn oppveksten har tillatt henne. Hun sniker seg inn i skogen og oppdager en verden hun ikke visste fantes. I skogen møter hun Mebh, som har ildrødt hår og er både mystisk og vill. Mebh er nemlig menneske om dagen, men ulv om natten. Robyn forstår at det er slettes ikke ulvene hun skal frykte, men menneskene i byen. Ettersom vennskapet med Mebh vokser, skjønner Robyn at hun er i ferd med å bli nettopp det faren hennes ble sendt for å utslette.

Dette er den tredje filmen i Tom Moores trilogi om irsk folklore.

 

Egnethet i skolen

Filmen egner seg best fra 1. til 7. trinn. Det faglige arbeidet knyttet til visningen av filmen vil kunne bidra til å nå flere av lærerplanens kompetansemål, ikke minst i fagene engelsk, norsk, historie, samfunnsfag og KRLE. I læreplanene under Kunnskapsløftet 2020 er tre tverrfaglige temaer viet mye plass: demokrati og medborgerskap, folkehelse og livsmestring, og bærekraftig utvikling. Denne filmen vil kunne egne seg godt til bruk opp mot alle tre.

 

Notat til oppgavene

Spørsmålene under er hentet fra og relatert til innholdet i filmen. Noen oppgaver kan besvares kortfattet, andre forutsetter lengre besvarelser basert på videre kildearbeid. Mange av oppgavene har ingen fasitsvar, men oppfordrer snarere til diskusjon rundt temaene filmen tar opp.

Oppgavene kan løses individuelt, eller i grupper, etter filmen. Elevene kan gjerne løse et utvalg av oppgavene, enten valgt av lærer basert på ønsket fokus i henhold til lærerplanens kompetansemål, eller valgt av elevene selv. Oppgavene kan gjennomgås før visning, slik at elevene vet hva de skal se etter under visningen. De kan inneholde noen veldig små avsløringer av filmens handling, men ingenting som forringer filmopplevelsen nevneverdig.

Det anbefales at man avslutningsvis diskuterer elevenes svar i plenum, slik at man kan dele forskjellige synspunkter på temaene som presenteres i filmen.

 

Oppgaver etter filmen

1. Skriv et sammendrag av filmens handling med dine egne ord.

2. Hva mener du er filmens tematikk og budskap? Hva forsøker filmskaperne å fortelle oss med denne filmen?
3. Hva er de såkalte ulvevandrerne (eller "wolfwalkers"), i filmens tittel?

4. Som det står i begynnelsen av filmen er historien satt til Kilkenny, Irland i 1650. Hvor i Irland ligger denne byen? Søk opp byen på internett og skriv et kort sammendrag om hva Kilkenny er kjent for.

5. Filmen åpner med idylliske naturbilder, som plutselig blir avbrutt av trær som blir hugget ned. Hvordan reagerer dyrene på hogsten? Hva er det som angriper tømmerhoggerne? Hvem er det som deretter redder en av tømmerhoggerne? Hvordan reagerer bygdas befolkning på dette angrepet?

6. Når tømmerhogst skjer i et omfang som gjør at trærne ikke vokser tilbake, kalles det avskoging. Hvorfor er dette et stort miljøproblem i verden i dag? Hvor i verden foregår den kraftigste avskogingen i dag? Hvilke negative konsekvenser for miljøet har dette? Hva tror du er grunnen til at man allikevel driver med slik avskoging, når man vet hva de negative konsekvensene er?

Avskoging – Store norske leksikon
7. Beskriv Robyn. Hva slags jobber eller plikter har hun? Hva er hennes gode og mindre gode egenskaper? Hva er hun mest glad i? Hva er hun redd for? Hva er hennes viktigste mål i livet?

8. Hva slags sang synger Robyn når vi først møter henne?

9. Hva synes Robyn om pliktene faren hennes har bedt henne gjøre? Hva vil hun gjøre i stedet?

10. Beskriv Robyns far Bill. Hva slags jobb har han? Hva er hans gode og mindre gode egenskaper? Hva er han mest glad i?Hva er han redd for? Hva er hans viktigste mål i livet?

11. Hvor er Robyn og faren opprinnelig fra? Hvorfor har de flyttet til Irland?

12. Beskriv forholdet mellom Robyn og faren. På hvilke måter er de to like og forskjellige? Hvordan påvirker dette forholdet mellom dem? Hva er de positive og negative sidene av forholdene deres? Hvordan utvikler forholdet deres seg i løpet av filmen? Hvordan vises dette i filmen?
13. Hva bruker Robyn fuglen Merlyn til? Hva slags fugl er Merlyn, som det engelske navnet er basert på? Hva vet du om denne fuglen?

14. Hvem er Lord Protector i Kilkenny? Hva slags forhold har Robyn og faren til ham? Hva slags forhold har bygdas innbyggere til ham? Hvorfor tror du at denne lorden kan bestemme over hele bygda?

15. Hva var en Lord Protector, på norsk riksforstander, i middelalderens Storbritannia? Hvem var Storbritannias mest kjente Lord Protector, som karakteren i filmen er basert på?

Lord Protector – Wikipedia
Lord Protector – Store norske leksikon
Intervju med filmskaperne Tomm Moore og Ross Stewart om filmen

16. Hvordan er innbyggerne i Kilkennys forhold til ulvene i skogen? Hvorfor har de skuddpremie på ulvene? Hvordan endrer folkets syn på ulvene seg i løpet av filmen?
17. Hva er reglene for jakt på ulver i Norge? Hvorfor har vi ulvejakt i Norge? Hvorfor må vi samtidig legge til rette for en levedyktig ulvebestand? Hvorfor er det så mye uenighet rundt ulvejakten i Norge? Hvilke grupper i befolkning er gjerne for og imot jakt på ulver?

Ulv – Store norske leksikon
Ulv – Wikipedia
Konflikt rundt ulv – Forskning.no

18. Hva er ulvenes slektskap til hunder? Hvorfor temmet menneskene ulver?

19. Hva er ulvens rolle i folketro og mytologi? Hvilken ulv er spesielt kjent i norrøn mytologi, og hva gjorde denne ulven?

Ulv i folketro og symbolikk – Store norske leksikon
Liste over kjente ulver – Wikipedia
20. Hva skjer under Robyns første møte med ulvevandrerne? Hvorfor blir Robyn bitt? Hva skjer med Robyn etter dette bittet?

21. Beskriv ulvejenta Mebh. Hva slags jobber eller plikter har hun? Hva er hennes gode og mindre gode egenskaper? Hva er hun mest glad i? Hva er hun redd for? Hva er hennes viktigste mål i livet?

22. Hvorfor får Robyn bind for øynene når hun blir ledet tilbake til bygda?

23. Hvorfor sier Robyn til Mebh at hun og ulvene må forlate skogen? Hvorfor skal skogen hugges ned og ulvene drepes?
24. Beskriv forholdet mellom Robyn og faren. På hvilke måter er de to like og forskjellige? Hvordan påvirker dette forholdet mellom dem? Hva er de positive og negative sidene av forholdene deres? Hvordan utvikler forholdet deres seg i løpet av filmen? Hvordan vises dette i filmen?

25. Hvorfor må Robyn jobbe som vaskehjelp på slottet? Hva oppdager Robyn mens hun utfører vaskearbeidet sitt? Hvorfor lyser hånden hennes når hun finner buret på slottet? Hva skjer med Robyn natten etter denne oppdagelsen?

26. Hva slags barnearbeid er tillatt i Norge i dag? Hvorfor er det ikke lenger lov å sette barn til arbeid i virksomheter? Hvilke lover om barnearbeid finnes i andre land enn Norge?

Barnearbeid – Store norske leksikon

27. Hvordan foregår den såkalte ulvevandringen i filmen? Hvordan endrer animasjonene og fargene seg når ulvevandringen vises?
28. Hvilken norsk artist synger låten Running with the Wolves, som brukes i filmen? Hva handler denne sangen egentlig om? Hvordan passer låtens tematikk, slik den beskrives av artisten selv, med filmens tematikk? Hvilke likheter og forskjeller finner du mellom de to?

Intervju med artisten – NRK.no

29. Hvorfor opplever Robyn en stadig sterkere tiltrekning mot buret i slottet? Hvem eller hva befinner seg i dette buret? Hvorfor vil Robyn beskytte denne skapningen?
30. Hva er de største hindrene Robyn møter på når hun forsøker å redde Mebhs mor? Hvorfor forsøker tilsynelatende alle i bygda å hindre henne?

31. Hva blir Robyn og faren truet med dersom de ikke følger Lord Protectors ordre?

32. Hvordan angriper Lord Protector og hans soldater skogen og ulvene for å forsøke å utrydde dem? Hvordan kjemper ulvene og ulvevandrerne tilbake?

33. Hvordan har skogen forandret seg i filmens avslutning, etter å ha vært gjennom store ødeleggelser i løpet av filmen? Hva tror du at filmskaperne vil at vi skal tenke og føle, når vi ser denne naturidyllen i filmens slutt?

34. Hvordan kan filmens handling ses som en parallell til miljøvernskampen i dagens samfunn? Hvilke tilfeller kjenner du til der mennesker har ødelagt naturen rundt seg på tilsvarende måter som menneskene i filmen gjør? Hvorfor ødelegger vi mennesker så mye av naturen rundt oss, tror du? Hva kan vi gjøre for å ta bedre vare på naturen i verden?

35. Hva slags animasjon bruker filmskaperne i denne filmen? Hvordan tror du de har jobbet for å skape filmen? Hvordan er tegningene eller animasjonen i denne filmen annerledes enn andre animerte filmer du har sett?

36. Hvordan endrer animasjonsstilen seg i de forskjellige delene av filmen? I hvilken del av filmen liker du animasjonen best? Begrunn.

37. Hvordan brukes farger i filmen for å skape stemning og følelser? Hva symboliserer fargene rødt, blått, gult og grønt i filmen? Hvordan brukes disse fargene i filmen, og i hvilke scener? Hvordan endrer fargene i filmen seg når noen er i fare?

8. Tegn en av karakterene fra filmen.

39. Tegn en av scenene eller et av bildene fra filmen. Bruk gjerne bildesøk på internett for å finne bilder fra filmen.

40. Lag din egen ulvemaske. Bruk de materialene du har tilgjengelig. Du bestemmer selv om du ønsker å være en skummel eller snill ulv.

41. For de som også har sett enten The Secret of Kells, Sangen fra havet, eller begge: Hva er noen av likhetene mellom disse filmene? Hva er likhetene mellom hovedkarakterene og deres mål i filmene? Hva er likhetene mellom historiene i filmene? Hva er likhetene mellom hvor og når filmene finner sted?

 

Relaterte filmer med filmstudieark:

Sangen fra havet
The Secret of Kells
Modig

 

Nettressurser (på engelsk):

Intervju med filmskaperne Tomm Moore og Ross Stewart om filmen
Wolfwalkers – Wikipedia


 

Filmstudieark

Forfatter:Thomas Wangsmo
Klassetrinn: [1. - 4. trinn, 5. - 7. trinn]
Fag: Engelsk , Historie , Samfunnsfag , Mediefag , KRLE-faget
Tema:Animert, Barn, Byutvikling, Etikk, Familie, Geografi, Historie, Identitet, Konflikt/krig, Kunst, Miljøvern, Omsorg, Oppvekst, Religion, Samfunn og individ, Språk og uttrykksmåter, Vennskap
 

Fakta

Originaltittel:Wolfwalkers
Regi:Tomm Moore, Ross Stewart
Roller:Honor Kneafsey, Sean Bean, Maria Doyle Kennedy, Eva Whittaker, Simon McBurney, Tommy Tiernan
Manus:Will Collins, Tomm Moore, Ross Stewart
Genre:Animasjon
Nasjonalitet:Irland
Språk:engelsk
Produsent:Tomm Moore, Stéphan Roelants, Nora Twomey, Paul Young
Produksjonsselskap:Cartoon Saloon, Dentsu Inc.
Musikk:Bruno Coulais
Lengde:1 t. 43 min.
Distribusjon:Arthaus
Produksjonsår:2020
Aldersgrense:9 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen